Teraz jest 21 listopada 2024, o 16:36

Historyczne sprzed 2009, zemsta, ukrywana ciąża, Medicus w spódnicy

Nie pamiętasz tytułu dawno przeczytanej książki? Spróbujemy pomóc!
Regulamin działu
REGULAMIN DZIAŁU: zanim zapytasz - przeczytaj!
POMOC - pytania i problemy.

Archiwum czyli ZNALEZIONE! TYTUŁY.

Jeśli Twój tytuł został rozpoznany / przypomniany /odnaleziony - oznacz, prosimy, stosownie temat (dodaj ZNALEZIONY w jego tytule)!

Ulubiona autorka/autor: Mary Balogh

Historyczne sprzed 2009, zemsta, ukrywana ciąża, Medicus w spódnicy

Post przez Salvia » 21 lipca 2020, o 00:03

Hej, hej. Szukam w sumie czterech książek, jakoś ich odnaleźć nie mogę. Mam nadzieję, że pomożecie. Wszystkie to historyki, wszystkie musiały być napisane i przetłumaczone na język polski przed 2009 roku, bo czytałam je mniej więcej przed tym okresem.

1) Dziewczyna jakimś podstępem wkrada się do domu wydaje mi się, że hrabiego. Nie wiem, czy nie w ramach planowanej zemsty. Nawiązuje się romans, on chyba już dochodzi do tego etapu, że się chce z nią ożenić - albo też zostaje do tego przymuszony, bo ona jest w ciąży, ale jakoś nie rozpacza mocno z tego powodu. Standard. Tylko, że na jaw wychodzą jej ciemne sprawki i ląduje w Newgate. Pamiętam, że on ją tam odwiedza i nie jest wybitnie miły. Potem ona zostaje wyciągnięta, chyba biorą ślub, ale jeszcze się docierają trochę, bo on jest baaaardzo zraniony.

2) Też motyw zemsty. Pamiętam, że on mści się za śmierci/doprowadzenie do samobójstwa jego ojca na jej rodzinie. Ona młoda, naiwna, bardzo w niego wierzy, ogólnie smutny książę z bajki poznany na balu. On ją wywozi w ustronne miejsce, chyba nawet się powstrzymywał przed uwiedzeniem jej, bardziej zależało mu na skompromitowaniu jej rodziny, ale w końcu ulega. Na drugi dzień oczywiście przybywa ojciec/brat z odsieczą, ona się wszystkiego dowiaduje i ogólnie, pamiętam, że byłam bardzo zła na niego na tej scenie, śfinia pełną gębą. No a potem on odkrywa, że się zakochał, ona, że jest w ciąży, ale nie biegnie do niego. Rodzina jej organizuje jakiś domek, gdzie ma się z dzieckiem urządzić itd. I on wtedy tam przyjeżdża i się płaszczy.

3) Z tej pamiętam bardzo mało. Na pewno była dziewczyna przebrana za młodego chłopaka. Pomagała jakiemuś dżentelmenowi, była jego przewodnikiem (?) po wiejskiej stronie Anglii, na pewno rozbijali się po karczmach. Była chyba tam scena, że ona się wspinała na drzewo/płot i on się rzucił do pomocy, i wtedy ogarnął, że jest jednak młodą damą.

4) Ta jest że średniowiecza. Ona jest wykształcona w Arabii na lekarza, chcę praktykować w Anglii, Medicus w spódnicy. On chyba prowadzi jakieś śledztwo, jego ojcem jest biskup, niezbyt się lubią, ale i tak jest szykowany na kolejnego biskupa. Ma rozterki, gdy się w niej zakochał, czy tego nie rzucić. Rozwiązują to śledztwo, on nie rzuca, zostaje biskupem, a ona jest jego kochanką.

Nie ukrywam, że najbardziej interesują mnie dwie pierwsze, bo już parę lat się zastanawiam, skąd kojarzę te sceny i nie mogę tych książek znaleźć. Juz wielokrotnie wydawało mi się z opisu, że to będzie to, a potem spotykał mnie zawód. Błagam więc o pomoc.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 21 lipca 2020, o 00:08

3. to może Maskarada Georgette Heyer.

2 pierwsze brzmią znajomo.
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Salvia » 21 lipca 2020, o 00:16

Co do 3. to też jakieś dwa miesiące temu myślałam, że to Maskarada, ale okazało się, że nie to. Oni są przez większość czasu sami i poza Londynem. W Maskarada jest podwójna przebieranka.

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 21 lipca 2020, o 07:58

3. Może "Występna dama" Jo Beverly?

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 21 lipca 2020, o 10:01

Jestem pewna, że dwójkę czytałam ale mam sklerozę i nie pamiętam ani tytułu, ani autorki. :mur: Jedynka też z opisu wygląda podejrzanie znajomo.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez Salvia » 22 lipca 2020, o 22:55

3. to też nie Występna dama, tam się z dużo dzieje. To była bardzo spokojna książka, taka sielska. Aż chyba trochę przysypiałam.

A 2. to ktoś szukał w temacie obok! I chyba Fringilla zarzuciła tam odpowiedni fragment, który rozwiał moje wątpliwość. Zatem dziękuję. To jest Miłosny odwet Basso. Po opisie kompletnie nie ogarnęłabym, że to to. I w sumie to też bardzo stonowałam w pamięci charaktery bohaterów - chyba mi się zlały jakąś książką Quick (?), tam również było odwet przez córkę, ale bohater był bardziej dojrzały.

Dobrze, ale czy naprawdę nikt nie pamięta pierwszej? :ermm: Bo jej to szukam, chyba od dwóch lat. ;(

Ulubiona autorka/autor: E. Hoyt, K. Byrne, R. Quasi, A. Giusti

Post przez Viperina » 6 grudnia 2020, o 10:26

Dwójka to Sarah MacLean Przyjaciel z dzieciństwa.
Edit: doczytałam, że jednak nie :)
Przeciętna kobieta zakochuje się siedem razy w roku, w tym sześć razy w butach.

All woman desire a Mr. Darcy.
Unfortunately, all man have no idea who that is.

Post przez Salvia » 12 grudnia 2020, o 23:25

4 to "Mistrzyni sztuki śmierci". Bardziej kryminał, skupiałam się na tym, co nie trzeba. :zalamka:

Co do jedynki, istnieje opcja, że przekręciłam i to on trafił do Newgate, a ona go w ciąży odwiedzała. Tak jakoś mi się ostatnio skojarzyło. :ermm:

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 8 stycznia 2021, o 23:12

3 to może Maitland - Sprzedana córka?

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Salvia » 3 czerwca 2021, o 19:56

"Sprzedana córka" tez nie.

Ulubiona autorka/autor: Kleypas L., Quinn J., Dare T., Young S.

Post przez sylviane » 3 czerwca 2021, o 20:54

Może pierwsza to 'Rozkoszna zemsta' Kat Martin?

Post przez Salvia » 5 czerwca 2021, o 15:45

Nie, ale dzięki za odpowiedź. W Rozkosznej zemście chyba wędrują po świecie, w mojej jedynce siedzą w Anglii.

Powrót do Punkt Tytułów Zagubionych