Teraz jest 23 listopada 2024, o 05:40

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 14 września 2015, o 11:31

ale pięknie wygląda :bigeyes:
szkoda, ze ja od dzisiaj na diecie

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 14 września 2015, o 13:29

Specjalnie takie wkleiłaś ,żeby nam ślinka ciekła :nonono: :hihi:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 14 września 2015, o 13:31

Gdzie mogę na kawałek jechać? :hihi:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 62
Dołączył(a): 31 sierpnia 2015, o 02:31
Lokalizacja: UK
Ulubiona autorka/autor: Cillian Murphy

Post przez kremlinek » 14 września 2015, o 18:58

Dziękuję w imieniu mamy :cheer:

duzzza22 napisał(a):Gdzie mogę na kawałek jechać? :hihi:


Trójmiasto :mrgreen:

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 15 września 2015, o 13:02

kremlinek napisał(a):Trójmiasto

evil1
Ty wiesz że ja też Trójmiasto? :P i że jestem słodkożercą? :evillaugh:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 62
Dołączył(a): 31 sierpnia 2015, o 02:31
Lokalizacja: UK
Ulubiona autorka/autor: Cillian Murphy

Post przez kremlinek » 15 września 2015, o 13:27

wiedzmaSol napisał(a):
kremlinek napisał(a):Trójmiasto

evil1
Ty wiesz że ja też Trójmiasto? :P i że jestem słodkożercą? :evillaugh:


<gratki> Mama i brat od ponad 10 lat tam mieszkają, a ja co jakiś czas odwiedzam :)

Jak przylecę ( :witch: ) do Polski, to możemy umówić się na sabat haha

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 15 września 2015, o 14:09

Ja w sumie od 5 tu mieszkam ale z przerwami wakacyjnymi ;)

Pewnie ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 16 września 2015, o 13:06


“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 62
Dołączył(a): 31 sierpnia 2015, o 02:31
Lokalizacja: UK
Ulubiona autorka/autor: Cillian Murphy

Post przez kremlinek » 16 września 2015, o 13:24

duzzza22 napisał(a):W tym roku eksperymentuję z .....
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/1 ... ki-wg.html :hihi:


Będziesz mieć frajdę z jego pieczenia :)! W zeszłym roku też piekłam dojrzewający piernik. Fantastycznie prezentował się na stole i jak pachniał!
Uwielbiam wszelkie pierniki i mocno korzenne wypieki. :cheer: :cheer: :cheer:

Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 16 września 2015, o 13:41

Kremi, co do tych twoich przepisów to można ci zadawać durne pytania?. Wiesz ja robię dobra kawę i kluski i na tym się kończy moje rozległe gotowanie. A sobie poczytałam twoją stronę i mi się spodobało. Tylko coś tam pewnie bym się dopytać chciała, jak coś zacznę tworzyć.
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 62
Dołączył(a): 31 sierpnia 2015, o 02:31
Lokalizacja: UK
Ulubiona autorka/autor: Cillian Murphy

Post przez kremlinek » 16 września 2015, o 13:52

Nocny Anioł napisał(a):Kremi, co do tych twoich przepisów to można ci zadawać durne pytania?. Wiesz ja robię dobra kawę i kluski i na tym się kończy moje rozległe gotowanie. A sobie poczytałam twoją stronę i mi się spodobało. Tylko coś tam pewnie bym się dopytać chciała, jak coś zacznę tworzyć.


Pewnie, że tak :). W kuchni nie ma głupich pytań, bo jak ma początkująca osoba inaczej czegoś się nauczyć? :mysli:
Ja lubię gadać, pomagać, więc pytaj ile tylko chcesz :cheer:

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 16 września 2015, o 13:56

kremlinek napisał(a):Będziesz mieć frajdę z jego pieczenia :)! W zeszłym roku też piekłam dojrzewający piernik. Fantastycznie prezentował się na stole i jak pachniał!
Uwielbiam wszelkie pierniki i mocno korzenne wypieki. :cheer: :cheer: :cheer:

Od dwóch lat piekę taki piernik tylko nie aż tak wolno dojrzewający jak z linku ;) Ten ma stać prawie dwa miesiące :lol: i jeszcze kilka tygodni po upieczeniu :lol: nie wiem czy z tego więc coś wyjdzie :evillaugh: Chłop może mi łyżkami masę wyjeść zanim zdążę ją upiec :evillaugh:

Śliczny ten Twój piernik :-D Podasz mi do przepisu link? :prosi:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 62
Dołączył(a): 31 sierpnia 2015, o 02:31
Lokalizacja: UK
Ulubiona autorka/autor: Cillian Murphy

Post przez kremlinek » 16 września 2015, o 14:18

Proszę bardzo :)

http://przepisy-aleksandry.blogspot.co. ... tap-1.html
http://przepisy-aleksandry.blogspot.co. ... tap-2.html

Myślę, że oba przepisy mogą być podobne.

Ja najczęściej robię najprostszego pod słońcem murzynka i walę do niego mnóstwo przypraw korzennych :mrgreen:

Btw :mrgreen:

kremlinek napisał(a):
Nocny Anioł napisał(a):Tylko coś tam pewnie bym się dopytać chciała, jak coś zacznę tworzyć.


A może zrobiłabyś murzynka, co absolutnie zawsze się udaje? Można z tej receptury robić ciasta, torty, babeczki, babki. To mój przepis rodzinny :mrgreen: Od prababci ponoć :hyhy:
http://przepisy-aleksandry.blogspot.co. ... nkowa.html

Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 16 września 2015, o 14:20

Duz ten nasz piernik też przecież stać musi długo ;) ale no nie aż tak ;)

Kremlinku też się bawię w małego piekarczyka nie raz i nie dwa ale na bloga nie mam odwagi ;)
Znasz bloga chillibite? Robiłaś jej torcik gruszkowy z musem czekoladowym? Orgazm :mrgreen:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 16 września 2015, o 14:36

kremlinek napisał(a):http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/2014/11/piernik-staropolski-dojrzewajacy-etap-1.html
http://przepisy-aleksandry.blogspot.co. ... tap-2.html

Myślę, że oba przepisy mogą być podobne.

Twój jest zbliżony do tego, który robiłam, oba a właściwie wszystkie trzy mają sporo wspólnego :D uwielbiam pierniki :inlove:

kremlinek napisał(a):Ja najczęściej robię najprostszego pod słońcem murzynka i walę do niego mnóstwo przypraw korzennych :mrgreen:

Widzę, że się dogadamy :hihi:
Ja za to bardziej na co dzień uwielbiam piernik marchewkowy :hihi: I robię podobnie, dorzucam mnóstwo przypraw korzennych, przypraw do piernika, ale akurat wolę sypać pojedynczo, bo goździki i anyż mi nie leżą :red: dodaję jeszcze czasami orzechów włoskich, pychota!

Muszę spróbować teraz Twojego murzyna, dzięki kochana :mrgreen:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 16 września 2015, o 14:41

Marchwiarz :still_dreaming: Duz wiesz co:P też go uwielbiam i też zawsze nawalę do niego masę rzypraw orzechów i czekolady ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 17 września 2015, o 08:01

kremlinek napisał(a):
Nocny Anioł napisał(a):Kremi, co do tych twoich przepisów to można ci zadawać durne pytania?. Wiesz ja robię dobra kawę i kluski i na tym się kończy moje rozległe gotowanie. A sobie poczytałam twoją stronę i mi się spodobało. Tylko coś tam pewnie bym się dopytać chciała, jak coś zacznę tworzyć.


Pewnie, że tak :). W kuchni nie ma głupich pytań, bo jak ma początkująca osoba inaczej czegoś się nauczyć? :mysli:
Ja lubię gadać, pomagać, więc pytaj ile tylko chcesz :cheer:



będę na pewno :smile:

kremlinek napisał(a):
Nocny Anioł napisał(a):Tylko coś tam pewnie bym się dopytać chciała, jak coś zacznę tworzyć.


A może zrobiłabyś murzynka, co absolutnie zawsze się udaje? Można z tej receptury robić ciasta, torty, babeczki, babki. To mój przepis rodzinny :mrgreen: Od prababci ponoć :hyhy:
http://przepisy-aleksandry.blogspot.co. ... nkowa.html


a mogę używc maki bezglutenowej i mleka bez laktozy, bo ja mam uczulenie?
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 62
Dołączył(a): 31 sierpnia 2015, o 02:31
Lokalizacja: UK
Ulubiona autorka/autor: Cillian Murphy

Post przez kremlinek » 17 września 2015, o 10:45

Nocny Anioł napisał(a):a mogę używc maki bezglutenowej i mleka bez laktozy, bo ja mam uczulenie?


Ha! I mnie zagięłaś ^_^ Na pewno mleko bez laktozy będzie OK, bo sama takiego używam. Kupuję pełne z odfiltrowaną laktozą. Nigdy nie piekłam na mące bezglutenowej, ale myślę, że te specjalne mieszanki imitujące mąkę pszenną powinny dać sobie radę. Ten murzynek jest superwilgotny, więc mam nadzieję, że nie zmieni swojej konsystencji przez brak glutenu.

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 17 września 2015, o 12:56

Sprawdzę. A jakiś mega prosty przepis na ciasto z owocami, możesz mi polecić?.
Teraz się zaśliniłam na twoje kotlety ze stroy i będę smażyć :smile:
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 18 września 2015, o 13:53

Aniołku, coś dla ciebie - bez glutenu i bez mleka :)

http://www.mojewypieki.com/przepis/bananowe-brownie

Avatar użytkownika
 
Posty: 6741
Dołączył(a): 13 lutego 2014, o 09:54
Ulubiona autorka/autor: Krentz

Post przez szuwarek » 21 września 2015, o 19:21

ale skarżysz się czy chwalisz - bo nie wiem jak reagować

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 21 września 2015, o 19:27

Ostatnio wiele próbowałam z jabłkami, ale takiej jeszcze nie.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 22 września 2015, o 07:34

joakar4 napisał(a):Aniołku, coś dla ciebie - bez glutenu i bez mleka :)

http://www.mojewypieki.com/przepis/bananowe-brownie

dziekować, zapiszę sobie :*

ja upiekłam ze śliwkami
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 23 września 2015, o 00:14

Dziś mój F. usmażył mi faworki.
Nie mam pojęcia, jak to zrobił, on sam też nie ma, ale mu wyszły najlepsze na świecie.
Absolutny rekord. Nie do pobicia nidy, nigdzie i przez nikogo.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 2067
Dołączył(a): 12 stycznia 2013, o 18:17
Ulubiona autorka/autor: McNaught/Howard/Brown/Andrews/Robb

Post przez faris » 23 września 2015, o 08:34

A czy macie dobry przepis na ciasto ze śliwkami ??

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości