przez ewa.p » 8 lipca 2015, o 21:10
Burn for me to książka otwierająca kolejny cykl Ilony Andrews.Podobnie jak poprzednie cykle opowiada o magii,jednad jest to magia zupełnie odmienna od tej ,którą uprawia Kate Daniels czy Rubieżnicy.W Burn for me magia nie powstała naturalnie ale w wyniku eksperymentu naukowego.pod koniec XIX wieku pewien instytut wynalazł pewnego rodzaju eliksir,który podawany ludziom miał wzmocnić ich niektóre umiejętności.Eliksir podawano np żołnierzom i najemnikom,lecz eksperyment wymknął się spod kontroli.Naturalni potomkowie osób,którym podawano eliksir rodzili się już magiczni.Ich talenty były rozliczne,mogła to być władza nad żywiołami,lub też nad wolną wola ludzi.W zależności od poziomu mocy jej posiadacze byli klasykowani od Przeciętnych do Pierwszych.Ci ostatni to posiadacze najwyższego poziomu magii,którą maja w swoim posiadaniu.
Głównymi bohaterami książki są Nevada Baylor,która prowadzi rodzinna firmę detektywistyczną i Szalony Rogan,jeden z Pierwszych,władający między innymi mocą telekinezy.Ich drogi przecinaja się,gdy Nevada zmuszona jest do poprowadzenia poszukiwań pewnego maga ognia,jednego z Pierwszych Adama Pierce'a.Rogan również szuka Adama...Problem w tym,że Nevada musi odnaleźć Adama żywego(i oddać go w ręce jego rodziny),Roganowi aś nie zależy na żywym Adamie...
Nevada to osoba waleczna,lojalna wobec własnej rodziny i świadoma swoich zobowiązań.Dla dobra rodziny gotowa jest poświęcić sie całkowicie.Jest Poszukiwaczka Prawdy-to jej dar magiczny,który ukrywa przed wszystkimi obcymi.Poszukiwacze Prawdy to bardzo rzadki dar magiczny,wykorzystywany głównie w wywiadzie wojskowym i w policji.Nevada opiekuje się matką(byłą snajperką),dwiema uczącymi się siostrami,piętnastoletnim bratem,kuzynem i babcią.Dla nich gotowa jest na wszytko,a gdy ktoś im zagrozi potrafi się nieźle wkurzyć.
Szalony Rogan to eks komandos(z braku lepszego słowa),Pierwszy swojego Domu(rodziny magicznej).To człowiek gwałtowny,zabić to dla niego pestka.Bezwzględny w dążeniu do celu,próbuje sobie wszystkich podporządkować...Trochę przypomina Currana,przynajmniej carakterem.Jedyna osobą,która nie ulega jego władzy jest Nevada.Między nimi aż iskrzy ...
Więcej zdradzać nie będę ,może poza faktem,że poszukiwany Adam to również niezłe ciacho9przynajmniej z wyglądu),ciacho,które nie rozumie słowa nie...
Książka jest świetna,trzyma wysoki poziom od początku do końca.Jest tu trochę humoru,sporo akcji i dość spora dawka chemii.Emocje gwarantowane...A jak juz skończyłam chciałam od razu zacząć od samego początku,ponownie...
________________***________________
Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.