Gemma Fellings, a recently canned school teacher, is looking for a fresh start. She’s never allowed herself to have friends, relationships, or even fun. Carson Sanchez has an abundance of friends, but he’s plagued by the skeletons in his closet and no one can help him escape his past.
A chance encounter leaves them both fantasizing, but they never even exchanged names!
When Gemma’s new friend – Carson’s sister – goes missing, the two find themselves thrust together again. It can’t be a coincidence, can it?
The strange happenings in town are much bigger than Gemma or Carson imagined and they’ll need to use their connection to each other to harness new paranormal abilities in order to save the ones they love. Cóż, pomimo początku dałam książce szansę i .... wciągnęłam się. Problem polegał na tym, że do połowy nic sie nie działo. to znaczy Gemma przyjechała do nowego miasta, zaczęła nowe życie i tyle... W drodze tutaj miała problem na drodze, pomógł jej nieznajomy (przystojny i mroczny). Nie spotyka go w miasteczku, nic o nim nie wie, nie zna nawet jego imienia. mamy też historię Carsona - złego chłopca, ze złej rodziny, unikającego ludzi. On o niej myśli, ale nic poza tym - nie szuka, nie pyta. Ona powoli sie dostosowuje. I tak by sobie dryfowali niezależnie ( w sumie to myśląc, śniąc i już) gdyby nowa przyjaciółka Gemmy Izzy, a jak się później okazuje siostra Carsona nie zniknęła. Tutaj po nudnawym początku zaczyna się... kryminał, sensacja. Izzy zniknęła.
W miasteczku giną zwierzęta, ludzie zaczynają się dziwnie zastanawiać, a nasi bohaterowie w końcu się spotykają. Obydwoje chcą odnaleźć Izzy. Postanawiają działać razem i w ten sposób Gemma trafia do świata Carsona. Poznaje jego mrocznych przyjaciół.
Równocześnie zaczynają śnić te same sny o wilku, spacerach we śnie. Oczywiście zaczynają się poznawać i przyciągać. Kiedy jednak Carson zamienia się w wilka i potrzebuje Gemmy żeby wrócić do ludzkiej postaci muszą powiedzieć o tym przyjaciołom.
Trafiają na ślad Izzy i człowieka, który wyszukuje Niezbudzonych: zmiennych, którzy nie spotkali partnerki, przewodniczki . Kiedy Zmienny spotka taka osobę to stanowią parę, a w nim budzi sie jego zwierze. Odnajdując ich wcześniej, zabiera ich energię i siłę. Sam sztucznie połączył się z nie swoją Towarzyszką. To tłumaczy ich sny, To że jedno spotkanie na drodze zbudziło wilka Carsona i obudziło moce magiczne Gemmy. Ratując Izzy Carson walczy a Gemma bierze na siebie jego rany co potwierdza ich więź.
Odnajdują Izzy, ratują partnerkę złego i dowiaduja się, że jeden z przyjaciół Carsona Aron "ma coś" do Izzy. Koniec części 1.
Najpierw książka mnie wkurzała, potem lekka zainteresowała ( z nutą "to juz było") jednak im bliżej końca tym bardziej wciągałam się w ten świat. Jeśli autorka utrzymała formę z końcówki, to następne części mogą być interesujące. Ciekawa jestem historii przyjaciół Carsona - mężczyzn z ranami, bólem i brakiem nadziei.