Teraz jest 23 listopada 2024, o 16:19

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 6862
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:21

Post przez Alias » 13 października 2015, o 10:09

też się zastanawiałam jak taka kawa smakuje...może kiedyś zamówię, pomimo, że dynie dla mnie najlepsze w postaci dekoracji ;)
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 października 2015, o 10:15

Też widziałam przepis i widziałam w ofercie kawiarnii ale... też jakoś brakło odwagi :P
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 13 października 2015, o 10:26

te które widziałam wyglądały bardzo smakowicie

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 października 2015, o 11:27

no ba, zawsze będą wyglądać smakowicie ;)
ale nie wiem czy to połączenie do mnie przemawia. W zimę kocham latte piernikowe :still_dreaming:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 13 października 2015, o 11:35

też nigdy nie piłam :ermm:

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 października 2015, o 11:36

pyszne jest ;) spróbuj jak tylko będziesz miała okazję ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 13 października 2015, o 14:39

Nocny Anioł napisał(a):a jakie jest tego przeznaczenie, bo drzem to to nie jest

Nie jest, ale zawsze może być ;)

joakar4 napisał(a):Możesz potem zrobić z tego zupę, ciasto, jakieś bułeczki, a nawet kawę.

Dokładnie. Czy wspomniany wyżej przez Sol chutney. Do sosów pewnie też by się nadała :)
Pulpa to taka hmm podstawowa baza :) Ja pewnie będę różnie wykorzystywać, na pewno będzie krem i może jakiś chutney i sos do makaronu, wszystko jak to mówią wyjdzie w praniu ;)

Nocny Anioł napisał(a):o kurcze :missdoubt: jak juz się przeprowadzę to coś będę sadzić, chodz pewnie na początku w doniczkach

Możesz sobie np. przy siatce przekopać kawałek i nasadzić jakiś dyniowych(kabaczka, cukinię, dynię) ;) a tego nie potrzeba dużo, po dwie trzy sadzonki ;)

joakar4 napisał(a):też nigdy nie piłam :ermm:

Również nie znam ani jednej wersji. Chodź obie kuszą :hihi:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 października 2015, o 14:40

nie rozbijacie się po kawiarniach :hihi:

a chutney jest naprawdę boski. Najlepszy jaki jadłam jest właśnie z dyni a jadłam naprawdę sporo ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 13 października 2015, o 14:52

a masz może przepis? :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 października 2015, o 15:00

ekhm na oko robiony :P
na odrobinie oliwy smakowej (u nas była chyba z rozmarynem) wrzucasz surową dynię pociętą jak bądź (jeśli masz pulpę to dodajesz jak inne sprawy się trochę rozprużą) cebulkę też ciachasz jak leci, tak samo jabłko (nie za dużo, max 1 duże) i dusisz. Dodajesz trochę soli, pieprzu, czubrycy czerwonej, troszkę słodkiej papryki i mieszasz co jakiś czas dusząc na małym ogniu. Jak lubisz na ostro możesz dodać pieprz cayenne. Jeśli lubisz na paprykowo to można dodać trochę pociachanej papryki na początku duszenia ;) nie blendujesz tylko czekasz aż ciepło odwali robotę za Ciebie
Proporcji Ci nie jestem w stanie podać bo robione było spontanicznie ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 13 października 2015, o 16:12

Bardzo lubię dynię w occie, a nikt tu na forum nawet nie wspomina, że istnieje.
Nie robicie?
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 13 października 2015, o 16:20

W occie z goździkami mam jeszcze z ubiegłego roku :hihi: I w tym cały problem :bezradny:
Babci podsuwałam, a teraz nie mam komu. Mój je jak go najdzie dwa słoiki na rok :zalamka:
No i mam jeszcze dynie robioną na słodko, to znaczy zalewa jest tylko z cukrem i to jest idealne do ciast, np. sernika dodana zamiast brzoskwini. :D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 13 października 2015, o 16:25

Też mam jeszcze z tamtego roku. (Sama nie robiłam oczywiście, tylko dostalam w prezencie.)
Z moją jest problem, że wyszła trochę za ostra i nie wiem, jak ją uzdatnić.
Kilka słoików zjadłam tak jak były, ale jeszcze mi kilka zostało, do kórych nie mogę się zmusić.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 października 2015, o 16:48

u nas z octu to się tylko sałatkę ogórkową, ogórki same i grzybki jada. Reszta od bardzo wielkiego dzwonu.
A dyni nikomu by się nie chciało kroić w idealną kostkę ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 13 października 2015, o 17:01

u mnie w domu też dynia w occie szału nie zrobiła :ermm:

Avatar użytkownika
 
Posty: 6862
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:21

Post przez Alias » 13 października 2015, o 17:52

do tego piernikowego latte to chyba trzeba jakiś specjalny piernikowy syrop domowej roboty przygotować, tak?
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 października 2015, o 18:56

Alias, ja to w knajpie piłam ;)
są syropy takie w stylu owocowych do wody i oni to leją do kawy, nie wiem czy można coś takiego samemu przygotować. Może na zasadzie zmielenia i przetworzenia pierniczków... Muszę poszukać ;)
a jeśli chodzi o gotowy: http://allegro.pl/syrop-gingerbread-mon ... 90643.html
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 6862
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:21

Post przez Alias » 13 października 2015, o 19:41

a ok ;) dzięki
myślałam, że może chodzi o latte robione w domu, bo o takim domowym syropie, który się właśnie do kawki dodaje gdzieś słyszałam
a syropy Monina znam, chociaż tego nie próbowałam, może pomyślę żeby zamówić ;)
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 13 października 2015, o 21:19

Wychodzi na to, że dynia w occie jest tylko dla smakoszy :-D
Janko, nie mam pojęcia, powinien cukier neutralizować troszkę :mysli:
Dorotka by się nam przydała, ona zawsze znajdzie ciekawe rozwiązanie :)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 października 2015, o 21:36

Alias, da się go zrobić samemu, tylko czy to będzie to to już nie wiem ;) uparłam się, przeglądnęłam internety i:
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/11/ ... -kawy.html
http://kuchnialidla.pl/product/syrop-piernikowy
i nawet nasza Kremlinek ma: http://przepisy-aleksandry.blogspot.com ... racej.html
przepis na krem speculoos był na moichwypiekach ale nie jestem w stanie go teraz odgrzebać bo stronka mi nadal nie działa :smutny:

Duz, dokładnie ;) jak mój kumpel miał na nią fazę i któregoś roku się zawziął na robienie, mama jego nawet ręki nie przyłożyła bo od patrzenia miała dość, tak on nasycił się przy krojeniu. Nakupował ileś dyń i chciał w drobną kostkę, więc no domyślasz się ile to trwało :P więc już potem jeść też nie chciał :hihi:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 6862
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:21

Post przez Alias » 13 października 2015, o 22:15

Wielkie dzięki, Sol :)
Mam zamiar zrobić :), szczególnie, że mogę dostać u siebie przyprawę (m.in. do pierników) bez zawartości mąki, bo to warunek podstawowy. Możliwe, że skorzystam też z przepisu Kramlinka, tylko nie jestem przekonana co do tego piernikowego masła (chociaż z dostępnością nie powinnam mieć problemu), chodzi mi o to jak długo taki syrop będę mogła przechowywać :mysli:
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 października 2015, o 22:29

bardzo proszę ;)
zawsze możesz zrobić mniej i troszkę odłożyć dla testu ;)
a najlepiej by było jakby Kremlinek przyszła i sama nam powiedziała ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 6862
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:21

Post przez Alias » 14 października 2015, o 09:51

Może jak tu zajrzy, to się wypowie.
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 14 października 2015, o 09:59

http://www.mojewypieki.com/przepis/krem-speculoos
Tutaj jest napisane, że można go przechowywać do 2 tygodni w lodówce.

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 14 października 2015, o 10:31

dzięki Joakar ;)
ale Kremlinek i tak by mogła szepnąć, bo może w zestawie z innymi składnikami życie ma dłuższe ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość