Teraz jest 23 listopada 2024, o 20:28

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 2 lipca 2015, o 14:00

Dorotka napisał(a):Ja do tego dodaję jeszcze jajka na twardo pokrojone w drobną kosteczkę i zalewam to śmietaną, a nie olejem.

Ostatnio mnie napadło na olej. W mizerii też. Ale ze śmietaną robimy w sumie dużo częściej.
Też lubię taki zestaw z jajkiem, tylko że na wielkiej (bardzo bogatej) kanapce, bez śmietany. Jeszcze żółty ser, szynka, ewntualnie odrobina twarogu lub fety, papryka, kukurydza itd. Bardzo dawno tego nie jadłam. Muszę kiedyś znowu.
Jajka na twardo uwielbiam w każdej postaci.
Dorotka napisał(a):A z takich najprostszych surówek to robię szczypiorek drobno pokrojony ze śmietaną i rzodkiewki pokrojone w plasterki też ze śmietaną.

To też uwielbiamy. A mój F. bardzo często miesza to sobie z twarogiem i zajada z michy z chlebem z masłem.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 2 lipca 2015, o 14:02

jajka kocham w każdej postaci ;)
nieśmiertelna kanapka z jajkiem np ^_^ sadzonym lub na twardo, oba dobre.

takie wielkie kanapki zawsze mi się podobały i zawsze chciałam sobie takie robić ale ja ich jeść nie umiem. Farsz mi zlatuje i naje się otoczenie a nie ja :ermm:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 2 lipca 2015, o 14:07

Nie mam zwierząt, to w tym momencie wygrywam.
Jem nad talerzem, pomagam sobie ewentualnie widelcem, jak coś spadnie, to zeżrę z talerza, jakoś sobie zawsze radzę.
A tych kanapek na dokładkę nigdy nie muszę robić sama, muszę być tylko miła. (Choć nie zawsze to starcza, bo niedawno byłam miła, a "zostało mi odmówione". Z powodu, że za dużo roboty.)
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 2 lipca 2015, o 14:09

Jeśli chodzi o kanapkę z jajkiem na twardo to dawno jej nie robiłam i jak któregoś dnia tankowaliśmy na stacji Shella i zobaczyłam, że mają w ofercie kanapki z jakiem na twardo, to na jedną się skusiłam, choć nie byłam głodna, bo tak mi się zachciało chleba z jajkiem. Tylko, że to był chleb tostowy i dużo gorzej smakował, niż taki zwykły pszenny.
A szczypiorek ze śmietaną czy rzodkiewkę ze śmietaną podaję jako surówkę do obiadu. Zresztą latem, szczególnie wtedy, gdy robi się gorąco, staram się robić proste rzeczy, nie takie pracochłonne i lżej strawne, niż w innych porach roku. Te wieloskładnikowe surówki robię zimą i wiosną.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 2 lipca 2015, o 14:11

otoczenie to jest też bluzka czy dywan ;) z dywanu wyżerać jednak nie będę, a mimo jedzenia nad talerzem czasem mi spada. Mam dziurawy pysk chyba.
Janko jakie Ty masz szczęście że nie Ty jesteś od garów.

Dorotko, chleb tostowy na zimno się w ogóle nie nadaje jak dla mnie. On jedynie do tostów nazwanych dawno temu przez małą mnie "rożkami" ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 2 lipca 2015, o 14:25

wiedzmaSol napisał(a): Mam dziurawy pysk chyba.

Też mam dziurawy pysk, ale nie leci mi nigdzie, poza stół.
Odpukać! Mam nadzieję, że sobie teraz nie wykrakałam i nie zacznie na dywan i na sufit.
wiedzmaSol napisał(a):Janko jakie Ty masz szczęście że nie Ty jesteś od garów.

A jak przychodzą upały, to docania się takie fakty stukrotnie.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 2 lipca 2015, o 14:28

u mnie to chyba kwestia że jem przy małym stoliku bo mi się dużego dla samej siebie nie chce od ściany odczepiać.
A na sufit jeszcze nie umiem. Na ściany też nie :P

oj tak. Jak przyjdą takie fest upały to będę chyba żyła lodami, kanapkami i warzywami.
Na szczęście i tak za gotowanie się biorę po 18 czyli już po najgorszej fali ale jednak.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 2 lipca 2015, o 14:41

wiedzmaSol napisał(a):A na sufit jeszcze nie umiem. Na ściany też nie :P

Nie martw się. Trening czyni mistrza. Na pewno się nauczysz. :glaszcze:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 2 lipca 2015, o 14:51

wolałabym jednak tej umiejętności nie posiąść, ale kto wie ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 5 lipca 2015, o 01:27

Melduję, że sałatka z pora, według tego przepisu:
Levanda napisał(a):http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/mizeria-z-pora-3

wyszła przepysznie.
wiedzmaSol napisał(a):wolałabym jednak tej umiejętności nie posiąść, ale kto wie ;)

Moja mama bardzo lubi opowiadać, że w dzieciństwie byłam mistrzynią w zdobieniu ścian i sufitów. Technika polega na idealnym zsynchronizowaniu jedzenia i kichania. No i ważne jest aby jedzenie było o intensywnej barwie. Buraczki nadają się świetnie.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 6 lipca 2015, o 18:34

Adrastea napisał(a):Do Praskich mogą być przerośnięte, bo się je kroi, więc raczej to nie przeszkadza.

Sałatka meksykańska
2,5 kg ogórków
5 dużych cebul
3 łyżki soli

Ogórki i cebule pokroić na grube kawałki, posolić i odstawić na godzinę.

Zalewa
2 szkl. cukru
3 szkl. wody
1 szkl. octu
1 łyżeczka pieprzu mielonego
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki gorczycy

Zalewę gotować 5 min. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach. Gotować słoiki 10 min.

Mam nadzieję, że się przyda.



Po jakim czasie można zajadać ogórki ?
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 9 lipca 2015, o 15:50

Dziewczyny, znacie przepis na dobrą czekoladę na gorąco?
Taką mocno czekoladową, gęstą? Nie z proszku, bo to jednak taki substytut, no i nie kakao, bo to co innego ;)
w knajpach np u pana Wedla dają dobrą, ale no wiadomo, chciałabym sobie w domciu zrobić ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 9 lipca 2015, o 15:59

Przepisu nie znam. Przywiozłam taka z Hiszpanii w kostkach. Po hiszpańsku pisze "a la taza".Musiałabys czegoś takiego na internecie poszukać. Dodaje się mleka i jest taka właśnie gęsta :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 9 lipca 2015, o 16:08

ciekawe :P
zaraz pójdę na przeszpiegi na allegro, może znajdę, dzięki ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 9 lipca 2015, o 17:20

W Wedlu można też kupić czekoladę do zrobienia w domu.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 9 lipca 2015, o 17:24

Agreście podsunęłaś mi inny pomysł ;)
zajrzałam na ich stronę i w przepisach wygrzebałam coś takiego: http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/konkurs/ ... m-do-picia może być pycha ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 13 lipca 2015, o 21:03

Lucy napisał(a):
Adrastea napisał(a):Do Praskich mogą być przerośnięte, bo się je kroi, więc raczej to nie przeszkadza.

Sałatka meksykańska(...)

Po jakim czasie można zajadać ogórki ?

Ja jadłam na drugi dzień po pasteryzowaniu :evillaugh: Się nie cykałam :evillaugh: A dla lepszego efektu poczekaj może z tydzień :)

Uwielbiam rzodkiewkę ze śmietaną, tylko ja ścieram ją na grubych oczkach i mocno solę :drool: Ale mam teraz przez was na nią chęć :drool:

U mnie por chodzi w wersji z majonezem nie śmietaną :-D

Dzisiejsza pieczeń :D
ObrazekObrazek

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 13 lipca 2015, o 21:39

Z czego to pieczeń? Podaj przepis :)
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 13 lipca 2015, o 21:44

Fajna tylko musiałabym z niej wygrzebać paprykę :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 lipca 2015, o 21:47

Lore, przybij piątkę, też jestem niepaprykożercą :P
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 13 lipca 2015, o 21:52

No jak możecie :P

Lilio, z tego co miałam pod ręką :D
Czyli...
500 g mięsa mielonego
1 czerwona papryka
2 średnie marchewki
1 średnia cebula
2 średnia jajka
1 bułka (namoczona w wodzie)

i przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka

Paprykę i cebulę pokroiłam w kostkę, marchewkę starłam na małych oczkach, wszystko połączyłam w misce i wrzuciłam do prostokątnej blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą :) I dalej piekłam w 180 stopnia jakieś hmm 40 minut.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 lipca 2015, o 21:54

Duz no normalnie, nie wtykam do gęby tylko odkładam :evillaugh: nic trudnego, mówię Ci :lol:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 13 lipca 2015, o 22:05

Nie wiem co cie tak Duzz dziwi :evillaugh: Jeszcze sol zapomniałaś ze najpierw to ta paprykę trzeba wygrzebać z salatki/pieczeni czy czego tam jeszcze :P

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 lipca 2015, o 22:07

no to w ramach tego odkładania miało być, ale masz rację wygrzebać i to jeszcze tak ostrożnie jakby samo miało do pyska siłą wskoczyć :P
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 13 lipca 2015, o 22:09

Nie wiecie co dobre :nonono: :evillaugh:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości