Teraz jest 21 listopada 2024, o 15:18

Sztuka uwodzenia - Samantha Young (rewela)

Alfabetyczny spis recenzji ROMANSÓW WSPÓŁCZESNYCH

Ulubiona autorka/autor: Garwood, SEP, McNaught i wiele innych...

Sztuka uwodzenia - Samantha Young (rewela)

Post przez rewela » 26 czerwca 2015, o 20:17

Poszłam za ciosem, po dwóch przeczytanych książkach pani Young przyszedł czas na „Sztukę uwodzenia” :) jest coś w sposobie przedstawiania postaci przez autorkę, że ja nie mogę się oprzeć czytaniu! Mimo, że były chwile kiedy książka bardzo mnie denerwowała to i tak czytałam z zapartym tchem!
Polubiłam zakompleksioną Olivię Holloway, bardzo ją polubiłam…pewnie to przez i moje kompleksy :)

Olivia wraz z ojcem przeprowadziła się do Edynburga, po tym jak zmarła jej matka, a ona sama straciła pracę jako bibliotekra. Wydarzenia z poprzedniej części doprowadziły, że wraz z ojcem zjawiła się w Szkocji, gdzie postanowili rozpocząć nowe życie! Od samego początku złapała kontakt z jednym z najlepszych przyjaciół Camerona (bohatera „Wszystkich odcieni pożądania” ) - Nate’em Sawyer’em. Cudownie się razem zgrali, po prostu przyjaźń idealna! Ale wiecie co? Nie ma czegoś takiego jak przyjaźń damsko – męska! Zawsze jest tak, że ktoś coś do kogoś poczuje i tak było tym razem. Oliwia była zachwycona Nate’em. Ale on typowy kobieciarz, więc dziewczyna dała sobie z nim spokój! W kwestiach damsko męskich oczywiście, bo jako przyjaciółka sprawdzała się idealnie! Zdradzili sobie swoje sekrety, szanowali się bardzo, cudownie razem bawili… naprawdę CUDOWNIE!

Zdarzyło się tak, że Oliv zaczęła interesować się pewnym doktorantem, którego spotykała w bibliotece uniwersyteckiej, gdzie pracowała. Niestety jej nieśmiałość, brak pewności siebie i ogromne kompleksy sprawiły, że nie miała nawet odwagi by zdecydować się na lekki flirt! Na pomoc przyszedł jej Nate :D Kiedy Olivia zdradziła mu, jak bardzo jest niedoświadczona w sprawie flirtu i seksu on zdecydował, że będzie jej nauczycielem w tej dziedzinie. I od tego zaczyna się cała historia…

Od samego początku ich lekcji, między Olivią a Nate’em wybucha niesamowite pożądanie, wspaniała chemia. Niestety, albo stety, jak kto woli, to co między nimi się pojawiło poprowadziło do dalszych zawirowań. Ona się zakochuje, on mówi, że nie kocha i nie pokocha, bo już kochał, tak na zawsze i już do nikogo tego nie poczuję. I co dalej? No koniec! A kiedy facet zdaje sobie sprawę, że jednak mu zależy, może okazać się, że jednak nie ma szans! Bo Livia, Olivia to twarda babka! Bo skoro on nie kocha jej tak jakby ona tego pragnęła, to może nic z tego nie będzie? Hmmm…

Powiem tak! Kolejna książka i znów przyjemność! Podobała mi się historia Olivi i Nate’a :)
Relacja między niemi – coś cudownego! Nawet jeśli zapomnieć o romansie, to przyjaźń między nimi…rewelka! Od samego początku ich dziwnych lekcji wiedzą czego chcą, ale sytuacja troszkę wymyka się im spod kontroli! Zarówno jedno jak i drugie zaczynają coś czuć! Z tym, że jedno jest w stanie to zaakceptować, drugie zaś jest totalnie przerażone! A ja mam frajdę! I nieźle przeżywam ich historię :D

Jestem zachwycona psychologią postaci! Oliwia, pomimo swoich kompleksów to cudowna postać! A Nate? Zakochał się jako młody chłopak i wciąż był wierny pamięci swojej dziewczyny sprzed 10 lat, która zmarła na raka, podobnie jak mama Olvii, (było to coś co bardzo zbliżyło ich do siebie) Nate nie oddawał serca żadnej kobiecie, tylko je wykorzystywał! Wszystko do czasu…

Tymczasem Oliwia zrywa jego bariery, ale Nate nie jest w stanie tego zaakceptować! Bo przecież jak może zhańbić pamięć o Alanie, swojej miłośći? Ech.. naprawdę ech…

Scena jak zrywa z Olivią! Rety, ale się spłakałam! Albo jak młodzi przypadkiem spotykają się u Jo i Camerona, a on przyszedł z inną…

Nawet narracja pierwszoosobowa mi nie przeszkadzała! Olivia była niezłym narratorem, ale było kilka scen, które chciałabym poznać z punktu widzenia głównego bohatera! No, ale tak jest, że kobiety piszą o przeżyciach kobiet, a szkoda! Bo historia Nate’a mogła być nieźle opowiedziana…

Prócz historii Oliv i Nate’a, wspaniale było wrócić do Joss i Bradena! To taki słodki dodatek do „Wbrew zasadom” :) i wszystko jak najbardziej było spójne z pierwszą częścią :D reakcje Joss na wieść o ciąży były jak najbardziej zrozumiałe, jeśli wziąć pod uwagę, jej przeżycia! :) A i Ellie i Adam i Jo i Cam stanowili miłym dodatek do książki :)
z kolei Hannah była niezłym wstępem do tego co czeka mnie w następnej części :D zobaczymy co też ona przyniesie :D

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 26 czerwca 2015, o 20:26

Wow, przeczytałaś już! Mnie bardzo wolno idzie. Jakoś nie mam czasu i natchnienia. Nie przeczytałam, co napisałaś, tylko samą końcówkę i chciałam powiedzieć, że dla mnie Joss nigdy i nigdzie nie będzie miłym dodatkiem :evillaugh:

Post przez rewela » 26 czerwca 2015, o 20:35

Przeczytałam, bo byłam ciekawa, a mam świadomość, że gdzieś tam w świecie, pod namiotem, nie będzie jak czytać :P a, że mam słabość do Braden'a, a Joss jest do niego dodatkiem :P hihi :D to mimo wszystko było cool! :D

Post przez Papaveryna » 26 czerwca 2015, o 20:42

Mnie ona obrzydziła jego, więc będę się starać omijać fragmenty z nimi :P
Za to Olivia póki co jest naprawdę sympatyczna :)

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 26 czerwca 2015, o 21:36

rewelo, na stronie Samanthy są zamieszczone wybrane sceny z książek z punktu widzenia bohatera :)
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez rewela » 26 czerwca 2015, o 21:40

Lilia, właśnie tam zaglądam, ale chwilowo nie ogarniam... niestety :( choć, jak mawia mój Junior "się nie poddaje" :)

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 26 czerwca 2015, o 21:56

“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez rewela » 26 czerwca 2015, o 21:59

no popatrz, byłam nie na tej stronie :P zaglądałam tu :P
http://www.samanthayoungbooks.com/p/free-reads_21.html
hihihi, dzięki :D

Ulubiona autorka/autor: S. Brown, SEP, J. Quinn

Post przez sunshine » 29 czerwca 2015, o 09:12

Trzeba to w końcu przeczytac ;)
Każdy jest jaki jest.
Nigdy nie rezygnuj z własnych pragnień. Inaczej będziesz tego żałować.
Uwierz mi. Moim zdaniem brak Ci odwagi, by przeżywać własne życie. Chcesz rady? Ciesz się życiem, ile tylko możesz.

Prawdziwy facet kocha swoją kobietę w ubraniu, pożąda w bieliźnie, a ubóstwia w jego koszuli. ;)

Post przez Papaveryna » 29 czerwca 2015, o 12:52

Czytaj, Sun. Bardzo fajne :-D W sobotę udało mi się skończyć ;)

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 29 czerwca 2015, o 12:54

znów mnie kusi za dużo rzeczy na raz :P
szukałam sobie tej książki ale nie ma żadnej okazyjnej więc na razie odpuszczam. Przeczytam "pożyczkę" ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez sunshine » 29 czerwca 2015, o 13:13

A moge przeczytać to nie czytając drugiej czesci? :)
Każdy jest jaki jest.
Uwierz mi. Moim zdaniem brak Ci odwagi, by przeżywać własne życie. Chcesz rady? Ciesz się życiem, ile tylko możesz.

Prawdziwy facet kocha swoją kobietę w ubraniu, pożąda w bieliźnie, a ubóstwia w jego koszuli. ;)

Post przez Papaveryna » 29 czerwca 2015, o 13:32

Myślę, że tak chociaż w trójce przewijają się sporo Jo, Cam i Cole i w ogóle dwójka jest bardzo dobra ;) Ale spróbuj jeśli wolisz w ten sposób, myślę, że nic się nie stanie złego i może nabierzesz ochoty na drugi tom :)

Post przez •Sol• » 29 czerwca 2015, o 13:33

w dwójce jest jakiś trójkącik miłosny?

Post przez Papaveryna » 29 czerwca 2015, o 13:40

Co takiego? :evillaugh:

Post przez •Sol• » 29 czerwca 2015, o 13:43

Papaveryna napisał(a):trójce przewijają się sporo Jo, Cam i Cole i w ogóle dwójka jest bardzo dobra

no jak dla mnie to trzy osoby nie dwie :evillaugh:

Post przez Papaveryna » 29 czerwca 2015, o 13:45

No tak, bo Cole to brat Johanny, ciołku :facepalm: :evillaugh:

Post przez •Sol• » 29 czerwca 2015, o 13:46

a no to wszystko jasne :mrgreen:
zresztą brat z siostrą... nie takie rzeczy się w literaturze pojawiały :evillaugh:

Post przez sunshine » 29 czerwca 2015, o 13:52

Papaveryna napisał(a):Myślę, że tak chociaż w trójce przewijają się sporo Jo, Cam i Cole i w ogóle dwójka jest bardzo dobra ;) Ale spróbuj jeśli wolisz w ten sposób, myślę, że nic się nie stanie złego i może nabierzesz ochoty na drugi tom :)

jakoś mi sie tej dwójki czytać nie chce :P
a ta Sztuka uwodzenia to juz dawno mnie ciekawi :P
bo ja lubię takie motywy :P
Każdy jest jaki jest.

Post przez •Sol• » 29 czerwca 2015, o 13:53

a ja dumam co bardziej, może inaczej - co ma więcej humoru?

Post przez sunshine » 29 czerwca 2015, o 13:55

O no własnie :P
ale jakoś wydaje mi się że ta trójka będzie lepsza :)
Każdy jest jaki jest.

Post przez Papaveryna » 29 czerwca 2015, o 14:20

Racja. Trójka jest bardziej w 'naszym' typie, co nie zmienia faktu, że chyba większe wrażenie zrobiła na mnie dwójka :-D
Humor też pewnie bardziej w trójce, ale oczywiście nie taki, żeby się zaraz poszczać ze śmiechu ;) Ale sympatyczna jest bardzo i na pewno uśmiechnąć się można :)

Sun, nie obawiaj się dwójki, skoro dałaś radę pokonać jedynkę, która mnie osobiście załamała, to w dwójce raczej nic złego Cię nie czeka ;)

Post przez •Sol• » 29 czerwca 2015, o 14:52

mam dylemat bo jednak chronologia :P
ale w sumie jak zacznę od lepszej 3 to 2 może mi się potem całkiem nie podobać ;)

Post przez sunshine » 29 czerwca 2015, o 17:30

Kurczaczki mam podobnie :P
i co chyba trzeba zachowac chronologię :P
Każdy jest jaki jest.

Post przez •Sol• » 29 czerwca 2015, o 18:48

Sun, zresztą to nie są przecież dwie serie ale książki.Damy chyba radę chronologicznie :P

Następna strona

Powrót do Recenzje romansów współczesnych