Część piąta serii Zbrodnie w rozmiarze XL o detektywie amatorce Heather Wells
"Gibt es ein Leben nach der Torte?" =
"Size 12 Is The New Black" =
"The Bride Wore Size 12" Jestem zachwycona całą serią o rozwiązywaniu zagadek kryminalnych przez Heather Wells. Każda z tych książek mnie zachwyciła. A najlepsze w tej serii jest to, że każdy następny tom podobał mi się jeszcze bardziej niż poprzedni. Bardzo to dziwne, bo już pierwszy był genialny i nie sądziłam, że da się lepiej. Po czwartym, który, według mnie, osiągnął absolutny szczyt, już w ogóle nie widziałam możliwości, że jest jeszcze coś wyżej. A tu niespodzianka, bo jest!
Wątek kryminalny jest doskonały. Powody morderstw (jak zwykle) mogą się wydawać błahe, ale (jak zwykle) morderca nie jest w pełni normalny i możemy być usatysfakcjonowani ostatecznym rozwiązaniem. Zostałam wspaniale wpuszczana w maliny. Wielokrotnie. Każda moja kolejna wersja rozwiązania zagadki okazywała się niepoprawna, a ja kolejny raz robiona w konia.
Kolejne wydarzenia następują jako logiczny efekt poprzednich. Nic w tej książce nie razi i nie dziwi. Wątek kryminalny jest jednym spójnym pasmem zdarzeń.
Wątek miłosny jest pięknie przedstawiony. Miłość głównych bohaterów kwitnie i znajduje swój finał na ślubnym kobiercu. I mogą teraz żyć długo i szczęśliwie, bo na to zasłużyli.
Oprócz Heather i jej ukochanego, mamy jeszcze kilka innych par miłosnych. Kilka z nich przechodzi turbulencje, jedna żyje w wielkim zagrożeniu życia, ale na końcu możemy mieć wrażenie, że wszystko będzie dobrze, a wszystkie problemy odwrócą się na korzyść zainteresowanych.
A teraz najlepsze: humor. Tom piąty, tak samo jak poporzednie, jest nim delikatnie nasączony. Jest to humor w dobrym stylu.
W przeciwieństwie do blondynek z innych serii kryminalno-romansowo-komediowych, które są narratorkami i komentatorkami wydarzeń (Blair Mallory, Maddie Springer i Haley Randolph - ta ostatnia ciemnowłosa, ale też blondynka), Heather Wells jest super mądra. Komentuje swoje przygody w sposób, który nie powoduje skrętu kiszek lub innych dolegliwości. Wie, co robi, wie, co mówi, wie, do czego dąży. Jest zdecydowana, skuteczna, rozsądna i bystra.
Cooper miał wielkie szczęście, że ją dostał na zawsze.