Teraz jest 24 listopada 2024, o 06:51

O pielęgnacji i stylizacji włosów

Zdrowie, pielęgnacja, edukacja, zakupy, podróże

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 28 czerwca 2015, o 22:33

Już mi pomogłaś, Levando, dziękuję. Przypomniałaś mi o Gliss Kurach.
Jak z niczego nie będę zadowolona, to rozejrzę się wśród nich.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 28 czerwca 2015, o 22:52

A mnie znowu lecą włosy, dziś sobie tyle nawyciągałam, że szok. A nie mogę za bardzo nic na skórę głowy dawać, bo jest masakra :ermm:
Nie wiem co z tym wszystkim robić. Chyba trzeba iść do dermatologa albo co :]

Post przez Janka » 28 czerwca 2015, o 23:46

Kiedyś byłam u dermatologa, gdy mi bardzo wypadały włosy. On mi ich wyrwał jeszcze więcej, bo potrzebował materiał do badań, a potem powiedział, że wszystko jest w porządku, włosy i cebulki są zdrowe, samo mi przejdzie.
Niestety, tego, co mi wyrwał, już nie zamontował mi z powrotem na głowie.
Byłam na niego zła i więcej do niego nie poszłam, co nie było mądrą decyzją, bo to był bardzo dobry lekarz.
Obrazek

Post przez Papaveryna » 28 czerwca 2015, o 23:53

Przypominam sobie, że już kiedyś wyrzekałaś na niego :P
Ja prócz wypadania mam ogólną masakrę na głowie. Takie białe paproszki i coś jakby piasek we włosach i swędzi tez czasem. Najbardziej się uaktywnia jak zaczynam częściej myć włosy - nieważne czym, bo już różnistych rzeczy próbowałam i w sumie po wszystkim to samo jest, i jak bardziej coś przy nich zaczynam majstrować. A jak wcale nie ruszam to też jest źle. Może dermatolog by mi jakiś konkretny szampon zalecił czy coś do wcierania. Mam jedną rzecz na oku, linkowałam kiedyś, ale sama się już trochę cykam kombinować, bo ambarasu narobić łatwo, a ciężko się potem tego pozbyć.

Post przez Janka » 29 czerwca 2015, o 00:26

Z tym piaskiem i paproszkami mogłabyś pójść i się zapytać lekarza. Pewnie się okaże, że to przesuszony naskórek.
Papaveryna napisał(a):Przypominam sobie, że już kiedyś wyrzekałaś na niego :P

No to mam sklerozę, bo ani trochę nie pamiętam, żebym o tym mówiła.
Mam tylko nadzieję, że poprzednio podałam taką samą wersję wydarzeń i nikt mnie nie poda do sądu o zmianę zeznań.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 29 czerwca 2015, o 08:31

Papaveryno, Janka ma rację. Lepiej idź do dermatologa. Tylko, że teraz trzeba mieć skierowanie i się zarejestrować. U mnie czeka się góra tydzień, mam na dzieję, że u Ciebie też niezbyt krótko.
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 29 czerwca 2015, o 09:11

Very, najlepiej dermatolog, skoro Ci się tak mocniej źle dzieje. Bo jakby samo wypadanie to można jeszcze kombinować z tym olejkiem rycynowym, ale w tym wypadku nie wiadomo jakby Twoja skóra zareagowała.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Papaveryna » 30 czerwca 2015, o 21:54

Janka napisał(a):Z tym piaskiem i paproszkami mogłabyś pójść i się zapytać lekarza. Pewnie się okaże, że to przesuszony naskórek.
Papaveryna napisał(a):Przypominam sobie, że już kiedyś wyrzekałaś na niego :P

No to mam sklerozę, bo ani trochę nie pamiętam, żebym o tym mówiła.
Mam tylko nadzieję, że poprzednio podałam taką samą wersję wydarzeń i nikt mnie nie poda do sądu o zmianę zeznań.

Pisałaś o tym, jak wspominałam, że robiłam małej analizę pierwiastkową włosa i musiałam jej łyżkę stołową włosów obciąć ;)

Pójdę sobie prywatnie do tego dermatologa, bo w przychodni, to czeka się dość długo ;)

Post przez •Sol• » 9 lipca 2015, o 15:24

Very i jak zainteresowałaś się tym dermatologiem?

A ja nie ustaję w poszukiwaniach dobrego szamponu bez SLS i innych świństw. Dobrego bez świństw i takiego po którym byłabym w stanie rozczesać włosy bez metodycznego dzielenia na pasma i rozczesywania ich przez ładnych 10 minut.
No i żeby nie kosztował jak za zboże. Coś czuję że mogę sobie to wybić z głowy :roll:

Post przez Janka » 10 lipca 2015, o 02:04

Papaveryna napisał(a):Pisałaś o tym, jak wspominałam, że robiłam małej analizę pierwiastkową włosa i musiałam jej łyżkę stołową włosów obciąć ;)

Zgadza się. Teraz to pamiętam.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 11 lipca 2015, o 20:37

Moja siostra kupiła ostatnio (paczka jeszcze nie doszła) tę maskę i szampon:
http://www.a-medyczny.pl/1002,maska-dro ... 00-ml.html
http://www.a-medyczny.pl/1044,szampon-p ... 350ml.html
Siostra naczytała się w internecie, że kosmetyki Bania Agafii to cud, miód i orzeszki. Działają cuda. Zobaczymy ;)
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 11 lipca 2015, o 20:41

Że cud, miód i orzeszki to bym nie powiedziała, ale nie są złe. W miarę przyjazne i raczej krzywdy nie zrobią ;)

Post przez •Sol• » 11 lipca 2015, o 22:03

mam maskę od Agafii, stosuję od miesiąca gdzieś i żeby urywało tyłek to nie powiem ;)
taka jest przyjemna, zapach ma mocny i nie każdemu może pasować. Włosy są po niej fajne ale też nie idealne ;)
muszę teraz zamówić sobie na wespół z szamponem może to coś bardziej da. Bo jak sama maska i na nią tylko stawiając to zdecydowanie Mila Placenta.

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 14 lipca 2015, o 00:01

Papaveryna napisał(a):Dziękować :padam: Tylko ja nie umiem spać w masce na włosach :| Nałożyłam sobie ostatnio kiedyś, zakręciłam gumką w taki jopek i to cały czas wilgotne było i mnie wkurzało, olej się wchłonie i go nie czuję :-D

To nakładaj wcześniej i rób kucyk, w kucyku szybciej się wchłonie i wyschnie niż w spiętych.

Janka napisał(a):Bardzo mi się miło zrobiło, że jeszcze o mnie pamiętasz.
Odkąd mam takie grzebienie, a mam już bardzo długo, nie miałam ani jednego rozdwojonego włosa.

Takie dobre rady się pamięta :D

Lia, śliczny kolorek włosów :D

Co do produktów do stylizacji to jedynie od czasu do czasu używam Spray Gel to jest chyba Matrixa, a reszta to dla mnie czarna magia. :bezradny:

Janka napisał(a):Z tym piaskiem i paproszkami mogłabyś pójść i się zapytać lekarza. Pewnie się okaże, że to przesuszony naskórek.

Też tak mi się wydaje ;)
Tylko czym to zlikwidować?

A ja znowu mam masakrę z włosami, fryzury okolicznościowe stanowczo im nie służą, mam znowu popalone i ponownie zrobiło się z nich jedno wielkie siano! :krzyczy: Nie wyobrażam sobie mycia ich szamponem bez silikonu, pewnie grzebień bym już dawno połamała :zalamka:
Zaczęłam znowu kurację olejem, tym razem smaruję tym egipskim specyfikiem, zobaczymy czy pomoże :/

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Levanda » 14 lipca 2015, o 08:26

Ja testowałam maskę prostującą włosy Marion. To taki domowy zabieg laminowania :)

Obrazek

Za 2 saszetki trzeba zapłacić ok. 3-4 zł. Działa dość fajnie. Nie prostuje idealnie, ale wygładza włosy. Na pewno niweluje fale.

Post przez •Sol• » 14 lipca 2015, o 09:13

Lev, a próbowałaś tego domowego laminowania żelatyną? Z jednej strony mnie to korci jak nie wiem, ale z drugiej to się boję że będę miała na łbie galaretkę z włosowym nadzieniem.

w ogóle oleju nadal sobie nie kupiłam, nie po drodze mi do biedry.
Kończę ruską maskę - żebym jakieś szałowe efekty widziała to nie. Są bardziej lejące, lekkie, nie oblepione jakimś nie wiadomo czym, ale jednak fajniejsze miałam po Mila Placenta. I to chyba sobie teraz kupię ;)

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 14 lipca 2015, o 16:21

duzzza22 napisał(a):Lia, śliczny kolorek włosów :D

dzięki.. ;) wszystkim się podoba. ;D
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez Duzzz » 14 lipca 2015, o 22:37

Skromnisia :rotfl: Ale to bardzo dobrze, bo w tym kolorze wyglądasz świetnie :D

A jakie jeszcze godne polecania maseczki ma Marion?

PS. Dziś widziałam kobietę z różowymi włosami i chciałabym takie końcówki :rotfl: Nie powiem jak mój zareagował na mój pomysł :rotfl: Jednak pewnie nie minie mi faza na kolorowe włosy, tylko jeszcze nie wiem z jakimi wyląduję, a mój się będzie musiał z tym pogodzić :hihi:

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Lorelei » 14 lipca 2015, o 23:11

Tez chce różowe końcówki :evillaugh: Tylko musze do hurtowni fryzjerskiej zawedrowac :evillaugh:

Post przez Janka » 14 lipca 2015, o 23:25

Skończyła mi się moja ulubiona odżywka, której już nie ma w sklepach i dziś po raz pierwszy używałam inną.
Ciekawy zapach miała nawet. Włosy są OK. Nie aż tak puszyste, jak po tamtej, ale wystarczy.
Ciekawe, jakie będą jutro. Chciałabym, żeby dało się myć co drugi dzień, nie lubię codziennie. Na razie wygląda dobrze, rokowania są pomyślne.
Obrazek

Post przez Levanda » 15 lipca 2015, o 07:47

wiedzmaSol napisał(a):Lev, a próbowałaś tego domowego laminowania żelatyną? Z jednej strony mnie to korci jak nie wiem, ale z drugiej to się boję że będę miała na łbie galaretkę z włosowym nadzieniem.

Sol, ja miałam profesjonalnie prostowane włosy w salonie. Zafundowałam sobie w listopadzie. Byłam bardzo zadowolona, ale efekt trzymał się tak długo, jak miałam specjalne kosmetyki, czyli szampon i odżywkę. Takiego domowego zabiegu też się obawiam.

Post przez •Sol• » 15 lipca 2015, o 10:21

a mogłabyś zdradzić ile taka przyjemność Cię kosztowała? ;)
chciałabym mieć w końcu proste włosy bo mam takie świńskie ogonki i to wyginające się każdy w inną stronę :zalamka:

ten domowy trzeba umiejętnie, i zgodnie z zaleceniami i w ogóle, ale i tak mam stracha

Post przez Duzzz » 21 lipca 2015, o 11:48

Lorelei napisał(a):Tez chce różowe końcówki :evillaugh: Tylko musze do hurtowni fryzjerskiej zawedrowac :evillaugh:

Siostro :paluszki: to kiedy robimy? :hihi:

Post przez •Sol• » 21 lipca 2015, o 11:52

odmładzacie się? :evillaugh:

wiecie co, zaczęłam myć włosy na próbę szamponem z czarną rzepą za całe 6 zł za litr. Czyli niby podła sprawa. Wygląda jak ludwik, pachnie mocno niekoniecznie, konsystencja żadna...
Ale włosy po nim świetne ;) skóra mnie nie swędzi, nic się nie przetłuszcza, rozczesują się łatwo, są miłe w dotyku. Super ;)

Post przez Lorelei » 21 lipca 2015, o 12:30

Duzz dzisiaj do mnie paczka z farbami przyszła :evillaugh: Zamawialam jednak przez internet :hyhy: Mam różowa i niebieska :hyhy:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kącik Porad Wszelakich