przez Janka » 9 stycznia 2014, o 21:20
Przez przypadek dowiedziałam się skąd się biorą na allegro ceny za książki w wysokości np. 999,99 zł.
Moja koleżanka pracowała w firmie internetowej (sprzedawali akurat sprzęt fotograficzny, ale to tak samo działa jak aukcje z książkami). Ona wypisywała cały tekst, przygotowywała zdjęcia i dane techniczne, a przed wstawieniem każdą aukcję zatwierdzał i puszczał szef. I mieli na eBayu takie ustawienie zrobione, że jeśli i ona, i szef zapomną podać odpowiednią cenę, to aukcja automatycznie zacznie się od 99,99 euro. Chodziło im o ochronę drogich towarów w razie pomyłki. Gdyby coś poszło za 1 euro, to firma miałaby wielkie straty, a tak dostaliby przynajmniej tyle. Natomiast przy towarach o niższej wartości po prostu nikt tego nie kupi i nie ma dla nikogo straty. Cena ustawiona była na 99,99, bo od 100,00 euro była już wyższa opłata za wstawienie aukcji.
Jestem pewna na sto procent, że to samo jest w przypadku bardzo drogich aukcji książek na allegro. Ta firma nie pierze brudnych pieniędzy, tylko zabezpieczyła się zaporową ceną na wypadek pomyłki przy podawaniu ceny.
Dlatego, jak zobaczycie gdzieś aukcję z głupią ceną, to po prostu piszcie pytanie o prawdziwą cenę, bo szanse, że oni wstawili taką cenę specjalnie, są niewielkie. Szczególnie, gdy to dotyczy wielu aukcji jednej firmy i jest w podanej cenie dużo dziewiątek.