Czarne Żagle: Kłamstwo
Paulina Jurga
Wydawnictwo: Otwarte 28.06.2023
Cykl: Czarne Żagle (tom 1)
Nazywam się Marcos Noir. Gdy miałem trzynaście lat, widziałem, jak wieszano mojego ojca. Był piratem, a ja poszedłem w jego ślady. O jego tragicznym losie zdecydował markiz Rodrigo. W dzień egzekucji poprzysiągłem mu zemstę. Wiedziałem, że ma córkę Franciscę, i postanowiłem, że to właśnie jej zabiorę to, co najważniejsze – rodzinę.
Cztery lata po śmierci ojca podczas abordażu dokonałem zemsty: zabiłem rodziców Franciski. Jej przyjaciel przebrał ją za okrętowego chłopca, ale ja od razu ją rozpoznałem. Od tamtej pory jej życie spoczywa w moich rękach. Po pewnym czasie w moim sercu zamiast nienawiści zagościło inne, nieznane mi uczucie. Nie chciałem tego i robiłem wszystko, by je przezwyciężyć. Miałem Franciski nienawidzić – czy to możliwe, że zakochałem się w swoim największym wrogu?
Filthy Rich Vampire
Geneva Lee
Wydawnictwo: Niegrzeczne książki 14.06Czy tysiącletni wampir i wiolonczelistka mają szansę na wspólną wieczność?
W świecie zamożnych wampirów właśnie rozpoczyna się sezon towarzyski. Julian, najstarszy dziedzic rodu Rousseaux, ma problem – jest singlem. Oczywiście wolałby sobie wbić kołek w serce, niż uczestniczyć w tym matrymonialnym targowisku, ale czy tego chce czy nie, przed końcem sezonu musi znaleźć żonę.
Gdy poznaje wiolonczelistkę Theę, przekonuje się, że jest to ostatnia osoba, którą mógłby wybrać na partnerkę życiową. Jest miła, niewinna i przede wszystkim… zbyt ludzka. Jednak gdy dziewczyna dowiaduje się o istnieniu wampirów, jej życie jest zagrożone. Julian postanawia zaproponować jej układ nie do odrzucenia. On zapewni jej ochronę i bezpieczeństwo finansowe, a ona będzie udawała jego partnerkę, tak aby nadgorliwe swatki dały mu spokój.
Ponieważ dziewczyna nie jest wymarzoną partią dla wampirzego dziedzica, bogata i snobistyczna rodzina Juliana chce się jej pozbyć. Czy to jedyne zagrożenie, jakie czyha na parę?
Kingdom of Villains
Ella Fields
Wydawnictwo: Niegrzeczne książki 28.06Odebrał jej wszystko, co znała, aby dać jej to, czego nawet nie przypuszczała, że potrzebuje.
Fię nie bez powodu nazywano „dziką księżniczką”. Trudno jej było odnaleźć swoje miejsce na dworze wuja, po śmierci rodziców czuła się jak wyrzutek. Kiedy przypadkiem w pałacowych lochach natrafiła na więźnia, z którym nawiązała niewiarygodną przyjaźń, pozwoliła, aby jej serce przejęło kontrolę. Pomogła mu uciec, nie wiedząc, kim tak naprawdę jest.
Została oszukana.
Mężczyzna z lochów nie był tak łagodny i szlachetny, jak sądziła. Był potworem. Krwiożerczą bestią. A cena za jego uwolnienie okazała się wyższa, niż Fia mogła zapłacić… Nie sądziła, że jeszcze kiedyś go spotka, jednak potwór wrócił i tym razem nie zamierza odejść bez niej.
Ostrzeżenie
Ta książka zawiera sceny, które mogą wywoływać niepokój u niektórych czytelników.
Bezwzględne serca
J.T. Geissinger
Wydawnictwo: NieZwykłe 4.05
Cykl: Królowe i potwory (tom 3) Trzeci tom niezwykle mrocznej serii autorki Kontraktu Jacksona!
Malek Antonov to mit, żywa legenda, duch. Ten zabójca na usługach Bratwy budzi taki strach, że wielu boi się nawet wymawiać jego imię. Kiedy mężczyzna obierze sobie kogoś za cel, jego dni są już policzone.
Tym razem jednak dla Maleka sprawa jest natury osobistej. Szuka człowieka odpowiedzialnego za śmierć brata. Zaczyna od kobiety, jego zdaniem, związanej z człowiekiem, którego chce zniszczyć.
Jednak to nieprawda. Riley Rose nie jest osobą, za którą miał ją Malek. Ale to nie szkodzi, on i tak postanawia ją zatrzymać. Kobieta ma być zadośćuczynieniem za to, co Malek stracił. Jedyną szansą, jaką Riley widzi dla siebie, jest zaprzyjaźnienie się z potworem.
Jednak przyjaźń to nie jest to, czego potwór od niej pragnie.
Waleczna
Maggie Stiefvater
Wydawnictwo: Wydawnictwo Olesiejuk 31.05Tylko wytrwałość i odwaga uratują jej rodzinę… JEDNA KRÓLEWNA Merida z DunBroch potrzebuje zmiany. Kocha swoją rodzinę – jowialnego króla Fergusa, perfekcyjną do bólu królową Elinor, psotne trojaczki – i ich sielankowe królestwo. Lecz męczy ją monotonia i zaduch wieloletniej rutyny. Merida pragnie przygody, celu, wyzwania… a pewnego dnia być może także miłości. DWOJE BOGÓW Żywiołowa niczym ogień królewna nigdy nie przypuszczała, że jej niepokój i rozdarcie ucieleśni się pod postacią Feradacha, boga, którego zadaniem jest plewić rozkład i stagnację. Lecz gdy ten zjawia się w DunBroch w wigilię Bożego Narodzenia z zamiarem zniszczenia królestwa – i wszystkich jego mieszkańców – jedynie interwencja Cailleach, pradawnej bogini stworzenia, daje Meridzie cień nadziei. Dziewczyna staje przed ultimatum: w ciągu roku przekonać rodzinę do zmiany albo pozwolić jej odejść w niepamięć. TRZY WYPRAWY Pod czujnym okiem bogów Merida musi wyruszyć na trzy pełne przygód wyprawy do królestw bliższych i dalszych, by zainspirować najbliższych. Lecz czy jej próby uchronienia ich przed unicestwieniem sprawią, że zapomni o kimś, kto ugrzązł w miejscu głębiej od innych – o sobie samej? CZTERY PORY ROKU Jeden rok zdecyduje o przyszłości DunBroch – jego ratunku lub unicestwieniu.
Cienie Pecan Hollow
Caroline Frost
Wydawnictwo: Mova 14.06 Osadzona w latach 70. i 90. hipnotyzująca opowieść o zagubionej dziewczynie, która znajduje namiastkę domu i desperacką miłość na drogach Teksasu
Trzynastoletnia Kit to sierota, od dawna przerzucana z jednej rodziny zastępczej do drugiej. Przy kolejnej już ucieczce poznaje mężczyznę, który daje jej jedzenie, schronienie i uwagę, której nastolatka pragnie. Manny Romero to charyzmatyczny cwaniaczek i kryminalista. Mężczyzna powoli wychowuje Kit dla własnych potrzeb, przygotowując ją do roli swojej partnerki w życiu i w zbrodni. Wkrótce Kit i Manny stają się niesławni dzięki serii napadów na stacje benzynowe w całym Teksasie, zyskując reputację jako duet Texaco, a ich pokręcona relacja na granicy syndromu sztokholmskiego rozwija się w toksyczną obsesję.
Kit w końcu znajduje dobry powód, by rozpocząć nowe życie, z dala od Manny’ego, i ucieka od niego. Czternaście lata później, w niewielkiej społeczności miasteczka Pecan Hollow, stara się zapewnić córce spokojny i stały dom, jednak duchy przeszłości nie dają o sobie zapomnieć.