duzzza22 napisał(a):Znalazłam jeszcze pasztet z dyni i nie wiem czy nie zrobię w weekend, bo mam sporo dyni na ogrodzie i coś muszę z niej zacząć robić
http://wegefaza.blogspot.com/2014/11/pa ... ami-i.html
Nocny Anioł napisał(a):co to jest pulpa
klarek napisał(a):Pulpę udusiłam w garnku w niewielkiej ilości wody i dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek. Do wyparzonych słoików włożyłam gorącą bulgającą i już. Ale wiem, że niekiedy nie chce się zamknąć i wtedy trzeba choć przez chwilę pasteryzować.)
duzzza22 napisał(a):Joakar, to świetny sposób na przechowanie dyni. Nie mam miejsca gdzie ją mrozić, a tym bardziej ona mi nie przezimuje po prostu zerwana i zaniesiona do piwniczki. Więc taka forma jest idealna.Nocny Anioł napisał(a):co to jest pulpa
Pulpa to jest hmm coś rozdrobnionego, gęstego, rozwalonego. Nie wiem jak to inaczej wyjaśnić. Dynia np. była na początku w kwadratach, doprowadziłam ją do takiego stanu by była gęsta i się rozwaliła, żeby jednak było mało całych fragmentów. Z pełnego 5 l garnka dyni wychodziły mi jakieś 3 słoiki 0,9 l Tyle jej ubywało
PS. Pulpę robię tak jak kiedyś Aralk pisała..klarek napisał(a):Pulpę udusiłam w garnku w niewielkiej ilości wody i dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek. Do wyparzonych słoików włożyłam gorącą bulgającą i już. Ale wiem, że niekiedy nie chce się zamknąć i wtedy trzeba choć przez chwilę pasteryzować.)
Pasteryzacja u mnie była obowiązkowo, jednak nie wekowały mi się, a i tak wolę za pasteryzować na wszelki wypadek.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości