Teraz jest 22 listopada 2024, o 13:26

Young Adult + New Adult

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 7 września 2015, o 00:18

U mnie podobnie z YA, sporo ostatnio czytałam, ale jakiejś perełki brak :bezradny:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Kristan Higgins, Julia James, Julia Queen

Post przez Kubek w kwiatki » 7 września 2015, o 10:39

Obrazek
Lata dwudzieste w Nowym Jorku. Chłopczyce i tancerki rewiowe, jazz i dżin. Czasy po wojnie, ale przed kryzysem. Dla pewnej grupy złotej młodzieży to okazja, by bawić się jak nigdy wcześniej.
Dla Evie O’Neill to ucieczka. Nigdy nie pasowała do małego miasteczka w stanie Ohio, a kiedy wywołuje kolejny skandal, rodzice wysyłają ją do wielkiego miasta, by zamieszkała z wujem. Dla dziewczyny to nie wygnanie, a spełnienie marzeń – szansa, by pokazać, że jest nowoczesna do szpiku kości i niewiarygodnie odważna.
Niestety, Nowy Jork to nie tylko jazz i rewia. Ma swoją mroczną stronę. W mieście giną młodzi ludzie. To nie są zbrodnie w afekcie. Są okrutne. Starannie zaplanowane. I niepokojąco podobne do ilustracji z zapomnianej księgi. A nowojorska policja nie potrafi samodzielnie rozwiązać tej sprawy.
Evie nie uciekała jedynie przed ograniczeniami życia w Ohio, lecz również przed świadomością, czego może dokonać. Ma tajemnicę. Niezwykłą moc, która mogłaby pomóc w złapaniu zabójcy – o ile on nie dopadnie jej wcześniej.

Czytałyście? Super książka,w Stanach kilka dni temu wyszła kontynuacja :)

z innych YA mogę jeszcze polecić

Obrazek
Każda siedemnastolatka byłaby wniebowzięta, gdyby ojciec postanowił wysłać ją na rok do Paryża. Ale Anna jest szczęśliwa w Atlancie – ma fajne liceum, najlepszą przyjaciółkę i chłopaka… no prawie. Więc nie skacze do góry z zachwytu. Paryż wcale jej się nie podoba – dopóki w nowej szkole nie pozna Eti enne’a. Eti enne jest superparyski, megaprzystojny i ma wszystko – niestety, z dziewczyną włącznie. Ale przecież w Paryżu każde marzenie może się spełnić. Czy najbardziej romantyczny rok w najbardziej romantycznym mieście świata zakończy się tak wyczekiwanym przez Annę najbardziej romantycznym pocałunkiem ?

Tom pierwszy mogę polecić z czystym sumieniem, dwóch kolejnych już nie :(

Obrazek
Addison Coleman's life is one big "What if?" As a Searcher, whenever Addie is faced with a choice, she can look into the future and see both outcomes. It's the ultimate insurance plan against disaster. Or so she thought. When Addie's parents ambush her with the news of their divorce, she has to pick who she wants to live with—her father, who is leaving the paranormal compound to live among the "Norms," or her mother, who is staying in the life Addie has always known. Addie loves her life just as it is, so her answer should be easy. One Search six weeks into the future proves it's not.

In one potential future, Addie is adjusting to life outside the Compound as the new girl in a Norm high school where she meets Trevor, a cute, sensitive artist who understands her. In the other path, Addie is being pursued by the hottest guy in school—but she never wanted to be a quarterback's girlfriend. When Addie's father is asked to consult on a murder in the Compound, she's unwittingly drawn into a dangerous game that threatens everything she holds dear. With love and loss in both lives, it all comes down to which reality she's willing to live through . . . and who she can't live without.

Jedna z lepszych książek YA jakie czytałam <3

Obrazek
Money can't buy a good first impression.

Seventeen-year-old Caymen Meyers learned early that the rich are not to be trusted. And after years of studying them from behind the cash register of her mom's porcelain-doll shop, she has seen nothing to prove otherwise. Enter Xander Spence—he's tall, handsome, and oozing rich. Despite his charming ways and the fact that he seems to be one of the first people who actually gets her, she's smart enough to know his interest won't last. Because if there's one thing she's learned from her mother's warnings, it's that the rich have a short attention span. But just when Xander's loyalty and attentiveness are about to convince Caymen that being rich isn't a character flaw, she finds out that money is a much bigger part of their relationship than she'd ever realized. With so many obstacles standing in their way, can she close the distance between them?

Ta też jest świetna!

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 7 września 2015, o 13:59

Spróbuję tej West :-D Dzięki kochana :-D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 7 września 2015, o 14:47

Perkins mignęła mi przed oczami, ale póki co nie było okazji…
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: hm...

Post przez KatiaBlue » 7 września 2015, o 15:33

duzzza22 napisał(a):OMG! :hihi: Ale w sumie się nie dziwię, czasem też tak mam :wink:

Najlepsze jest to, że pewnie rzucę wszystko i będę leciała czytać After - tak będzie!
aniazlipca napisał(a):Duzz czasami uda mi się coś godnego polecić :wink:
ja ostatnio dużo czytam NA ale jakiś perełek nie wyłowiłam....

A co tak poczytujecie ? Podrzućcie tytuły to sobie Katia poczyta :D Chyba że po angielsku to nie bardzo

Ulubiona autorka/autor: Nora Roberts

Post przez aniazlipca » 7 września 2015, o 17:19

Katia - ja czytam nt :wink: i trudno coś polecić bo nie było żadnych rewelacji...

Co do wspomnianych tutaj polecanek: Perkins gdzieś mam, ale jakoś mnie ciągnie... :wink: a tej West czytałam tylko
The Fill-In Boyfriend, które jest mocno cukierkowe i bardzo młodzieżowe, więc nawet nie zaliczyłabym tej książki do YA/NA...przypomina książki, które czytałam jako nastolatka z serii Nie dla mamy nie dla taty lecz dla każdej małolaty...czy jakoś tak :-D

No nic zobaczę może czy nowa Wilder jest warta czytania :wink:
“Mercy laughed. “You have to excuse them—boys suffer from an incurable disability.”
“What?”
“Testosterone.”

Nalini Singh, Branded by Fire

Post przez KatiaBlue » 7 września 2015, o 17:43

No to szkoda, bo mi się chce NA jakiegoś, a niestety za wolno wydają, albo jakieś gówienka wydają

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 26 września 2015, o 18:42

Dziewczyny jak wiecie ta Lynn zrobiła na mnie wrażenie ;)
oprócz kolejnego tomu o siostrze Cama, które z Na są tak dobre?
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez KatiaBlue » 26 września 2015, o 20:11

Na dziewczynach bardziej od Lynn robi wrażenie Crownover od Buntownika rozpoczynającego serię :D

Post przez •Sol• » 26 września 2015, o 21:11

a bohaterowie tam są w stylu Cama? Czy to bohaterki muszą za nimi latać?

Post przez KatiaBlue » 27 września 2015, o 12:02

No bohaterowie to tacy właśnie buntownicy z tatuażami i wgl. Latają, chociaż w pierwszej cześci to akurat ona za nim :D

Post przez •Sol• » 27 września 2015, o 12:38

też mają takie fajne relacje z rodziną i są dziani? :P
ale potem już oni za nimi tak? ;)
kurczę jakiś taki romansik bym przeczytała Zaczekaj na mnie wpisało się w nastrój swego czasu ;)

Post przez KatiaBlue » 27 września 2015, o 13:05

No nie, chłopaki mają swój biznes, salon tatuażu i piercingu, a te relacje z rodziną to zazwyczaj trudne
potem już tak, ale raczej nie aż tak jak Cam

Post przez •Sol• » 27 września 2015, o 13:06

aaa czyli bohaterowie są powiązani tym studiem, dobrze rozumiem? ;)

hmm, chyba muszę spróbować najwyżej nie doczytam ;)

Post przez KatiaBlue » 27 września 2015, o 13:08

No :D w większości, są wyjątki, ale wtedy to dobrzy kumple czy coś.
Czytaj Sol i zdawaj relacje

Post przez •Sol• » 27 września 2015, o 13:10

to spoko ;) w sumie lubię takie relacje ;)
dobra zdam :mrgreen: tylko nie wiem czy złapię się już czy za trochę, ale chodzi mi po głowie dobre NA, tak na mnie Lynn wpłynęła :P

Post przez KatiaBlue » 27 września 2015, o 13:33

Ja bardziej lubię Lynn niż Crownover, ale jestem w mniejszości

Post przez •Sol• » 27 września 2015, o 13:59

Lynn to Twoja ulubiona autorka NA?

Post przez KatiaBlue » 27 września 2015, o 16:12

Tak :D Jeszcze Tucker :D

Post przez •Sol• » 27 września 2015, o 16:14

ta od Dziesięciu płytkich oddechów?
A to nie jest mocno do płakania? Chciałabym romans z traumą bohaterki, ale nie jakąś monstrualną i fajnym latającym bohaterem ;)

Post przez KatiaBlue » 27 września 2015, o 16:21

No od płytkich...
Nie czytałaś płytkich? Jest tam trauma bohaterki (do różnych rzeczy się posuwa z tego powodu), a bohater jest superaśny moim zdaniem

Post przez •Sol• » 27 września 2015, o 16:48

z NA to ja czytałam dwie Lynn, Webb czy jak jej tam od Tak krucho czy jakoś w ten deseń i to co mialam od Ciebie w polecance - Redmerski. Tyle ;)

Post przez KatiaBlue » 27 września 2015, o 16:52

To może Tucker najpierw przeczytaj, bo tam bohaterka ma nieco problemów, ale sobie dziarsko z nimi radzi, żeby siostra nie musiała się martwić, no i facet to jej sąsiad :D spotykają się w pralni ... :hyhy:

Post przez •Sol• » 27 września 2015, o 17:19

więc może i tak :P
i tak muszę wgrać na czytnik i tak, więc obojętnie mi co ;)

Post przez KatiaBlue » 27 września 2015, o 18:06

No to jak ci obojętnie to zacznij od Tucker, bo to lepsze moim zdaniem niż Crownover.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...