Teraz jest 21 listopada 2024, o 20:27

Festiwale i koncerty: Od Eurowizji do Sopotu

Czego słuchamy, co polecamy

Ulubiona autorka/autor: Jane Austen

Post przez mdusia123 » 2 marca 2023, o 17:22

Tak, to wyciąganie odsłuchów w trakcie występów też widziałam. Eh, to na serio coraz bardziej wygląda na jakiś ostry sabotaż wszystkich najmocniejszych konkurentów Blanki :(.

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 2 marca 2023, o 17:44

No niestety tak to wygląda. Wiadomo, że Ahlena czy Maja Hyży nie były żadną konkurencją. Pewności jednak nie ma żadnej, równie dobrze mogły to być po prostu problemy techniczne. Dudek raczej nie by typowany na zwycięzcę i jego występ chyba nie miał żadnych problemów. Podobnie u Ali. Dobrze wyglądało też u Jana Majewskiego ale on też nie był faworytem do zwycięstwa. Jedno jest pewne, bez względu na to, czy był sabotaż, czy tylko niekompetencja, TVP zaliczyła straszny blamaż i wizerunkową wtopę.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez mdusia123 » 2 marca 2023, o 18:12

Ja w sumie skłaniam się nieco bardziej w stronę celowego sabotowania niektórych uczestników przez TVP, bo...serio ciężko mi uwierzyć w to, że ekipa odpowiedzialna za przygotowanie tych preselekcji od strony technicznej mogłaby być aż do tego stopnia niekompetentna, żeby przez swój brak profesjonalizmu niechcący rozwalić praktycznie połowę występów. Gdyby jakieś tam problemy z odsłuchem, czy przesterowany mikrofon zdarzyły się u jednej, czy nawet dwóch osób to może jeszcze jakoś byłabym w stanie od biedy uznać, że nie było to niczyje celowe działanie, a czysty przypadek i wpadki, które w programach na żywo czasami niestety się zdarzają. Ale w tym momencie niestety...śmierdzi mi to na kilometr działaniem z pełną premedytacją. A jak jeszcze dodam do tego fakt, że na absolutnie ostatnią chwilę zmieniono zasady przyznawania punktów, to już w ogóle wyświetla mi się w głowie gigantyczny neon z napisem USTAWKA!!!.

Post przez Kawka » 2 marca 2023, o 18:36

No tak. Zmienili zasady gdy okazało się, że we wszystkich sondażach Jann wygrywa. Już wtedy niektórzy ludzie zwrócili uwagę, że TVP chce Janka przekręcić ale traktowałam to jako teorię spiskową. :facepalm:

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez mdusia123 » 2 marca 2023, o 18:53

No dobra, to może odejdźmy na moment od tego naszego polskiego grajdołka. Masz/macie już może jakichś swoich pierwszych faworytów w tegorocznej stawce? U mnie na ten moment królują na pewno Czechy i Słowenia :).

Post przez Kawka » 2 marca 2023, o 19:51

Norwegię lubię. Finlandia jest szalona ale pozytywnie. No i Jann był moim faworytem z polskich. Reszta na razie mi nie siadła ale nie wykluczam, że wkrótce to się zmieni.

Post przez mdusia123 » 2 marca 2023, o 20:15

Dla mnie niestety tegoroczna Norwegia w refrenie zbyt mocno przypomina jedną z zeszłorocznych szwedzkich propozycji, mam zbyt duże poczucie wtórności, żeby się tym jakoś mocniej zachwycić. A u Finlandii podoba mi się dopiero ostatnia minuta, reszta jest już chyba jednak troszeczkę zbyt szalona, jak na mój gust :).

Bardzo bym chciała, żeby Szwecja w pewnym momencie wysłała na Eurowizję tego chłopaka:

https://www.youtube.com/watch?v=L_nr7NWiFzs

Kibicowałam mu bardzo już w ubiegłym roku i mam nadzieję, że w końcu kiedyś uda mu się wygrać Melfest. Uważam, że w kategorii "słonecznej i radosnej piosenki", którą można by było zaprezentować na Eurowizji, wyprzedza on niestety naszą Blankę o przynajmniej pięć długości. A ja naprawdę szczerze nic nie mam ani do niej samej w sobie, ani do Solo :).

Post przez Kawka » 2 marca 2023, o 20:45

Kolejny dobry materiał z preselekcji, z kanału Dobry Wieczór Europo! Dopiero tu widać w całej okazałości jakie tam były emocje w studiu. https://www.youtube.com/watch?v=3UttkvWwzUw W tv nie było słychać tych reakcji. I nawet Blanka jakby lepiej brzmi.

Post przez mdusia123 » 2 marca 2023, o 21:12

Ja tylko żałuję, że w tym materiale nie znalazł się nieco dłuższy fragment występu Nataszy Urbańskiej. Chętnie bym sobie porównała takie zupełnie niezależne nagranie z tym, co oficjalnie zaprezentowało TVP :).

Post przez Kawka » 3 marca 2023, o 10:46

Im więcej piosenek Janna odkrywam, tym bardziej mi przykro, że nie pojedzie.

Kolejne dwie:

"Met the God" https://www.youtube.com/watch?v=s6cvApYQEr8

"Look at me" https://www.youtube.com/watch?v=gRLe3HuEIiw

Właśnie dlatego oglądam Eurowizję i preselekcje.

A tak jeszcze okołoeurowizyjnie, ie ogarniam dlaczego Ramona nie dostała się do 10. Ramona Rey "Kocham": https://www.youtube.com/watch?v=4RKb4gTqWAA Nie wiem dlaczego ale zawsze ją lubiłam.

Post przez mdusia123 » 3 marca 2023, o 12:05

Cały ten skandal związany z naszymi tegorocznymi preselekcjami eurowizyjnymi dostał już tak długich nóg, że nawet mój tata podczas wczorajszego przeglądania TikToka dokopał się do filmików na ten temat. W tym miejscu musicie wiedzieć, że mój tata kompletnie nie jest eurowizyjny. W sensie coś tam oglądał ze mną w zeszłym roku, ale bardziej dla towarzystwa. Tak to kompletnie nie siedzi w tym świecie. Zresztą ja sama nie jestem jeszcze takim super freakiem eurowizyjnym, zeszłoroczna edycja była pierwszą, którą obejrzałam od wielu lat. No ale do brzegu. Tata stwierdził, że Solo, o ile samo w sobie faktycznie całkiem miłe do posłuchania, to jednak nijak nie nadaje się na tego rodzaju wydarzenie. Na jakiś Koncert Lata z Radiem spoko, ale nie na wielki, międzynarodowy festiwal, w którego stawce będzie prawie czterdzieści innych utworów z najróżniejszych stron Europy. Bo w takim układzie my na serio możemy tam kompletnie przepaść. Także tak :).

O, i tata też jest zdania, że Jann byłby o wiele ciekawszym i lepszym wyborem :).

Post przez Kawka » 3 marca 2023, o 12:28

Pokazałam mamie. Ona też nie jest eurowizyjna ale czasem coś tam zerknie i oglądnie jak przypadikiem trafi. Najpierw puściłam Blankę. Mama po minucie miała dość. :P :hyhy: Potem Janka i też stwierdziła, że Jann był dużo lepszy.

Oglądam ten występ Janka chyba setny raz i naprawdę nie potrafię się doszukać żadnych satanistycznych gestów, czy czegokolwiek. To już Szpaka można by prędzej o ten satanizm posądzić, bo pokazywał wiele razy tzw. "rogi diabła", czy jak to się tam nazywało. Ale Jann? Skąd Edzia to wytrzasnęła? Jedyny moment show, który mógłby budzić jakieś kontrowersje, to scena na stole. Jest bardzo zmysłowa. No i gdzieś tam niby są zarzuty, ze się macnął po jajkach. :shock: Ale naprawdę nie wiem w którym momencie. Nie wiem, może ja ślepa jestem. On na co dzień chodzi ubrany zupełnie normalnie. A że ma dziewczęcą urodę, to chyba nie jest jego wina. :bezradny:

Dodam jeszcze, że jak już wstawki odnośnie naszych preselekcji są nawet na kanale "dzieli nas piłka", to znaczy, że naprawdę jest grubo. :evillaugh:

Janek z "Gadiatorem" właśnie dobija do 2000000 wyświetleń. W niespełna tydzień. Ja weszłam po raz pierwszy w ten teledysk około dwa tygodnie temu, to było jakieś niespełna 200000. Wróżę, że to będzie ten moment, kiedy się przebije do mainstreamu.

Post przez mdusia123 » 3 marca 2023, o 12:46

No przecież Szpaka jurorzy też chyba próbowali uwalić w tym 2016 roku. A przynajmniej tak gdzieś czytałam. Na pewno był też taki motyw, że podczas udzielania wywiadów po tamtych preselekcjach Edyta udawała, że nie ma bladego pojęcia, kim w ogóle Michał jest.

Dla mnie występ Janna, może właśnie poza tym momentem na stole, był naprawdę grzeczny. Ot, parę wykopów i trochę potrząsania włosami, wielkie mi halo.

O, to super, że tak mu skoczyły wyświetlenia. Może nawet pewnego dnia doczekamy się Gladiatora w jakiejś rozgłośni radiowej :).

Post przez Kawka » 3 marca 2023, o 13:33

Nie wiem czy w radiu będzie. Za nim nie stoi żadna duża wytwórnia, tyko mała niezależna ale fajnie by było.

Dla mnie ten występ był dość grzeczny. Przy Achille pamiętam, że czułam zażenowanie, patrząc na jego show, a tu nie było czegoś takiego. Janek się trochę pogibał, potrząsał kłakami, i w sumie tyle. Najbardziej właśnie scena na stole była taka bardziej gorąca ale nic przekraczającego granicę dobrego smaku, według mnie. No i szalenie podobała mi się końcówka, kiedy się wygiął do tyłu. A potem te wysokie dźwięki. Epickie to było.

Post przez mdusia123 » 3 marca 2023, o 13:40

To prawda, Achille był dosłownie wyuzdany ze swoim występem. Jann poszedł bardziej w rockowe show i bardzo dobrze :).

Post przez Kawka » 4 marca 2023, o 14:43

Na YT kanał I dont wanna be ur cheesecake* zrobił playlistę "THE WORLD VS TVP", a w niej 81 filmów z reakcjami na występy Blanki i Janna. :hyhy:

* nazwa kanału nawiązuje do tytułu jednej z eurowizyjnych piosenek (Teo "Cheesecake", Białoruś 2014).

Post przez mdusia123 » 4 marca 2023, o 16:11

Nie wiem, czy się ze mną zgodzisz Kawko, ale po kilkukrotnym obejrzeniu występu Blanki na preselekcjach doszłam do wniosku, że ona brzmi nie jak dość przeciętnie śpiewająca, ale jednak profesjonalna piosenkarka, ale jak dość przeciętnie śpiewająca amatorka. Dosłownie wydaje mi się, że jakby na scenie postawić pierwszą lepszą w miarę ok śpiewającą dziewczynę z ulicy, to efekt byłby bardzo podobny. A taki układ taneczny byłaby w stanie wymyślić grupka licealistek wrzucająca na TikToka filmiki ze swoimi pląsami, więc i Egurrola się w tym przypadku nie popisał niczym wybitnym. Autentycznie oglądając ten występ mam poczucie, że patrzę na dziewczynę, która wybrała się ze swoimi znajomymi na imprezę karaoke i podczas śpiewania podryguje sobie mniej więcej w takt muzyki, bo w sumie głupio do takiej piosenki stać kompletnie bez ruchu. A ty co sądzisz na ten temat :)?

Post przez Kawka » 4 marca 2023, o 16:54

Dokładnie takie same odczucia mam, dlatego jako fance konkursu, tak trudno mi się pogodzić, że to ona wygrała. :(

A tu podcast o preselekcjach, nagrany przez dziennikarzy eurowizyjnych z różnych redakcji. O Jannie mniej więcej od 39 minuty: https://www.youtube.com/watch?v=zc9uriHJiEY Zgadzam się z nimi w stu procentach.

Post przez mdusia123 » 4 marca 2023, o 17:26

Dopiero zaczęłam słuchać, a już potwierdzają się moje podejrzenia odnośnie występu Nataszy Urbańskiej - na żywo wypadła ona o wiele lepiej, niż w transmisji telewizyjnej :).

Post przez Kawka » 5 marca 2023, o 14:02

Zwróciłaś uwagę, że w podsumowaniu podcastu oni w zasadzie powiedzieli dlaczego i w jaki sposób Blanka została wybrana, nie mówiąc niczego. Wysłuchaj fragmenty od: 1:10:00, 1:15:08 i 1:15:39. To powinno każdemu dać do myślenia. A że siedzą w tym temacie od lat, to jestem przekonana, że mają dużą wiedzę na temat kuchni tych preselekcji, tylko nie mogą tego wprost powiedzieć, żeby się nie narazić na konsekwencje.
Ostatnio edytowano 5 marca 2023, o 15:51 przez Kawka, łącznie edytowano 3 razy

Post przez mdusia123 » 5 marca 2023, o 14:19

O, dzięki za podpowiedź. Wprawdzie wczoraj wysłuchałam tego podcastu w całości, ale byłam bardziej ciekawa ocen poszczególnych występów aniżeli czegokolwiek innego, więc faktycznie ta końcówka trochę mi już umknęła :).

To teraz taka tam mała ciekawostka znaleziona wczoraj przeze mnie. Różnica pomiędzy drugim i pierwszym miejscem jest doprawdy...porażająca:

https://www.youtube.com/watch?v=YIrmcUeHp4o

Post przez Kawka » 5 marca 2023, o 14:26

Widziałam to. Ten koleś co roku robi takie zestawienie. W tym roku, po tej całej burzy, która się szerokim echem odbiła w eurowizyjnym fandomie, trudno, żeby było inaczej. :P

Post przez mdusia123 » 5 marca 2023, o 14:50

Kurde, a naprawdę wystarczyło tylko wybrać tę nieszczęsną Blankę wewnętrznie. Wtedy żadnego skandalu by nie było, nasza piosenka po prostu zginęłaby w tłumie i tyle. A i sama Blanka nie stałaby się z dnia na dzień prawie wrogiem publicznym numer jeden. Może nawet z czasem udałoby się jakoś w miarę rozbujać jej karierę wokalną. A tak to...strzeliła sobie dziewczyna w stopę tą Eurowizją i tyle.

Post przez Kawka » 5 marca 2023, o 16:05

Dokładnie. Po grzyba im były te preselekcje i robienie zarówno artystom, jak i widzom złudnych nadziei, że mają na coś realny wpływ. Może jeszcze ludzie by przeboleli, gdyby ktoś Janna na tej liście nie umieścił. Poszłoby 9 średnich piosenek i wykonań, na tle których Blanka miałaby szansę być najlepsza. A tak to fandom eurowizyjny (i nie tylko, bo przypadkowe osoby, które to oglądały, też to czują), dostał tylko tymi preselekcjami jak cegłą w twarz i 90% z nas czuje się totalnie rozwalona. :wryyy: Ja wiem, że są ważniejsze rzeczy niż przeżywanie Eurowizji ale jednak tak się nie powinno robić. Fani Eurowizji naprawdę tym żyją. TVP zepsuła mi humor do tego stopnia, że mam zamiar zbojkotować majowy konkurs. Cała ekscytacja z wyboru naszego reprezentanta poszła się rypać. Może ewentualnie na YT obejrzę ale TVP nie włączę, ni hu hu.

Edit:
i jeszcze żeby się bardziej dobić - Serbia właśnie wybrała świetnego Luke'a Black. Szkoda, ze nie zobaczymy bitwy między nim a Jannem. :bezradny:

Post przez mdusia123 » 5 marca 2023, o 16:50

To nie, ja akurat jak najbardziej planuję w tym roku znów oglądać festiwal w tv (chociaż pewnie po raz kolejny będę wzdychać i przewracać oczami z powodu polskich komentatorów - jakoś zawsze mnie oni wytrącają z klimatu). Chociażby z czystej ciekawości, jak wypadnie cała ta ukraińsko-brytyjska współpraca podczas przygotowań konkursu. No i jednak zależy mi na obejrzeniu kilku występów :).

Kurde, ktoś w TVP naprawdę musi strasznie lubić klimaty disco. Najpierw Rafał, potem Daria, a teraz Blanka :).

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Muzyka