Teraz jest 27 listopada 2024, o 22:47

Sport

Gdzie możecie gadać, o czym tylko Wam się podoba, a na co nie ma miejsca w innych działach?
Tutaj!

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 3 lutego 2009, o 17:35

Telewizja Polsat zawrze kontrakt ze Związkiem Piłki Ręcznej w Polsce na wyłączną transmisję rozgrywanych w Polsce meczów polskich piłkarzy ręcznych.

Jak wynika z informacji Presserwisu, umowa między stronami ma zostać zawarta w tym tygodniu i będzie obowiązywała do 2011 roku.

Relacje z rozgrywek reprezentacji pojawią się w Polsacie, Polsacie Sport i Polsacie Sport Extra. Najważniejsze z nich będą transmitowane w jakości HD.

Post przez Kat » 3 lutego 2009, o 20:33

czemu mnie to nie dziwi... pilke nozna tez tak zrobili i efekt byl wiadomy - beznadziejni komentatorzy i boniek...

Post przez Lilia ❀ » 4 lutego 2009, o 14:53

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">To największy geniusz futbolu</span>

Choć od kilku lat uważany jest za czołowego piłkarza Azji, dopiero niedawno trafił do Europy. Swoich sił próbuje we Francji w drużynie AS Monaco. Potencjał ma ogromny bo jest piłkarskim geniuszem. A właściwie piłkarzem-geniuszem. Jego IQ wynosi bowiem 150! Szanowni Państwo: oto on, Koreańczyk Park Chu Young!

Gwiazda Playstation

Co ciekawe, Park Chu Younga fani piłki nożnej na całym świecie mogli odkryć dzięki... grze komputerowej. Gdy japońscy twórcy serii Pro Evolution Soccer umieścili go w swojej grze, fani wirtualnej piłki dowiedzieli się o istnieniu piłkarskiego diamentu, a w Korei "Park-mania" rozgorzała ze zdwojoną siłą. W grze PES 6 (z 2006 roku), Park jest bowiem jednym z najbardziej utalentowanych piłkarzy. Jego technika, szybkość, panowanie nad piłką i umiejętność pokonywania bramkarzy sprawiły, że sympatyczny Koreańczyk zyskał fanów na całym świecie.

Rok później okazało się, jak wielu ma fanów, kiedy Japończycy z firmy Konami pominęli go w kolejnej części gry PES 2008. Protestom, a nawet groźbom płynącym od "Park-maniaków" nie było końca. Swój błąd twórcy gry naprawili rok później i grający w PES 2009 mogą już "kupić" Park Chu Younga do swojej drużyny.

On istnieje naprawdę!

W "realu" Park Chu Young (czasami można spotkać się z pisownią Park Joo-Young) nie jest jeszcze gwiazdą światowego formatu. Urodził się 10 lipca 1985 roku w Daegu. Mierzy 182 centymetry, waży 75 kilogramów.

Do tej pory w swojej karierze "zaliczył" dopiero dwa profesjonalne kluby. Pierwszym był FC Seol, dla którego w 63 występach zdobył 23 bramki, drugim jest AS Monaco, gdzie występuje od lata 2008. Jak na razie w 17 występach dwukrotnie wpisał się na listę strzelców.

Park ma za sobą również wiele doświadczeń z piłką na poziomie międzynarodowym. Dla młodzieżowych drużyn Korei zdobył 20 bramek w 29 meczach, a dla pierwszej reprezentacji tego kraju ustrzelił 10 goli w 29 występach.

Jak do tej pory, jego największym sukcesem był udział w Młodzieżowych Mistrzostwach Azji w 2004 roku. Wtedy to poprowadził drużynę U-20 do 11 zwycięstwa w historii MMA. Za swoje wyczyny został nagrodzony "Złotą Piłką" i nagrodą "MVP" turnieju.

Prawdziwa narodowa histeria w Korei rozpoczęła się jednak dopiero niespełna rok później. W styczniu 2005 Reprezentacja Korei U-20 brała udział w towarzyskim turnieju w Katarze. Park strzelił tam dwa gole Chinom, Algierii, Japonii, a w spotkaniu z Ukrainą zaliczył hat-trick! Koreańczycy oczywiście wygrali turniej, a Park okrzyknięty został najlepszym młodym piłkarzem Azji. W tym samym roku 20-latek zadebiutował w pierwszej reprezentacji Korei i podpisał kontrakt z FC Seol.

W 2005 i 2006 roku zdobywał także wyróżnienia na najpopularniejszego piłkarza Korei. W swoim kraju został nazwany "twarzą i głosem narodu".

Za mądry na futbol?

Young z pewnością nie byłby taki wyjątkowy, gdyby nie jeszcze jedna rzecz. Jest w absolutnej czołówce piłkarskich geniuszy. Jego IQ wynosi 150, co upoważnia go do wstąpienia do Mensy - organizacji skupiającej ludzi o ponadprzeciętnym ilorazie inteligencji. Daje mu to miejsce w elitarnych dwóch procentach populacji ludzkiej, mogącej się poszczycić IQ wyższym niż 148.

Fakt ten odkryli nauczyciele podczas pierwszego semestru nauki 12-letniego Park Chu Younga w Chunggu Middle School w Daegu. Jeden z opiekunów chłopca zwrócił się do niego wtedy zdumiony: "Chu Young - znowu zdobyłeś 150 w teście IQ. Powiedz mi, dlaczego z taką inteligencją chcesz zostać sportowcem?"

A mały Park nie marzył o niczym innym, jak o kopaniu piłki. Choć na początku wcale się na to nie zanosiło.

"Gdy byłem w czwartej klasie podstawówki mieliśmy dzień sportu. Grałem w drużynie futbolowej, reprezentując moją klasę. Strzeliłem trzy gole. Po meczu podszedł do mnie szkolny trener piłki nożnej i spytał, czy chcę zagrać. Najpierw ja i moja mama odmówiliśmy, ale on namawiał nas bez końca. Nie mogliśmy odmówić. Tak zaczęła się moja piłkarska kariera" - wspomina dziś Chu-Young.

Autograf z Jezusem

Kariera wkrótce może nabrać znacznego rozpędu. Mimo, że w lidze francuskiej koreański napastnik zdobył do tej pory zaledwie dwa gole już znajduje się pod czujną obserwacją skautów z najlepszych lig świata. Prasa angielska donosiła już o zainteresowaniu nim takich drużyn jak Sunderland, czy Wigan Athletic, a w wywiadzie dla koreańskiej telewizji 23-latka chwalił sam menedżer Manchesteru United, Alex Ferguson. "On ma wielki piłkarski potencjał. Cały czas go obserwujemy i patrzymy czy robi postępy. A robi je stale" - przyznał Szkot.

Sam napastnik Monaco o swoim talencie i nieprzeciętnym intelekcie nie lubi mówić zbyt wiele. Podkreśla jedynie, że nie jest geniuszem, tylko "entuzjastą futbolu". Przy okazji bardzo religijnym entuzjastą. Gdy rozdaje autografy, po swoim nazwisku zawsze dopisuje dwa słowa: "Jezus Chrystus".

"Jako uczeń Jezusa chciałbym chwalić Pana przez całe moje życie. Kiedy zakończę karierę piłkarską poświęcę się pracy misjonarza. Będę uczył innych futbolu i wciąż grał" - zdradza Park Chu-Young.

http://video.interia.pl/obejrzyj,film,105404

Post przez Lilia ❀ » 10 lutego 2009, o 15:26

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Boruc PÓJDZIE SIEDZIEĆ?!</span>

Zła passa Artura Boruca trwa nadal. To nawet mało powiedziane, gość jest na jakieś równi pochyłej. Po problemach z alkoholem, spadku formy i problemach w małżeństwie, piłkarzowi grozi więzienie. W czwartek... pobił kolegę z własnej drużyny!

Boruc i Aiden McGeady wdali się w ostrą kłótnię w szatni. Artur nie wytrzymał i kilka razy mocno uderzył swojego kolegę. Mimo że panowie już się pogodzili, rodzina Aidena namówiła go, żeby podał Polaka do sądu.

To prawda - przyznał na łamach Gazety Wyborczej jeden ze szkockich dziennikarzy. Prezes Celticu już z nimi rozmawiał i prosił, aby tego nie robili. Przecież cena za bramkarza z prawomocnym wyrokiem jest o wiele niższa niż normalnie.

Nie ma jednak co liczyć na łagodny wymiar kary. Jeśli Borucowi się "uda", dostanie wyrok w zawieszeniu, jednak jeśli sąd będzie surowy, "Borubar" może spędzić nawet kilka miesięcy w więzieniu!

W związku z wydarzeniami z szatni, koledzy z zespołu zaczęli odwracać się od Artura i stanęli murem za McGeadym.

To już chyba naprawdę początek końca... Szkoda, że w stylu Radka Majdana. Artur mógł tak wiele. Miał gigantyczny kredyt zaufania, mógł być w Polsce idolem pokroju Małysza czy Kubicy. Niestety, jak widać, niektórym znanym Polakom, zbyt dobrze zarabiającym na Wyspach, po prostu odwala.

Post przez Lena 872 » 11 lutego 2009, o 14:26

on to ma tam wesoło Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 11 lutego 2009, o 23:20

A oni z nim Obrazek

Wygraliśmy w nogę z Walią 1 : 0.

Post przez Lena 872 » 12 lutego 2009, o 00:44

o rany jak marnie, ta nasza reprezentacja się już do niczego nie nadaje. Niestety Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 12 lutego 2009, o 13:52

Boruc to był jedyny piłkarz naszej reprezentacji, którego rozpoznawałam Obrazek Niedobrze się dzieje w polskiej piłce.

Post przez Lena 872 » 12 lutego 2009, o 15:36

ja jeszcze Bronowickiego, dopóki grał Obrazek

Post przez monia204 » 12 lutego 2009, o 22:26

zgadzam się, a z Walią wygraliśmy po fuksie, po męczarniach Obrazek

Post przez Kawka » 16 lutego 2009, o 23:50

Nadaje się. Do obrzucania jej błotem na forach internetowych Obrazek I wyładowywania frustracji...

Post przez Lilia ❀ » 19 lutego 2009, o 01:10

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Kamila Skolimowska nie żyje</span>

<span style="font-weight: bold">Mistrzyni olimpijska z Sydney w rzucie młotem, Kamila Skolimowska nie żyje. Taka informacja dotarła wieczorem ze zgrupowania w Portugalii, gdzie przebywają nasi lekkoatleci.

Lekkoatletka zasłabła podczas treningu. Wcześniej skarżyła się na złe samopoczucie. Mimo reanimacji i transportu do szpitala nie udało się jej uratować.

Kamila Skolimowska urodziła się w 1982 roku w Warszawie. Była córką znanego ciężarowca Roberta Skolimowskiego, olimpijczyka z Moskwy z 1980 roku. Jej największy sukces to olimpijskie złoto w 2000 roku. Była medalistką mistrzostw Europy seniorów i mistrzynią świata i europy juniorów.

W listopadzie ubiegłego roku skończyła 26 lat.</span>

Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 19 lutego 2009, o 01:12

[*]

Taka młoda osoba, straszne...

Post przez Kawka » 19 lutego 2009, o 01:13

O rany. Przykre, kiedy umiera ktoś tak młody.

Post przez Lena 872 » 19 lutego 2009, o 01:26

ojej szkoda dziewczyny, taka młoda...

Ulubiona autorka/autor: Marsha Canham

Post przez moni » 19 lutego 2009, o 01:50

nie dociera to do mnie wcale... to straszne...

Post przez monia204 » 19 lutego 2009, o 02:07

ciekawe co się stało???

wielka strata Obrazek

Post przez moni » 19 lutego 2009, o 02:12

zator płuc

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 19 lutego 2009, o 02:13

27 lat miała dopiero ............. Obrazek

Post przez Lorelei » 19 lutego 2009, o 02:50

O kurde, szkoda dziewczyny Obrazek

Post przez Kat » 19 lutego 2009, o 21:39

straszna wiadomosc Obrazek i bardzo przykra... taka mloda dziewczyna...

Post przez Lena 872 » 19 lutego 2009, o 23:40

a tak wracając to wątku A. Boruca, nieźle facet szaleje, widziałyście w jaką chawirę zakupił swojej nowej lasce, trzepnął kieszenią nieźle, fotki na pudelku Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 19 lutego 2009, o 23:51

Widziałam. Obrazek Najbardziej to szkoda mi dziecka, nigdzie nie czytałam , czy on aby odwiedza je ?

Post przez Lilia ❀ » 24 lutego 2009, o 14:56

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Piłka ręczna w Polsacie do 2011 roku</span>

Polsat - w ramach umowy ze Związkiem Piłki Ręcznej w Polsce, podpisanej 19 lutego br. - nabyła wyłączne prawa do transmisji meczów reprezentacji Polski w piłce ręcznej...

...kobiet i mężczyzn, a także spotkań ligowych przez kolejne trzy sezony, do 2011 roku.

Negocjacje trwały już od kilku miesięcy, związek na ostateczne decyzje czekał do zakończenia mistrzostw świata, z których Polacy wrócili z brązowym medalem. Suma kontraktu objęta jest tajemnicą handlową.

Spotkania reprezentacji mają być pokazywane w otwartym kanale Polsatu. Niektóre mecze będą transmitowane w TV4. Wszystkie pojedynki ligowe mają być rejestrowane i puszczane w formie newsów, natomiast z dwóch-trzech w każdej kolejce planowane są bezpośrednie transmisje.

- Zamierzamy od przyszłego sezonu nadawać specjalne programy, w których będą prezentowane skróty ze wszystkich spotkań ligowych - powiedział PAP dyrektor sportu w Polsacie Marian Kmita, który był jednym z sygnatariuszy umowy z ZPRP. - Do studia będziemy zapraszać fachowców, którzy będą oceniać grę, poziom sędziowania itp. Dojdą do tego efektowne grafiki.

Jak zapewnił prezes ZPRP Andrzej Kraśnicki: - 80 proc. pieniędzy uzyskanych z transmisji spotkań ligowych powróci do klubów.

Telewizja Polsat i ZPRP starają się również, aby w niedalekiej przyszłości stacja mogła transmitować zagraniczne turnieje z udziałem polskich zespołów narodowych. Polsat w najbliższym czasie będzie zabiegał o pozyskanie praw do pokazywania rozgrywek pucharowych, szczególnie meczów z udziałem polskich zespołów.

Zgodnie z umową wszystkie stacje telewizyjne w swoich programach informacyjnych będą mogły swobodnie korzystać z materiałów Polsatu.

Post przez moni » 28 lutego 2009, o 17:26

Justyna Kowalczyk zdobyła drugie złoto!!! Wygrała bieg na 30 km z przewagą 8.8 s!!! Gratulacje!!!

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do O wszystkim innym