Moja lista urlopowa:
True North Liora Blake - kupione w ostatniej chwili przed wyjazdem, nawet nie wiedziałam wcześniej o istnieniu tej książki i tej autorki. Romans gwiazdy rocka i powieściopisarki. Niby nie było źle i czytało się bardzo sprawnie, ale raczej nie jest to nic, czego nie można sobie odpuścić. W co ubiera się bohaterka i co też on jej luksusowego zasponsorował - who cares? Choć jak ktoś ma ochotę poczytać o romansie z gwiazdą, czemu nie. No i kolejna część mnie nęci, bo para obiecująca...
A Compromising Situation Shannon Donnelly - tradycyjna regencja, bardzo średnia.
Sweet Dreams Kristen Ashley - fetyszyzacja ubermaczyzmu rozciągnięta na 13000 kindlowych lokacji. Co kto lubi. Ja nie bardzo.
Crossed Quills Carola Dunn - kolejna tradycyjna regencja. Na tę książkę to już od lat się nastawiałam
On po kryjomu pisze romanse, ona - również po kryjomu - tworzy polityczne manifesty. Czego chcieć więcej? Cóż, ja chciałabym, żeby było choć trochę mniej słodko i miło! Ale jeśli ktoś lubi, żeby było bardzo słodko i bardzo miło, i do tego bezkonfliktowo, powinien być zadowolony.
After Hours Cara McKenna - romans na oddziale psychiatrycznym. Ona jest pielęgniarką, on sanitariuszem. Klimat, rzekłabym, chwilami wręcz gotycki. Elementy BDSM, których jakość ciężko mi relatywnie ocenić, jako że rzadko takie motywy spotykam w swoich lekturach, ale wydaje mi się, że dość ciekawie wplecione w rozwój związku. Wplecione, bo owo BDSM nie rozciąga się na całą książkę i na całe ich seksualne pożycie, ale stanowi własciwie punkt wyjścia dla tego pożycia). Dobrze napisane, wciągające i godne polecenia.
Sam E.J. Rath - humorystyczne dzieło równo sprzed stu lat. Może nie powala, ale kombinacje bohaterki próbującej uniknąć blamażu całkiem zabawne.
Barbie and Ruth: The Story of the World's Most Famous Doll and the Woman Who Created Her Robin Gerber - biografia twórczyni Mattel i ich flagowej zabawki. Bardzo ciekawe.
One Crazy Summer Rita Williams-Garcia - książka niby dla dzieci (obsypana nagrodami w tej kategorii), ale spokojnie nada się i dla dorosłego odbiorcy. Wycinek afroamerykańskiej historii (m.in. działalność Czarnych Panter) oczami jedenastolatki. Bardzo dobre.
I'll Catch You Farrah Rochon - futbolista i agentka sportowa. Czytałam trochę dobrego o Rochon, ale ta konkretna książka zupełnie przeciętna. Ale mam jeszcze dwie jej pozycje, więc pewnie dam jej kolejną szansę.
Jak widać, jakościowo moje urlopowe czytanie wypadło średnio. Ale to chyba dlatego, że wszystkie autorki były mi wcześniej nieznane, więc z kiepskimi strzałami musiałam się liczyć. Mogłam oczywiście iść w pewniaki i czytać pozycje autorek znanych mi i lubianych, ale tak sobie tym razem wymyśliłam czytanie w ciemno i całkiem fajny był to eksperyment