Może to źle zabrzmiało co napisałam o kasowaniu, ale nasze listy po polsku są najczęściej z BBN, a oni bardzo często nawet do nazwy cyklu dopisują jeszcze w nawiasie kwadratowym autora, bo nazwy cykli również im się powtarzają/mieszają. To jest ich zabieg na oddzielanie. Na lubimyczytać jeśli Sol wpisze daną książkę wyskakuje tytuł bez daty, dlatego ja go kasuję z tytułu dopisuje po HQ ... wspomniałam też o okładce, bo tam często można rozpoznać co jest w tytule a co nie. Podkreślę jeszcze raz co napisałam wcześniej, każdy przypadek trzeba oddzielnie rozpatrywać, nie ma jednego sposobu. Dlatego też wspomniałam wyżej o dokładnym prześledzeniu danej antologii, czyli przeczytaniu jak największej ilości informacji o niej, jakie nam się uda znaleźć. Czasem przecież książki są pisane we współpracy z kilkoma, nawet kilkunastoma autorami. A może nas mylić zapis i możemy traktować jako zbór opowiadań, którym summą summarum może nie być.
Nie sugeruję też by wyrzucać z każdego tytułu książki datę, absolutnie nie było to moim zamiarem, tu wypowiedź tyczyła się antologii i napisałam tylko, że okolicznościowe bardzo często mają niepotrzebną datę umieszczoną na listach BBN. Sugerowałam też Sol by dobrze wczytała się w informacje o danej książce. Nie kazałam usuwać, bo nie edytuję tej autorki, ale skoro sama doszła do wniosku, że usunie, to musiała być właśnie taka okolicznościowa, których jest kilka i dopisek daty to rozdziela.
Są też nie wiem czy zauważyłyście czasami te same tytuły książek, np. w norce jedna wydana przez bodajże Świat Książki, a druga przez HQ, i są to dwie różne książki wbrew pozorom, dlatego jeszcze raz, dla znudzenia, każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie. Nie na szybkiego, tylko spokojnie i powoli, nawet po kilkanaście razy go sprawdzać, nie chcemy błędów, chcemy dobrych/aktualnych/sprawdzonych informacji.
PS. Co do tego co nabroiłaś to nic takiego
W angielskiej części Evanovich trzeba zrobić tylko porządek. No i czy chcesz bohaterów do pojedynczych polskich?
W angielskiej dobrzy by było, żeby tak jak u innych pierwsze pojawiły się cykle, od najstarszego, a w drugiej części pojedyncze powieści, a potem reszta np. te non-fiction.
Ale jeśli na razie nie masz pomysłu to się z nią wstrzymajmy, resztę autorek jak dokończymy to się temu bardziej przyjrzę i może na coś razem wpadniemy.