Teraz jest 21 listopada 2024, o 15:02

Kroniki Białego Królika (cykl) - Gena Showalter (duzzza22)

Alfabetyczny spis recenzji ROMANSÓW PARANORMALNYCH I FANTASTYCZNYCH)

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Kroniki Białego Królika (cykl) - Gena Showalter (duzzza22)

Post przez Duzzz » 16 sierpnia 2015, o 17:42

Obrazek

"Alicja w Krainie Zombi" Gena Showalter (YA; literatura młodzieżowa)

Pierwszy tom Kronik Białego Królika i jakże zaskakujący:) Biorąc tą książkę w ręce nie spodziewałam się, że spotka mnie taka wciągająca historia. Od pierwszych stron jest mrocznie, horrorowato, bo na dzień dobry ginie rodzina głównej bohaterki
Spoiler:

Bohaterka trafia pod opiekę dziadków, do tego musi się przenieść do innej szkoły, a to wszystko zaledwie w wieku lat 16:)

Standardowo musi być też bohater, który jest tym złym chłopakiem w szkole;)

Wszystko byłoby dalej schematyczne, ale jednak takie do końca nie jest. Czemu? Bo mamy nasze kochane potworki zombi, które nie każdy widzi i nie każdy potrafi z nimi walczyć. :wink: Ali jak się okaże będzie superhero :hihi: Przepraszam, ale nie mogę się oprzeć to troszkę taka hmm bajka... i nawet bohaterka kojarzy mi się z Larą Croft, która też potrafiła nieźle przywalić, szczególnie jest taka jedna scena, niczym z dobrego filmu akcji gdzie wszystkie zombi Ali 'kosi' jak się patrzy.

Ali będzie musiała pogodzić się z tym kim jest, będzie musiała przeboleć stratę rodziców i nie tylko. Zmierzy się z wrogością innych zabójców, ale wszystko w końcu jakoś się ułoży.

Książka pomimo, że kierowana dla młodzieży nie ma zbytnio odczuwalnego wieku. Fabuła i tempo akcji wciągają tak, że nie zwraca się uwagi na taki drobny szczegół jak wiek bohaterów. W tym wszystkim jest też jakaś lekkość, widać, że autorka miała pomysł, że nie jest coś wymyślane/ciągnięte na siłę. Nie, tu czuć, że to jest przemyślane od a do z. Dla mnie to jest w dalszym ciągu odkrycie, mam już za sobą dwukrotnie czytanie i dalej daję jej 6/6 na BBN i 5/5 na GR.

"Alicja i Lustro Zombi" - postanowiłam stworzyć cyklową recenzję i doczepiam opinię o drugim tomie, która również jest w temacie autorskim Showalter.
Obrazek

Zaczęłam czytać, ale musiałam sobie przerwać:P Odświeżyłam sobie w międzyczasie pierwszy tom i potem ponownie wróciłam do "Alicji i Lustra Zombi"

Ponownie wciągające od pierwszych stron. Nie wiem kiedy tę wcale nie małą ilość stron przeczytałam. Jedna noc i nagle dwie cześć były za mną;)

Dalej pomysł autorki na zombi gra. Jestem bardzo zaskoczona, bo szczerze przyznam bałam się czytać drugi tom. I tak się zabierała i zabrać nie mogłam. :wstyd:

Nasza bohaterka Ali wplątuje się ponownie w masę tarapatów. Przy okazji jeszcze na troszkę rozstaje się z Colem, bo oczywiście wizje muszą się sprawdzić więc on myśli, że ona go zdradzi, a tu figa z makiem:P
Są porwania, wstrzykiwania trucizny. Mnóstwo zastrzyków z antidotum, które 'zabójcy zombi' muszą brać jak pogryzie go któryś z zombi.
Jest nowa para bohaterów w tle, która pomiesza. Justin nawróci się i będzie w końcu z dobrymi. Powstaną nam pod koniec w sumie hmm 4 pary;) Pewne 3:)
Wątek miłosny z Colem fajnie rozwinięty i pełen zawirowań, ale bardzo dobrze rozpisany, trzymający się kupy. No i wydaje mi się go znacznie więcej w tej części niż w pierwszej.

Jak tytuł mówi jest jakieś lustro zombi. Chociaż chodzi tu bardziej o zombi w lustrze. Nasza Ali się staje pół na pół takim zombiako-człekiem:) zmagania się tej złej A.Z. i tej dobrej Ali bardzo fajnie rozpisane. Trzyma napięcie i wywołuje dreszczyk.
Oczywiście w końcu ją uratuja i odkryją coś nowego:)

Nie ma tu ptaszków. Wszystko trzyma się kupy, tak jak powinno być. Akcja porywa. Ponownie to jest Mój numer jeden w paranormalach. Dostaje 6/6 na BBN :cheer:

Qrczę jak tak dalej pójdzie to serio się na Showalter nawrócę. Ta seria świetnie jej wyszła.

"Alicja Królowa Zombi"
Obrazek

I w końcu przeczytałam trójkę:) Chyba każdy już wie, że uwielbiam tą serię z zombi;) Pewnie więc już nikogo nie zdziwi jak powiem, że czytałam ją w nocy i nie mogłam się oderwać, czytałam do 5 rano, bo zabrałam się za nią jakoś po 1 :roll: :facepalm: Moja głupota nie zna granic, ale na szczęście dziś niedziela i mogłam się spokojnie wyspać :hihi:

Ale do rzeczy, po raz kolejny Showalter zaskakuje doskonałą i przemyślaną fabułą. Pisze lekko i zabawnie pomimo, że zło dookoła się toczy to ona potrafi wpleść tą iskierkę humor w każdą beznadziejnie wyglądającą sytuację :wink:

W tej części mamy sporo lukru między Ali i Colem, ale qrcze chociaż tu jest słodko chodź czasami i bywa gorzko, bo jednak pomimo mięty którą czują muszą się zmierzyć jeszcze z wieloma problemami i niekoniecznie się ze sobą zgadzać.

Kolejnym promyczkiem w tym całym okropny świecie zombi jest przyjaciółka Ali, Kat.. ach na samo jej wspomnienie znowu ryczeć mi się chce:P W każdym bądź razie tej dziewczyny nie da się nie pokochać nie polubić, jej teksty są przeurocze :hihi: Trudno, żeby się gęba nie cieszyła jak ona coś palnie:P I jej luby Szron, para doskonała, idealnie się uzupełniająca. I mam nadzieję, że Genie czkawką się odbije to jak zakończyła ich historię :krzyczy: Kompletnie zdurniała, robiąc taki zabieg :krzyczy: To są książki qrcze, chce się trochę bajki, a nie ciągłych katastrof i zabijania :krzyczy:

W tej książce jest ponownie więcej krwi tych dobrych, w tej części ginie wielu przyjaciół Ali i Cole'a. Showalter gra wybitnie na emocjach nie ma to tamto.
Dorzuca też kilka zdolności Ali, ale kompletnie mi to nie przeszkadza, bo Ali i tak już jest inna i tak już jest dziwniejsza niż reszta zabójców.
Mam tylko wrażenie, że np. pomysł z
Spoiler:
zerżnięty jest od Houck, a może mi się tak tylko akurat kojarzy:P

W dalszym ciągu jest zaskakująco równa. Trzyma w napięciu i nie puszcza do samego końca. Nie wiem naprawdę jak ona to robi, ale po raz kolejny przeniosła mnie do tego magicznego świata i oczarowała. Daję 5/5 na GR i 6/6 na BBN. Chciałabym więcej i wiem, że 4 tom będzie/jest :niepewny: Jednak z każdym tomem boję się utracić to kompletne oczarowanie światem Kronik Białego Królika.

Podsumowując... czy bym poleciła? No jasne! Komu? Tym osobom, którym niestraszne są paranormale i z góry nie założą sobie, że a młodzieżówka to będzie dziecinada... może a nuż was zaskoczy. Komu jeszcze? Myślę, że zwolennikom cyklu Lux Jennifer L. Armentrout. Wydają mi się zbliżone i podobne pod kilkoma względami, ale czytajcie i sami oceniajcie czy mam rację!

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 20 sierpnia 2015, o 00:01

Właściwie od dawna to biorę pod uwagę, ale że tego nie ma w bibliotece, to się jakoś odwleka w czasie, ale może pewnego dnia…
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Duzzz » 20 sierpnia 2015, o 00:18

Spróbuj kochana, myślę, że będzie Ci się podobać :)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Księżycowa Kawa » 20 sierpnia 2015, o 00:35

Toż nie mówię nie, tylko nie wiem kiedy…
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez Duzzz » 20 sierpnia 2015, o 01:22

Wybacz, ale muszę chodź odrobinkę Cię bardziej zachęcać :hihi: A nuż trafi Ci się szybciej :wink:

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Księżycowa Kawa » 20 sierpnia 2015, o 17:50

No tak, tylko czasem coś się wydaje, że będzie szybciej, a potem wszystko szlag trafia. Z drugiej strony bywają niespodziewane okazje.
Denis Diderot

*
*

Post przez Duzzz » 26 września 2015, o 15:37

A ten cykl jest naprawdę wart uwagi :-D

Powrót do Recenzje romansów paranormalnych i fantastycznych