Wciąż bardzo często pojawia się w treściach dla młodych odbiorców i odbiorczyń – produkowanych na przykład przez Nickelodeon czy Disneya. Chodzi mi o powtarzające się zachowanie dziewczynki, która przymusem przyciąga do siebie chłopca i całuje go. To reinterpretacja starego wątku romantycznego, w którym wypowiedź dziewczyny zostaje przerwana pocałunkiem kochającego się w niej chłopaka. Niestety w ten sposób, nawet pomimo odwrócenia pierwotnego motywu, filmy od najmłodszych lat uczą nas, że naruszanie cielesności drugiej osoby jest wyrazem romantyzmu. A przecież w realnym życiu, kiedy mówimy do kogoś, że nie chcemy, żeby ta osoba nas całowała – zwykle wolimy skończyć zdanie.
Bunia64 napisał(a): (choć mogę długo, bo pisałam prace naukowe i publicystyczne na temat prozy kobiecej, także jej roli terapeutycznej).
Warto pamiętać, że do romansów zalicza się także klasyczne dzieła: "Annę Kareninę" Lwa Tołstoja (bez szczęśliwego zakończenia); "Miłość w czasach zarazy" Gabriela Garcii Marqueza i wiele innych. Na pewno wszystkie czytałyśmy "Przeminęło z wiatrem" Margaret Mitchell (lub chociaż widziałyśmy film).
•Sol• napisał(a):Wiem, że self jest na pewno uczciwszy od vanity.
...
Ale wcale nie jest łatwiejszy autor ma większą kontrolę nad wszystkim, ale i się musi więcej narobić, no niestety.
Przewaga wydawnictwa tradycyjnego jest taka, ze autor zawsze zarobi.
Fringilla napisał(a):Na koniec tak, tylko że pytanie, jakie postawiła Roma - o debiucie w selfpublishingu - jest ważne i ciekawe.
Roma napisał(a):Zdecydowanie gorzej. Przynajmniej w literaturze kobiecej rynek jest dosłownie zawalony książkami. Oczywiście dziś nie wydałabym jako pierwszej mojej debiutanckiej powieści. Lepiej byłoby zacząć od Marianny, albo Na moment przed świtem.
•Sol• napisał(a): I żeby się przebić, trzeba dać czytelnikom coś albo naprawdę dobrego, albo mocnego
Fringilla napisał(a):EDIT: mam nadzieję, że ten offtop nie odstraszył Levandy od rozwijania kariery pisarskiej
Powrót do Czytamy i rozmawiamy
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości