Hej, hej. Szukam w sumie czterech książek, jakoś ich odnaleźć nie mogę. Mam nadzieję, że pomożecie. Wszystkie to historyki, wszystkie musiały być napisane i przetłumaczone na język polski przed 2009 roku, bo czytałam je mniej więcej przed tym okresem.
1) Dziewczyna jakimś podstępem wkrada się do domu wydaje mi się, że hrabiego. Nie wiem, czy nie w ramach planowanej zemsty. Nawiązuje się romans, on chyba już dochodzi do tego etapu, że się chce z nią ożenić - albo też zostaje do tego przymuszony, bo ona jest w ciąży, ale jakoś nie rozpacza mocno z tego powodu. Standard. Tylko, że na jaw wychodzą jej ciemne sprawki i ląduje w Newgate. Pamiętam, że on ją tam odwiedza i nie jest wybitnie miły. Potem ona zostaje wyciągnięta, chyba biorą ślub, ale jeszcze się docierają trochę, bo on jest baaaardzo zraniony.
2) Też motyw zemsty. Pamiętam, że on mści się za śmierci/doprowadzenie do samobójstwa jego ojca na jej rodzinie. Ona młoda, naiwna, bardzo w niego wierzy, ogólnie smutny książę z bajki poznany na balu. On ją wywozi w ustronne miejsce, chyba nawet się powstrzymywał przed uwiedzeniem jej, bardziej zależało mu na skompromitowaniu jej rodziny, ale w końcu ulega. Na drugi dzień oczywiście przybywa ojciec/brat z odsieczą, ona się wszystkiego dowiaduje i ogólnie, pamiętam, że byłam bardzo zła na niego na tej scenie, śfinia pełną gębą. No a potem on odkrywa, że się zakochał, ona, że jest w ciąży, ale nie biegnie do niego. Rodzina jej organizuje jakiś domek, gdzie ma się z dzieckiem urządzić itd. I on wtedy tam przyjeżdża i się płaszczy.
3) Z tej pamiętam bardzo mało. Na pewno była dziewczyna przebrana za młodego chłopaka. Pomagała jakiemuś dżentelmenowi, była jego przewodnikiem (?) po wiejskiej stronie Anglii, na pewno rozbijali się po karczmach. Była chyba tam scena, że ona się wspinała na drzewo/płot i on się rzucił do pomocy, i wtedy ogarnął, że jest jednak młodą damą.
4) Ta jest że średniowiecza. Ona jest wykształcona w Arabii na lekarza, chcę praktykować w Anglii, Medicus w spódnicy. On chyba prowadzi jakieś śledztwo, jego ojcem jest biskup, niezbyt się lubią, ale i tak jest szykowany na kolejnego biskupa. Ma rozterki, gdy się w niej zakochał, czy tego nie rzucić. Rozwiązują to śledztwo, on nie rzuca, zostaje biskupem, a ona jest jego kochanką.
Nie ukrywam, że najbardziej interesują mnie dwie pierwsze, bo już parę lat się zastanawiam, skąd kojarzę te sceny i nie mogę tych książek znaleźć. Juz wielokrotnie wydawało mi się z opisu, że to będzie to, a potem spotykał mnie zawód. Błagam więc o pomoc.