Teraz jest 23 listopada 2024, o 15:18

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 3 października 2015, o 21:04

z dyni nie robiłam jeszcze...brzmi intrygująco :bigeyes: ....jutro chyba z cukini zrobię, bo mam jej cały koszyk :ohlala: ...i jeszcze placki będą...
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 4 października 2015, o 13:43

Upiekł się w końcu, nawet niezły wyszedł, ale i tak jeszcze mogłam go piec, żeby nie był tak mokry. ;)

Des, jak robisz z cukinii?

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 4 października 2015, o 14:28

Duzzz robię z przepisu Agnieszki Maciąg....rewelacyjny jest... :bigeyes:

PASZTET Z CUKINI
3 - 4 szklanki cukinii (bez pestek!) starej na tarce o grubych oczkach (dokładnie odciśnijć sok!)
1 duża marchewka obrana i starta na tarce
2 cebule obrane i drobno posiekane
5 ząbków czosnku obranych i posiekanych
½ szklanki oliwy z oliwek lub pestek winogron
½ szklanki tartej bułki
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy curry
4 jajka całe
duży pęczek natki pietruszki posiekany
posiekane świeże zioła: lubczyk, hyzop, oregano, tymianek, bazylia, koperek… (świeże zioła można zastąpić suszonymi)
sól do smaku i świeżo mielony czarny pieprz

Piekarnik nagrzej do 190-200C.
Cebule i czosnek podsmaż na całym oleju, by stały się miękkie.
Dodaj świeżo mielony czarny pieprz i suszone zioła (jeśli nie masz świeżych, to teraz dodaj suszone).
Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki.
W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, najlepiej ręką.
Masę przełóż do foremki.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę...super na zimno jak i na ciepło. Można też podawać z sosem serowym ale na świeży chelebek z masłem
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 4 października 2015, o 14:38

Ślicznie dziękuję kochana :* :padam:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 4 października 2015, o 21:34

proszę moja droga :cheer: ...naprawde wychodzi super...nawet luby i brat co mięsożerne stworzenia są :hyhy: jak go zrobię to wcinają bez gadania... :evillaugh:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 9 października 2015, o 01:11

duzzza22 napisał(a):Znalazłam jeszcze pasztet z dyni i nie wiem czy nie zrobię w weekend, bo mam sporo dyni na ogrodzie i coś muszę z niej zacząć robić :red:
http://wegefaza.blogspot.com/2014/11/pa ... ami-i.html

U nas w tym roku nie wyrosły. Lubię ciasto drożdżowe z dyni – coś jak chałka albo piernik.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 9 października 2015, o 12:37

Mogłabyś podrzucić przepis? :prosi:

Dyni mam coraz mniej ;) Przerobiłam 3 garnki 5l dyni przez ostatnie dwa wieczory, zrobiłam pulpę, a dziś dla pewności będę jeszcze pasteryzować. :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 12 października 2015, o 13:21

Piekłam wczoraj pasztet z cukinii. Nie wiem czy moja cukinia była jakaś bardzo wodnista czy co, ale musiałam piec 2 h i dalej był mocno mokry w środku. I nie chciał mi wyjść z formy, mogłam ją wyłożyć papierem do pieczenia. :ermm: Ale ogólnie jest smaczny.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 12 października 2015, o 14:06

Wiesz co kochana to samo miałam z dyniowym. Wydawało mi się, że wszystko zrobiłam ok, a jednak był mokry. Też siedział ponad 2 h i nic :facepalm: Kroiliśmy go na mniejsze a grubsze plasterki i rozsmarowywaliśmy na kromce. Zużyłam też go do 'ala' tarty jako przekładkę i zrobiłam w weekend zapiekankę i to co zostało dorzuciłam jako jedną warstwę. :bezradny: Zjedliśmy go, ale będę musiała czegoś dorzucić na przyszłość nie wiem może więcej jajek, może namoczoną bułkę jeszcze :niepewny:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 12 października 2015, o 14:08

Dziewczyny a zasalacie porządnie przed całą zabawą i odciskacie?
niby to takie oczywiste ale może za krótko, za mało? No bo w sumie innego powodu mokrości mocnej to nie znam :bezradny:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 12 października 2015, o 14:10

W tym przepisie Des było pół szklanki bułki tartej, w innych (praktycznie identycznych) było jeszcze 1/2 szklanki kaszy mannej. Może to by pomogło.
Odciskałam, ale bez zasolania, Sol. :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 12 października 2015, o 14:12

to może trzeba zasolić i wtedy? Pominąć sól podczas przyprawiania a zamiast tego dać ją na dzień dobry?
Kasza manna mogłaby pomóc też, faktycznie ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 12 października 2015, o 14:15

Nie wiem nigdy nie zasalałam, zawsze robię placki i nawet specjalnie nie odciskam. Spróbuje następnym razem. :)
Z reszty cukinii zrobiłam placki i wyszły świetne.

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 12 października 2015, o 14:17

placki też bez soli i usilnego odciskania?
To ja mam jakąś fobię bo nawet ogórki na mizerię zasalam i lekko odciskam :P
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 12 października 2015, o 14:19

Z solą, ale już dosypałam jej do ciasta. Po prostu starta cukinię odstawiam na 10-15 a potem odciskam sok. Raczej niczego nie zasalam.
A mizerię to zazwyczaj robię przed samym podaniem i też nigdy nie odciskałam. :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 12 października 2015, o 14:50

W przepisie, z którego robiłam dyni się nie trze, jest na wcześniejszej stronie.
Dynię się piecze, a potem ją miksuje.
Też myślałam o kaszy, ale nie wiem jaka by wtedy wyszła jego konsystencja.

Z mojej walki z dynią, wyszło 16 słoików pulpy ;)
Obrazek

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 12 października 2015, o 14:52

co to jest pulpa :missdoubt:
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 12 października 2015, o 14:53

Tak wszyscy chwalą tę pulpę, muszę sama spróbować zrobić.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 12 października 2015, o 15:08

Joakar, to świetny sposób na przechowanie dyni. Nie mam miejsca gdzie ją mrozić, a tym bardziej ona mi nie przezimuje po prostu zerwana i zaniesiona do piwniczki. Więc taka forma jest idealna.
Nocny Anioł napisał(a):co to jest pulpa :missdoubt:

Pulpa to jest hmm coś rozdrobnionego, gęstego, rozwalonego. Nie wiem jak to inaczej wyjaśnić. Dynia np. była na początku w kwadratach, doprowadziłam ją do takiego stanu by była gęsta i się rozwaliła, żeby jednak było mało całych fragmentów. Z pełnego 5 l garnka dyni wychodziły mi jakieś 3 słoiki 0,9 l :wink: Tyle jej ubywało ;)

PS. Pulpę robię tak jak kiedyś Aralk pisała..
klarek napisał(a):Pulpę udusiłam w garnku w niewielkiej ilości wody i dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek. Do wyparzonych słoików włożyłam gorącą bulgającą i już. Ale wiem, że niekiedy nie chce się zamknąć i wtedy trzeba choć przez chwilę pasteryzować.)


Pasteryzacja u mnie była obowiązkowo, jednak nie wekowały mi się, a i tak wolę za pasteryzować na wszelki wypadek. :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 12 października 2015, o 15:57

z dyni można pysznego chutneya zrobić, z cebulką, ziołami, ach :still_dreaming:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 13 października 2015, o 07:33

duzzza22 napisał(a):Joakar, to świetny sposób na przechowanie dyni. Nie mam miejsca gdzie ją mrozić, a tym bardziej ona mi nie przezimuje po prostu zerwana i zaniesiona do piwniczki. Więc taka forma jest idealna.
Nocny Anioł napisał(a):co to jest pulpa :missdoubt:

Pulpa to jest hmm coś rozdrobnionego, gęstego, rozwalonego. Nie wiem jak to inaczej wyjaśnić. Dynia np. była na początku w kwadratach, doprowadziłam ją do takiego stanu by była gęsta i się rozwaliła, żeby jednak było mało całych fragmentów. Z pełnego 5 l garnka dyni wychodziły mi jakieś 3 słoiki 0,9 l :wink: Tyle jej ubywało ;)

PS. Pulpę robię tak jak kiedyś Aralk pisała..
klarek napisał(a):Pulpę udusiłam w garnku w niewielkiej ilości wody i dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek. Do wyparzonych słoików włożyłam gorącą bulgającą i już. Ale wiem, że niekiedy nie chce się zamknąć i wtedy trzeba choć przez chwilę pasteryzować.)


Pasteryzacja u mnie była obowiązkowo, jednak nie wekowały mi się, a i tak wolę za pasteryzować na wszelki wypadek. :wink:



a jakie jest tego przeznaczenie, bo drzem to to nie jest
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 13 października 2015, o 07:57

Możesz potem zrobić z tego zupę, ciasto, jakieś bułeczki, a nawet kawę.

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 13 października 2015, o 08:02

o kurcze :missdoubt: jak juz się przeprowadzę to coś będę sadzić, chodz pewnie na początku w doniczkach
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 października 2015, o 09:18

Joakar, latte dyniowe? :hyhy:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 13 października 2015, o 09:19

widziałam ostatnio jak panie w kawiarni zamawiały, ja bym się chyba nie odważyła :hyhy:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość