Fringilla napisał(a):Mnie w romansach chyba bardziej brakuje "jak" niż konkretnych wątków obecnie... To troche się zbiega z punktem 2.
giovanna napisał(a):A z tym staropanieństwe w historykach to myślę, że tak raczej było, wtedy kobiety wychodziły za mąż bardzo wcześnie i taka czterdziestka czy starsza to już była uznawana za "stojącą nad grobem". Mężczyzni nawet ci po czterdziestce czy starsi żenili się z nastolatkami, starsza kobieta nie mogła urodzić dziecka, a w sumie o to chodziło, o przedłużenie rodu, przekazanie majątku itd.
Dorotka napisał(a):A ja dla odmiany chętnie przeczytałabym coś o szczęśliwej mężatce, bo tych singielek po trzydziestce albo panien z odzysku mam już po dziurki w nosie. Koniecznie z humorem i bez zbędnej dramatozy.
chyba mnie też. Chciałabym wreszcie coś solidnego żeby móc wreszcie do nich wrócić.giovanna napisał(a):A ja powiem, że mi to w ogóle brakuje romansów historycznych
mdusia123 napisał(a):Mnie zastanawia dlaczego polskie autorki książek kobiecych kręcą się wokół praktycznie tego samego stylu i bardzo zbliżonej formy. Mam wrażenie, że każda kolejna polska obyczajówka to po prostu kopia "Nigdy w życiu"- ta sama forma (książka pisana w pierwszej osobie, trochę jak pamiętnik), bardzo podobne poczucie humoru.
giovanna napisał(a):HarperCollins niby wydaje, ale tematyka tych romansów jak dla mnie niezjadliwa: postacie ubrane w historyczne stroje, a tematyka współczesna.
giovanna napisał(a):A z tym staropanieństwe w historykach to myślę, że tak raczej było, wtedy kobiety wychodziły za mąż bardzo wcześnie i taka czterdziestka czy starsza to już była uznawana za "stojącą nad grobem". Mężczyzni nawet ci po czterdziestce czy starsi żenili się z nastolatkami, starsza kobieta nie mogła urodzić dziecka, a w sumie o to chodziło, o przedłużenie rodu, przekazanie majątku itd.
Niby Bis zaczął wydawać Elizabeth Hoyt, ale są przy piątym tomie, podczas gdy dwunastoczęściowa seria dawno się skończyła, a pisarka zaczęła wydawać następną.
Powrót do Czytamy i rozmawiamy
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości