Aralku, każdy ma pewnie patent na swoje ogórki i daje do nich co chce
Pierwsze co musisz zrobić rozejrzeć się za butelkami, ale takimi które mają szerokie wejście, łatwiej ogórka upchnąć
Do środka daję:
- Liście i korzeń chrzanu
- Kilka ząbków czosnku (ja dawałam chyba po 3 do każdej)
- Liście wiśni
- Liście dębu
- Koper
- Kilka ziaren pieprzu
- Troszkę gorczycy (sypnęłam chyba jedną łyżkę na butelkę)
Dalej najgorsza robota to upchnięcie ogórków, więc lepiej mieć właśnie butelkę z szerokim wejściem. Ja nie upycham ich za ścisło, raczej daję luźno.
Zalewamy potem zimną, przegotowaną wodą z solą, ja daję sporo soli, na litr daję 2 łyżki stołowe, chociaż większość daje łyżkę na litr zależy jak mocne lubisz
A wody nalewam hmm no właśnie nie wiem jak to nazwać, do miejsca gdzie zaczyna się butelka zwężać tworząc do góry lejek. Nie leję wody do pełna. Potem zakręcam i odstawiam w cieniste, chłodne miejsce, do piwniczki