Teraz jest 21 listopada 2024, o 16:27

Historyczny trójkąt.

Nie pamiętasz tytułu dawno przeczytanej książki? Spróbujemy pomóc!
Regulamin działu
REGULAMIN DZIAŁU: zanim zapytasz - przeczytaj!
POMOC - pytania i problemy.

Archiwum czyli ZNALEZIONE! TYTUŁY.

Jeśli Twój tytuł został rozpoznany / przypomniany /odnaleziony - oznacz, prosimy, stosownie temat (dodaj ZNALEZIONY w jego tytule)!

Ulubiona autorka/autor: Jane Austen

Historyczny trójkąt.

Post przez Irka1987 » 2 lutego 2021, o 01:26

Któraś z was może wie?

Ona miała męża żołnierza. Kochał się w niej jego przyjaciel. Ten mąż był kobieciarzem, ale by ona nie cierpiała to przyjaciel brał to na siebie. Mąż oficjalnie zginął. Przyjaciel zaproponował małżeństwo. Ona się zgadza. Wcześniej zachodziła w ciążę z pierwszym mężem, ale nie mogła donosić. Drugi mąż się opiekuje nią i w końcu ona rodzi syna. Są szczęśliwi. Tylko odnajduje się pierwszy mąż. Ona musi wrócić do pierwszego męża, ale syna zostawić drugiemu bo to dziedzic. Ona wpada w płacz za każdym razem jak pierwszy mąż chce się do niej zbliżyć. W końcu podczas pewnego niebezpiecznego zdarzenia pierwszy mąż widzi jaka kochającą się rodzina jest jego przyjaciel i była żona. Postanawia zejść im z drogi i utopić się. By wyglądało to tak,że jemu nie udało się wyjść cało podczas ratowania ich syna.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Maclean, Kleypas, Cornick, Quinn, Balogh, Warren

Post przez CzytamRH » 2 lutego 2021, o 10:14

"Echa wspomnień " Balogh

Post przez Irka1987 » 2 lutego 2021, o 13:50

CzytamRH napisał(a):"Echa wspomnień " Balogh

Mozliwe, że to jednak to. Chociaz mialam jakieś inne odczucia o bohaterach.
Najgorsze jak autor ucieknie z mysli i nie wiadomo gdzie szukać.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 2 lutego 2021, o 19:38

Oj, to Balogh z czasów jeszcze pod mocnym wpływem lat 80. i bodice ripperów i jej fabuły z tego czasu są... no, mocne ;)
Przyznam, ze wracam rzadko i chyba bym nie rozponała po fabule ;)

Ale brzmi prawdopodobnie :niepewny:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Irka1987 » 2 lutego 2021, o 20:01

Fringilla napisał(a):Oj, to Balogh z czasów jeszcze pod mocnym wpływem lat 80. i bodice ripperów i jej fabuły z tego czasu są... no, mocne ;)
Przyznam, ze wracam rzadko i chyba bym nie rozponała po fabule ;)

Ale brzmi prawdopodobnie :niepewny:

Ja czytałam to raz lata temu i wiecej do tego nie wrocilam. Mialam mieszane uczucia. Niby fajny romans, ale taki przyciężkawy. Moze dojrzałam do niego? I postanowiłam go odswiezyc.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 2 lutego 2021, o 20:24

Od razu skojarzyło mi się z Balogh, tylko tytuł mi uciekał.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Fringilla » 2 lutego 2021, o 21:03

Mnie też, bo użyła tego zabiegu jeszcze raz :P
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Księżycowa Kawa » 2 lutego 2021, o 21:27

A gdzie, bo nie kojarzę? Czyżby tej części nie przetłumaczono?
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez Irka1987 » 2 lutego 2021, o 21:35

Księżycowa Kawa napisał(a):A gdzie, bo nie kojarzę? Czyżby tej części nie przetłumaczono?

Tez jestem ciekawa. Moze czytałam? Lecz nic mi na mysl nie przychodzi.
Obrazek

Post przez Fringilla » 2 lutego 2021, o 22:00

Zmodyfikowany w Tajemniczej perle - bardziej subtelnie (nie wprost powiedziane, może też dlatego, że odwrócona sytuacja).
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 2 lutego 2021, o 23:10

Jeszcze coś podobnego z opisu jest chyba w romansach classic albo sprzed lat, musiałabym zobaczyć, ale z tym dziedzicem to rzeczywiście do Balogh pasuje.

Post przez Księżycowa Kawa » 2 lutego 2021, o 23:25

Jakoś tego nie zauważyłam. Może trzeba będzie powtórzyć jedna po drugiej hmmm
Denis Diderot

*
*

Post przez Fringilla » 2 lutego 2021, o 23:49

Powiedzmy, że do sytuacji, w jakiej się znaleźli bohaterowie, znaleźć rozwiązanie było etycznie... skomplikowane :lol:
— Ursula K. Le Guin

Post przez giovanna » 3 lutego 2021, o 13:12

Znalazłam, może kogoś zainteresuje bo z opisu nie bardzo pasuje: Wilma Counts Daj sercu szansę

Rachel Brady wyrusza wraz ze swym mężem, sierżantem armii Wellingtona, na Półwysep Iberyjski, gdzie toczy się wojna z Napoleonem. Rachel jest troskliwą żoną, ale jej małżeństwo z Edwinem trudno uznać za udane.

Pragnąc wyzwolić się z krępujących swobodę więzów, niegodziwy mężczyzna postanawia sprzedać żonę swemu kumplowi od kieliszka. Z koszmaru ratuje Rachel lord Jacob Forrester, oficer, któremu - jako pełna poświęcenia pielęgniarka - ocaliła życie, kiedy został ciężko zraniony. Od tej pory towarzyszy Jacobowi na wojennym szlaku i rodzi się między nimi miłość.

Po powrocie do Anglii lord Jacob pragnie zalegalizować związek z Rachel, ale jest to właściwie niemożliwe, wszak formalnie jest ona nadal żoną sierżanta Brady...

Post przez Księżycowa Kawa » 3 lutego 2021, o 18:42

Fringilla napisał(a):Powiedzmy, że do sytuacji, w jakiej się znaleźli bohaterowie, znaleźć rozwiązanie było etycznie... skomplikowane :lol:

A, faktycznie...
Denis Diderot

*
*

Post przez Irka1987 » 3 lutego 2021, o 18:54

giovanna napisał(a):Znalazłam, może kogoś zainteresuje bo z opisu nie bardzo pasuje: Wilma Counts Daj sercu szansę

Rachel Brady wyrusza wraz ze swym mężem, sierżantem armii Wellingtona, na Półwysep Iberyjski, gdzie toczy się wojna z Napoleonem. Rachel jest troskliwą żoną, ale jej małżeństwo z Edwinem trudno uznać za udane.

Pragnąc wyzwolić się z krępujących swobodę więzów, niegodziwy mężczyzna postanawia sprzedać żonę swemu kumplowi od kieliszka. Z koszmaru ratuje Rachel lord Jacob Forrester, oficer, któremu - jako pełna poświęcenia pielęgniarka - ocaliła życie, kiedy został ciężko zraniony. Od tej pory towarzyszy Jacobowi na wojennym szlaku i rodzi się między nimi miłość.

Po powrocie do Anglii lord Jacob pragnie zalegalizować związek z Rachel, ale jest to właściwie niemożliwe, wszak formalnie jest ona nadal żoną sierżanta Brady...

Kilka razy natknęłam się na ta książkę, ale zawsze ją omijalam.

A co do tej poszukiwanej przeze mnie. Wlasnie czytam ponownie chyba po 10 latach. I ten pierwszy maz jest strasznie męczący. Jedyne co dobrego zrobił to wział i umarł.;) w końcu.
Obrazek

Post przez giovanna » 3 lutego 2021, o 20:13

Też nie czytałam jej. Jakoś nie mam chęci tylko opis mi w głowie został :hihi: . No niesympatyczny ten mąż, nie przepadam za tą książką rzadko do niej wracam.

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 3 lutego 2021, o 22:09

Też mi się od razu skojarzyło z "Echa wspomnień" Balogh. Jedna z moich ulubionych Balogh. Te nowsze Balogh są dla mnie zbyt mdłe i praktycznie żadnej już nie pamiętam. Zadziwiające, że moje ukochane książki praktycznie nikomu się na forum nie podobają i prawie każdy ich unika. :wink:
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez Irka1987 » 3 lutego 2021, o 22:55

Kawka napisał(a):Też mi się od razu skojarzyło z "Echa wspomnień" Balogh. Jedna z moich ulubionych Balogh. Te nowsze Balogh są dla mnie zbyt mdłe i praktycznie żadnej już nie pamiętam. Zadziwiające, że moje ukochane książki praktycznie nikomu się na forum nie podobają i prawie każdy ich unika. :wink:

To nie jest zła książka. Bo zapadła mi w pamięć, jednak długo do niej nie wracałam. Wyróżnia ja to, że to nie oklepana historia. Ale jest troche traumatyczna. Główna bohaterka nie potrafi wybrać. Chociaż pokochała po raz drugi juz dojrzałej i ma dziecko to jednak woli trzymac sie obowiązku, który ją niszczy. Rozumiem milosc do obu mezczyzn. W koncu kazdego kochała na swoj sposob i chciała być oddana. Chciała byc uczciwa. Z pierwszym mezem trzymał ją sentyment do tego uczucia. Czytelnik widzi, ze prawdziwa miloscia jest drugi bo mimo żalu po stracie pierwszego pozwoliła sie dotknac drugiemu. Natomiast po powrocie pierwszego meza nie potrafiła z nim sypiać chociaz sobie wmawiała, że za kilka dni lub w innym miejscu to sie zmieni. Czasy były "nierozwodowe", ale jakby chciała to mozna byłoby cos zrobic. Brakowało mi chęci z jej strony by cos zrobic, wybrać stronę, chociaz sprobowac. A ona mimo, ze dowiedziała sie o zdradach pierwszego meza i tęskniła do drugiego, musiała zostawić dziecko to jednak trzymała sie obowiązku wobec pierwszego. Gdyby nie jego pomysł by ze soba skończyć to ona by z nim wyjechała, zostawiła syna i była nieszczęśliwa bo wg głupiego kodeksu tak powinna zrobic. A potem bez problemu wrocila do drugiego. Nie zasługiwała troche na njego bo dwa razu go odtrąciła.
Motyw trójkątów jest popularny, ale tam, gdzie jeden rości sobie prawa do bohaterki z powodu więzów małżeńskich tam historia robi się ciężkawa. A jak jest dwóch mężów i to w czasach, gdzie rozwody były skandalem podwojny ciezki kaliber. Inaczej sie czyta jak ugania sie za bohaterka dwóch kawalerów.

Sprawdzę jeszcze tą "Tajemnicza perle" i "Daj sercu szanse".
Obrazek

Post przez Fringilla » 3 lutego 2021, o 23:28

Mam wrażenie, że dlatego, że zarzuty "ciężkawości" spowodowała też modę na w pełni zaplanowaną ahistoryczność romansów historycznych ;)
Przy obecnych oczekiwaniach stworzenie lekkiej acz satysfakcjonująco wiernej realiom opowieści z HEA jest praktycznie niemożliwe :D
— Ursula K. Le Guin

Powrót do Punkt Tytułów Zagubionych