Teraz jest 23 listopada 2024, o 16:19

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 28 września 2015, o 09:10

Ja niestety też. Kocham też fast foody. :zawstydzony:
Ale ostatnio jak gotuję obiady to przemycam im warzywne rzeczy - kotlety z ciecierzycy, placki z cukinii, nadziewane bakłażany czy papryki, fasolka z prażonym sezamem i fetą zamiast bułki tartej - wszystko smakowało. Ale jak zrobiłam wczoraj frytki z batatów (mają tylko 110 kcal w 100g :smile: ) to kręcili nosem, że za słodkie. :evillaugh:

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 28 września 2015, o 09:13

Ja niestety też kocham frytki, ale moje bioderka nie kochają. No u mnie jest problem , bo takich zdrowych rzeczy moja mama nie chce jeść. :bezradny: Chłop spoko, zje co dadzą i podziękuje.
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 28 września 2015, o 10:23

joakar4 napisał(a):Ale jak zrobiłam wczoraj frytki z batatów (mają tylko 110 kcal w 100g :smile: ) to kręcili nosem, że za słodkie. :evillaugh:
uwielbiam słodkie żarcie :bigeyes:
a na frytki z batatów to się mierzę już nie wiem ile czasu, ostatnio w Lidlu bataty widziałam i nie wzięłam, w sumie nie wiem czemu :ermm:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 28 września 2015, o 10:42

Mi one bardzo smakowały, miałam do nich pierś kurczaka usmażoną na patelni grillowej z sosem tzatziki - pycha :bigeyes:
Same frytki wyszłyby dość słodkie, ale obtoczyłam bataty w tymianku i kolendrze, dodatkowo dałam trochę ostrej papryki. Z sosem jak dla mnie idealne.
W przepisie zamiast kolendry był kminek, ale nie znoszę tej przyprawy.

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 28 września 2015, o 10:44

też nie znoszę kminku, jak go widzę w chlebie to go wydłubuję. Bleh
skoro mówisz że taka pychota to koniecznie muszę zrobić ;) może w weekend :mysli:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 28 września 2015, o 10:47

Zrób koniecznie, mi jeszcze zostały dwa bataty to sobie w tygodniu upiekę. :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 28 września 2015, o 10:51

zrobię ;) mam nadzieję że mój B. nie będzie na nie nosem kręcił.

Joakar, a nie wiesz przypadkiem czy można je dostać w biedrze?
W Lidlu widziałam ale do Lidla mam dalej ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 28 września 2015, o 10:52

Można, ja tam kupiłam. Były po 7 zł za kg. I na szczęście tam poszłam najpierw, bo w Carrefourze były po 12.

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 28 września 2015, o 10:53

no to rewelacja.
Więc zrobię na pewno, tylko jakieś mięcho do tego musi być, nie wiem co jaśnie pan sobie zażyczy :P
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 28 września 2015, o 18:18

Joakar, jak robisz kotlety z ciecierzycy?

Nocny Anioł napisał(a):ja bym jadła same mączne rzeczy, uwielbiam

Kocham makarony :wind:

Nocny Anioł napisał(a):Mój zje zupkę a potem pyta czy by z 5 kanapeczek nie dostał :red: chłopy, bez dna, ile dasz, tyle zje. Chodź nie narzekam, wczoraj to mnie karmiono. Chłop strasznie duzo nie zjada, ale jak ma dzień to lodówkę na klucz.

To jest ten sam przypadek co i mój w takim razie. Więc albo zrobisz dużo albo coś jeszcze. :)

joakar4 napisał(a):Mój ojciec tez się tymi kotletami nie naje. Przeważnie robimy je na kolację albo na śniadanie wielkanocne, bo nie wyobrażam sobie jego reakcji na taki obiad. strasznie by marudził.

O! No właśnie ja też o nich pomyślałam jak o czymś np. na śniadanie. Na weekend jak jest więcej czasu rano można wtedy sobie na spokojnie zrobić. :-D

joakar4 napisał(a):Mój ojciec np najbardziej lubi zupy na obiad, zje dwa talerze i się naje. No i jeszcze obgryzie skrzydełka z zupy albo szyję (ble) A dla mnie to nie obiad. Chyba, że gulaszowa albo z pierogami. :hyhy:

Takie gratisy do zupy, czyli gotowane mięso nazywam wkładką, bez wkładki nie ma co proponować nawet zupy :evillaugh: Dziś jest u mnie rosół i oczywiście jest kawał mięsa wołowego i jeszcze kawałek kurczaka, bo ma starczyć na dwa dni :wink: Kurczaka w sumie to już nie ma :hihi:

Nocny Anioł napisał(a):Chłopy, jak nie postawisz pół świniaka, to nie ma obiadu. Ale pociesz was, że moja mama tak samo

Mam taką kumpelę co je i je i je, a najlepsze, że jest chuda jak patyk. I wciąć potrafi np. 6 hamburgerów z Maca a a godzinę być już głodną :wink:

Przypomniało mi się odnośnie dziwnych połączeń, to w akademiku mieliśmy na piętrze taką dziewczynę, która zajadała się musztardą, samą lub grubo posmarowaną na chleb ;) i nic więcej :P

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 28 września 2015, o 19:33

duzzza22 napisał(a):Mam taką kumpelę co je i je i je, a najlepsze, że jest chuda jak patyk. I wciąć potrafi np. 6 hamburgerów z Maca a a godzinę być już głodną :wink:
a czy bliskiego przyjaciela Tasiemca to nie ma przypadkiem? :P

mój chłop też jest bez dna ale on ma jeszcze jedną wadę kulinarną. On baaaardzo woooolno je. Ja zdążę zapomnieć że jadłam, myślę już o herbacie a on jest w połowie :roll: na imprezach okolicznościowych to wygląda tak że ludzie kończą drugie a on dopija resztę rosołu :facepalm: no ale jak się kontempluje każdy kęs i każde ruszenie szczęką to co się dziwić.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 28 września 2015, o 19:57

Ona tak po prostu ma. ;)

A zapomniałam się zapytać, konserwowała któraś z was pora? Robiła go w occie?
Zrobiłam sałatkę z zielonych pomidorów, papryki, cebuli i właśnie dorzuciłam pora i nie wiem czy mi to wytrzyma, nie wiem jak por się zachowuje w wekach. :niepewny: To tylko 16 słoików, ok 15, bo jeden się nie zawekował więc w razie co dużej straty nie będzie. ;)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 28 września 2015, o 20:04

Duzz, kotlety robiłam z tego przepisu - bez kuminu.
http://wegefaza.blogspot.com/2014/11/ko ... zarek.html
Warto je obtoczyć w sezamie przed pieczeniem.

Avatar użytkownika
 
Posty: 15547
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 02:05
Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 28 września 2015, o 21:00

Tak dumam czy moje młode by to jadło ;) Fajna alternatywa dla zwykłych mielonych, a mielone bardzo lubi. Chlopu bym nawet nie proponowała, ponieważ on wykazuje ogromną nieufność w stosunku do wszystkiego, co nie jest mięsem :P
A może jakaś dobra dusza podrzucić przepis na kotlety z brokuła, ale bez żadnego nabiału i glutenów? :prosi:

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 28 września 2015, o 21:31

joakar4 napisał(a):Duzz, kotlety robiłam z tego przepisu - bez kuminu.
http://wegefaza.blogspot.com/2014/11/ko ... zarek.html
Warto je obtoczyć w sezamie przed pieczeniem.

Dzięki kochana :-D Pysznie wyglądają. :drool:
Przy okazji zainteresowały mnie dwa przepisy z dynią :)
http://wegefaza.blogspot.com/2014/09/ci ... wkami.html
http://wegefaza.blogspot.com/2014/08/sa ... kaido.html
Próbowałaś któregoś?

Zapiszę sobie ten blog :) Widzę, że jeszcze mi się przyda :-D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 28 września 2015, o 22:11

Nic oprócz kotletów nie robiłam z tego bloga, ale sałatka wygląda pysznie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 28 września 2015, o 22:14

Znalazłam jeszcze pasztet z dyni i nie wiem czy nie zrobię w weekend, bo mam sporo dyni na ogrodzie i coś muszę z niej zacząć robić :red:
http://wegefaza.blogspot.com/2014/11/pa ... ami-i.html

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 28 września 2015, o 22:21

Moja mam szuka teraz przepisu na zupę z dyni? Masz może jakiś sprawdzony?

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 28 września 2015, o 23:15

duzzza22 napisał(a):Mam taką kumpelę co je i je i je, a najlepsze, że jest chuda jak patyk. I wciąć potrafi np. 6 hamburgerów z Maca a a godzinę być już głodną :wink:

Moje koleżanki (szczególnie te ze studiów) mówią tak o mnie, a ja sama siebie uważam za strasznego niejadka, bo lista rzeczy, które jestem w stanie zjeść, jest stosunkowo krótka.

Kotletów z jajek na twardo na mojej liście jednak nie ma.
Były wczoraj na obiad. Udały się mojemu F. śliczne jak z obrazka. Nic się nie rozwalały. Pachniały bosko. I to wszystko z zalet. Nie mój smak i już. Nic na to nie poradzę.
Obrzydliwe.
Jak o nich tylko wspomnę, to od razu lecę do kuchni zagryźć czekoladą.
Znowu muszę lecieć.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 28 września 2015, o 23:48

Joakar, tu wszystko jest
viewtopic.php?p=874095#p874095

Polecam Aralkową, z chilli. Robiłam jeszcze kiedyś z mlekiem kokosowym, ale jakoś nie podchodzi mi :bezradny: I u mnie jednak bardziej sprawdza się krem niż zupa, czyli mniej bulionu, a więcej dyni ;)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 29 września 2015, o 10:19

uwielbiam zupę z dyni ;) u nas to rosół, zmiksowana na papkę dynia i zagęszczone żółtkiem. Mniam.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 29 września 2015, o 10:51

Nigdy nie robiłam zupy z dyni, zresztą nic z dyni nie robiłam, bo jakoś nie mogę się do niej przekonać. Nie wiem dlaczego, ale wydaje mi się, że to nie mój smak. Wiem, wiem, powinnam choć raz zrobić, żeby sprawdzić czy mam rację, czy może nie, ale jakoś nie mogę się zmusić. A wszyscy wokół zachwalają. :mysli:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 29 września 2015, o 11:45

Pyszny jest krem, pyszne są placki, które robisz jak np. z cukinii :-D
Warto spróbować :-D

Edit: A reakcja mojego na krem z dyni z mlekiem kokosowym była taka: jemy budyń na obiad. :evillaugh: Wiec niestety, ale ta wersja nie przeszła m.in. dlatego.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 29 września 2015, o 17:58

Ja polecam dyniowo-jabłkową z Kwestii Smaku. Bardzo ciekawy, jesienny smak.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 3 października 2015, o 16:16

Zaczęłam dzisiaj ten pasztet z dyni, ale tak mi się koncepcja pozmieniała, że nie wiem czy coś z tego będzie :red: Walczę z nim już od godziny i jeszcze nawet do piekarnika go nie wstawiłam :wryyy:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość