przez Hobbitka » 23 lipca 2015, o 11:34
Hej Kochane,
od jakiegoś czasu, stosunkowo krótkiego, zabrałam się za uprawę ziół w doniczkach na balkonie i w związku z tym mam do Was dwa pytania:
1) Czy któraś z Was ma pomysł dlaczego żółknie mi oregano? Tzn. to wygląda mniej więcej tak, że żółkną mi tylko liście na samym dole, przy glebie, są takie totalnie żółciótkie, nie jakieś pomięte, przesuszone czy coś, tylko zwykłego rozmiaru (i faktury) liście oregano w kolorze żółtym. Nie jest ich dużo, ale są i to mnie nurtuje.
2) Nie potrafię sobie poradzić z mszycami w rumianku. Zwariować można. Jak namierzę czarne, wybijam co do jednej ale i tak znajduję te tyci tyci larwunie na kwiatach i dostaję białej gorączki. Próbowałam wywar z cebuli - a gdzie, jak żarły tak żrą. Próbowałam chemii - to zadziałało, ale posiałam rumianek nie dla wyglądu lecz właściwości leczniczych i faszerowanie go chemią mija się z celem.
Zaznaczam, że jestem naprawdę świeżakiem w tej kwestii, także już zdarzyło mi się że za mocno podlewałam bazylię (padła, przy ponownym siewie już podlewałam racjonalniej i teraz rośnie cudnie <3), przelałam tawułkę (bidulka, może się na mnie od-obrazi) i zasuszyłam lawendę. Także przygód bez liku.
It's never too late - never too late to start over, never too late to be happy. - Jane Fonda
We should all start to live before we get too old. Fear is stupid. So are regrets. - Marilyn Monroe