przez Janka » 16 listopada 2015, o 03:51
Kurczę, spóźniłam się.
Przeczytałam wszystkie trzy opowiadania Evanovich i Goldberga i byłam z siebie niesamowicie dumna, że odkryłam, że na Goodreads są ułożone w złej kolejności. Więc tam zaszłam, żeby się z nich pośmiać, a tu pech, bo ktoś już zdążył je u nich dobrze posprzątać.
No i z czego mam się teraz śmiać?
Dobra kolejność O'Hare and Fox Series jest taka:
0,1 The Shell Game (2014)
0,2 Pros and Cons (2013)
0,3 The Caper (2015)
1. The Heist
2. The Chase
3. The Job
4. The Scam
"The Caper" mogłoby być również uszeregowane przed "Pros and Cons", bo nie ma konkretnej wskazówki co do prawidłowej kolejności. Są tylko przesłanki. W "The Caper" pracuje nad jego sprawą więcej osób niż w "Pros and Cons", a to się zgadza z tym, że Nick jest coraz bardziej poszukiwanym przestępcą. Natomiast na początku "The Heist" Kate wspomina spotkanie z Foxem opisane w "Pros and Cons" i nic nie mówi o tym, że później bylo jeszcze to z "The Caper", więc może było jednak wcześniej.
W "The Heist" Kate ma 33 lata, wszystkie opowiadania dzieją się przed akcją opisaną w powieściach.
"Pros and Cons" (2013) - Kate ma 31 lat, od dawna próbuje aresztować Nicka
"The Shell Game" (2014) - Kate ma 28 lat, jest świeżo po szkole, spotyka Nicka po raz pierwszy, na końcu on zostaje jej przydzielony jako cel do rozpracowania
"The Caper" (2015) - Kate rozpracowuje Nicka od 3 lat. (W tekście jest zdanie "It was the first time she'd actually seen it in person." i ktoś sobie widocznie pomyślał, że to znaczy, że jego widziała po raz pierwszy. Dlatego prawdopodobnie to opowiadanko wrzucone było kiedyś jako pierwsze na liście, zamiast jako ostatnie albo przedostatnie.)
d-d