Teraz jest 22 listopada 2024, o 07:15

Young Adult + New Adult

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Post przez Agrest » 12 sierpnia 2015, o 09:01

Dla trochę starszych też może być ;)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 12 sierpnia 2015, o 10:14

O tym jeszcze się nie przekonałam, ale planuje zachecona opinia Małej :)

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 12 sierpnia 2015, o 10:51

Agreście, 10-11 lat starszych też? :mrgreen:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Agrest » 12 sierpnia 2015, o 13:46

Hm, nawet więcej ;)

A tak poważnie, jeśli ktoś nie lubi młodzieżówek z zasady i bez względu na inne czynniki to moja opinia pewnie nie ma tu zastosowania, to jasne.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez •Sol• » 12 sierpnia 2015, o 13:48

wiesz ze mną jest problem taki że kiedyś ten gatun wielbiłam. Potter będący młodzieżówką jakby nie patrzeć to książka ponadczasowa dla mnie. A ostatnio Obsydian zjechałam.

Post przez Agrest » 12 sierpnia 2015, o 13:56

Ale pytanie: za co?
Rowell jest imo pisarką bardzo dobrą, a do tego książka jest napisana dojrzale (dojrzalej niż niejeden zwykły dorosły romans) i dlatego osobiście nie widzę tu limitu wieku. Ale to wciąż jest młodzieżówka i jeśli ktoś ma absolutną pewność, że rozterki nastolatki na pierwszym roku studiów, nieważne jak dobrze i wnikliwie opisane, przyprawią go tylko o przewrót oczami, no to :bezradny:

Emily Byrd Starr

Post przez •Sol• » 12 sierpnia 2015, o 14:00

za wtórność ;) za wydumanych bohaterów i nierealnych i schematycznych.

aaaa na pierwszym roku - to ok. Licealistów mi ciężej przeżyć, choć Meg Cabot z chęcią poczytam ;)

Post przez Agrest » 12 sierpnia 2015, o 14:03

Ma osiemnaście lat.

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: Nora Roberts

Post przez aniazlipca » 12 sierpnia 2015, o 18:08

Właśnie się zastanawiałam nad tą książką... :wink: chociaż ostatnio czytam NA i wszystkie prawie są na jedno kopyto..przydałby się jakiś brylancik :bigeyes:
“Mercy laughed. “You have to excuse them—boys suffer from an incurable disability.”
“What?”
“Testosterone.”

Nalini Singh, Branded by Fire

Post przez Agrest » 12 sierpnia 2015, o 18:29

Moim zdaniem to nie jest New Adult, a w każdym razie - jeśli ktoś oczekuje książki w stylu Webber czy Crownover to się rozczaruje.

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: Kristan Higgins, Julia James, Julia Queen

Post przez Kubek w kwiatki » 25 sierpnia 2015, o 22:51

Ach, romanse YA <3 dajce mi dobry dystopian/fantasy/paranormal YA a wciągnę go w jeden dzień niecały :D

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 26 sierpnia 2015, o 16:37

To znowu nadrabiam :red:

Co do "Fangirl" to mi osobiście się podobała, jak dla mnie o wiele, wiele spokojniejsza niż inne tego typu. Jest kilka dramatów, ale ogólnie książka jest bardziej pisana na spokojnie. Harry Potter jak najbardziej może być kojarzony z Simonem Snowem ;) Ja od razu miałam deja vu po kilku informacjach dotyczących serii na pierwszych stronach :wink:
Więcej info możecie o Simonie Snowie znaleźć tu
http://theorderofthelibrary.wikia.com/w ... ow_(series)

aniazlipca napisał(a):serię Oddechy można uznać za nurt NA...głównymi bohaterami są początkowo uczniowie ostatniej klasy liceum (w późniejszych tomach są na studiach). Pisałam gdzieś wcześniej, że ta seria jest dosyć przygnębiająca i mroczna i lepiej ją sobie dawkować.

Dzięki kochana za kilka słów, zachęciłaś mnie będę się rozglądać za nimi :)

sunshine napisał(a):Skończyłam Morze spokoju. wczoraj byłam rozbita emocjonalnie. dzisiaj juz powoli dochodzę do siebie. Niesamowita książka, świetnie napisana i skonstruowana. To co sie tam dzieje to ach :bigeyes: :smarkam: :smarkam:

Cieszę się, że Ci się podobało :) Dalej jesteś pod wrażeniem?

LiaMort napisał(a):przeczytałam Asę.. i nie wierzę że to już koniec, ja chce jeszcze... :placze: naprawdę mam łzy w oczach, bo piękna jest ich ta miłość ah. :bigeyes: i to jak się przyjaźnią i w ogóle... :bigeyes:

aniazlipca napisał(a):Przeczytałam Asę! :wink: I pierwsze co napiszę to wydawnictwo mogłoby dać już spokój z dzieleniem tych książek na tomy...
Co do samej książki i jednocześnie końca serii Marked Man, muszę przyznać, że podobała mi się, ale nie powaliła na kolana. Chyba po każdej nowej części, doceniam poprzednią, która mnie trochę zawiodła. Myślę, że z tej historii można było wyciągnąć dużo więcej, podobnie jak z innych, ale doceniam Jay za całość serii. Asa bardzo mnie intrygował, ale okazało się, że jest słodkim facetem, któremu wydaje się, że jest zły. Royal była w porządku i nie wkurzała mnie jak inne dziewczyny. Sam epilog był słodki i może zbyt lukrowy, ale w jakimś dziwnym sensie pasował do tych zbuntowanych naznaczonych mężczyzn :)

Qrcze zachęcacie, a ja się nie przebiłam przez Rowdy'ego jeszcze :zalamka: Nie mam pojęcia czy go jednak doczytać dokładniej czy go zostawić i nie pójść w takim przypadku do Asy, którego jak wiecie nie bardzo sympatią darzę :hihi:

aniazlipca napisał(a):Lato Ostatniej Szansy - Morgan Matson

HEA jest? Każdy tom o kimś innym? Czy to kilka tomów z jedną parą w roli głównej?

aniazlipca napisał(a):Kochając Pana Danielsa - Brittainy C. Cherry - tematycznie bardzo podobna do Pułapki Uczuć Hoover, ale ujęte zupełnie w inny sposób. Wydaje mi się, że pomysł Hoover był ciekawszy, ale nie można zarzucić Cherry, że jej książka jest gorsza. Jest to po prostu dobra książka, no i ma momenty chusteczkowe (troszku sobie popłakałam). Jednego czego nie rozumiem to dlaczego
Spoiler:

Powieść jest oczywiście o stracie, miłości, przyjaźni i rodzinie. Na pewno mocnym punktem jest Szekspir i grupa Misja Romea. może nie jest to nic innowacyjnego ale warto przeczytać

Zamówiłam sobie, ale po Twojej i Gafii opinii nie jestem pewna. Martwi mnie brak jako takiego HEA, jednak wolałabym książki ze szczęśliwym zakończeniem. No cóż jednak i tak spróbuję, jak już zamówiłam nie będę cofać. Najwyżej będę ciskać gromy.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez aniazlipca » 27 sierpnia 2015, o 10:45

Kubek w kwiatki napisał(a):Ach, romanse YA <3 dajce mi dobry dystopian/fantasy/paranormal YA a wciągnę go w jeden dzień niecały :D

Mroczne Umysły Bracken, Przez Burze Ognia Rossi, Legenda Marie Lu
:-D :-D :-D

Duzz - Lato Ostatniej Szansy to pojedyncza powieść. HEA jest, ale to nie jest główny wątek. Mimo to podobała mi się :wink:
Jeśli chodzi o Kochając Pana Danielsa - to masz tam HEA, nie martw się :-D Po prostu trochę skopiowane z Hoover, ale dobrze się czyta. Może nawet jest za słodko na koniec :wink:

A ja szukam wciąż na coś fajnego i ekstra jak seria More McLean :bigeyes: :twisted: przeczytałam The Deal Kennedy i zdziwiłam się jak bardzo mi się podobało :wink:
“Mercy laughed. “You have to excuse them—boys suffer from an incurable disability.”
“What?”
“Testosterone.”

Post przez Kubek w kwiatki » 27 sierpnia 2015, o 10:50

Czytałam LegendęMarie Lu, ale wolę jej najnowszą książkę (chyba się nazywa Przeklęte Malfetto??) Co do Przez Burzę Ognia to słyszałam o tym pochlebne rzeczy :)
Macie coś jeszcze do polecenia? :)

Post przez aniazlipca » 27 sierpnia 2015, o 13:21

Kubek a ja mam na odwrót :wink: wolę jednak Legendę chociaż Malfetto też mi się podobało.
Przez Burze Ognia jest dobre, nawet bardzo chociaż ostatnia część trochę mnie rozczarowała.
Inne? Seria Lux Jennifer L. Armentrout, Więzień Labiryntu James Dashner

Z tych nie NA - to Bractwo Czarnego Sztyletu Ward :bigeyes:
“What?”
“Testosterone.”

Post przez Kubek w kwiatki » 27 sierpnia 2015, o 13:25

Lux było dla mnie strasznie... jak by to powiedzieć... naciągane. Nie lubiłam ani głównej bohaterki, ani głównego bohatera w ogóle. Czytałam pierwszy tom Więźnia Labiryntu ale raczej po resztę nie sięgnę, bo tom pierwszy niezbyt mi się podobał.

Post przez •Sol• » 27 sierpnia 2015, o 13:29

Lux, ble :P nie podołałam temu, wymęczyło mnie :P

Bractwo już próbowałam polecać :hihi:

Post przez Duzzz » 27 sierpnia 2015, o 14:44

Jak Lux wam się nie podobał to i Alicja też się pewnie nie spodoba :(

aniazlipca napisał(a):Duzz - Lato Ostatniej Szansy to pojedyncza powieść. HEA jest, ale to nie jest główny wątek. Mimo to podobała mi się :wink:
Jeśli chodzi o Kochając Pana Danielsa - to masz tam HEA, nie martw się :-D Po prostu trochę skopiowane z Hoover, ale dobrze się czyta. Może nawet jest za słodko na koniec :wink:

Ok, w takim razie spróbuję :-D Zresztą "Aż po horyzont" już mam na liście, kiedyś polecałaś :) A ja skrupulatnie dopisuję i wyczytuję co podsuwasz i zachwalasz :-D
Mam do Ciebie kochana zaufanie, mam nadzieje, że się nie zawiodę więc sobie go poczytam :mrgreen:

aniazlipca napisał(a):A ja szukam wciąż na coś fajnego i ekstra jak seria More McLean :bigeyes: :twisted: przeczytałam The Deal Kennedy i zdziwiłam się jak bardzo mi się podobało :wink:

"The Deal" też mi się podobało :) Drugi tom z Loganem (?) był już słabszy :wink: Ktoś wie czy jest już kolejny? Nie zaglądałam jakoś.

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez •Sol• » 27 sierpnia 2015, o 14:46

Alicja jest w podobnym stylu?
Znaczy ten bohater też taki głupomądry i pseudomroczny? A bohaterka stara malutka?

Post przez Duzzz » 27 sierpnia 2015, o 14:59

Nie powiedziałabym, że są bliźniacze, ale podobny klimat można w nich znaleźć :P

Post przez •Sol• » 27 sierpnia 2015, o 15:01

to plus Zombie... Ekhm :P

Post przez aniazlipca » 27 sierpnia 2015, o 20:09

Kubek - oj to nie trafiłam z tą serią Lux, chociaż ja ją bardzo lubię. Rozśmiesza mnie :-D a do Więzienia...trzeba mieć odpowiednie podejście :-D
Duzz - aż się boję, że za duże zaufanie masz do mnie :wink: :twisted: mimo to mam nadzieję, że Ci się spodoba :-D
Co do 2 części Kennedy - ja czytam ostatnio tylko po pl więc jeszcze troszkę poczekam na nt Logana :wink:
“What?”
“Testosterone.”

Post przez Agrest » 27 sierpnia 2015, o 20:12

Kubek w kwiatki napisał(a):Ach, romanse YA <3 dajce mi dobry dystopian/fantasy/paranormal YA a wciągnę go w jeden dzień niecały :D

No to ja się właśnie zabieram za dystopiczny retelling Perswazji :lol: Znasz?

Obrazek

It's been several generations since a genetic experiment gone wrong caused the Reduction, decimating humanity and giving rise to a Luddite nobility who outlawed most technology.

Elliot North has always known her place in this world. Four years ago Elliot refused to run away with her childhood sweetheart, the servant Kai, choosing duty to her family's estate over love. Since then the world has changed: a new class of Post-Reductionists is jumpstarting the wheel of progress, and Elliot's estate is foundering, forcing her to rent land to the mysterious Cloud Fleet, a group of shipbuilders that includes renowned explorer Captain Malakai Wentforth--an almost unrecognizable Kai. And while Elliot wonders if this could be their second chance, Kai seems determined to show Elliot exactly what she gave up when she let him go.

But Elliot soon discovers her old friend carries a secret--one that could change their society . . . or bring it to its knees. And again, she's faced with a choice: cling to what she's been raised to believe, or cast her lot with the only boy she's ever loved, even if she's lost him forever.

Inspired by Jane Austen's Persuasion, For Darkness Shows the Stars is a breathtaking romance about opening your mind to the future and your heart to the one person you know can break it.

Emily Byrd Starr

Post przez Duzzz » 28 sierpnia 2015, o 23:10

aniazlipca napisał(a):Duzz - aż się boję, że za duże zaufanie masz do mnie :wink: :twisted: mimo to mam nadzieję, że Ci się spodoba :-D
Co do 2 części Kennedy - ja czytam ostatnio tylko po pl więc jeszcze troszkę poczekam na nt Logana :wink:

Na razie Twoje typy się sprawdziły, to co polecałaś mi się podobało, a nawet mam jednego mastera nad masterami :hihi:

Kennedy myślę, że jednak warto kontynuować :)

Post przez aniazlipca » 29 sierpnia 2015, o 14:46

co jest tym master nad masterami???? :-D :-D

Ostatnio na okrągło czytam jakieś nt NA... :-D i niewiele naprawdę mi się podoba :wink: ale The Deal było naprawdę dobre. :-D
“What?”
“Testosterone.”

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...