Teraz jest 21 listopada 2024, o 21:12

Young Adult + New Adult

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 28 maja 2015, o 13:35

Agrest, Mała dostała już jakiś czas temu, przeczytała, poplakala się. Bardzo zadowolona :)

Post przez Agrest » 28 maja 2015, o 13:42

A, to fajnie. Następna książka Rowell mniej więcej dla młodzieży (Fangirl) ma wyjść u nas w lipcu, a jest o dziewczynie piszącej fanfiki ;) I romans też bardzo przyjemny, choć nie tak dramatyczny jak E&P.

Wren i Cath to siostry bliźniaczki „podobne” do siebie jak ogień i woda. Wren chce w życiu spróbować wszystkiego. Lubi imprezować, randkować i poznawać nowych ludzi. Cath woli siedzieć w ich wspólnym pokoju i pisać fanfiction do książki, która zawładnęła całym jej światem. Jest fanką nastoletniego czarodzieja Simona Snowa. Wróć! Jest Prawdziwą Fanką, która… ma swoich własnych fanów, bo pisze fanfiki o Simonie.

Mimo że tak różne, dziewczyny są nierozłączne.

Gdy bliźniaczki rozpoczynają naukę w college’u, ich drogi się rozchodzą – Wren nie chce już mieszkać z siostrą. Cath musi opuścić swój bezpieczny świat i stawić czoła rzeczywistości. Na swojej drodze spotyka Reagan (Cath prędzej dogadałaby się z Marsjaninem niż z nią) i wiecznie uśmiechniętego Levi’ego (czy on kiedyś zrozumie, co to jest przestrzeń osobista?) oraz panią profesor od kreatywnego pisania (która wszelkie fanfiki uważa za plagiaty).

„Fangirl” to opowieść o przyjaźni wbrew różnicom i o trudnej sztuce dojrzewania. To historia o ludziach, którzy kochają książki tak bardzo, że stają się one ich całym światem.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez klarek » 28 maja 2015, o 14:12

Słyszałam. W domu mam stały dostęp do informacji, uczestnictwo w konkursach, głosowanie na okładki i inne bieżące rzeczy.
Będę miała część urodzinowego prezentu :)

Post przez Agrest » 28 maja 2015, o 16:58

A Sarah Dessen w końcu coś czytała czy muszę kontynuować kampanię? ;)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez klarek » 28 maja 2015, o 18:04

Możesz kontynuować :) ale za jakiś czas, na razie przypomnilam sobie i ja i zadbam o przypomnienie ;) A tak na serio, pewnie ma gdzie zapisane, ale nowości wydawnicze i to co czytają inni, rowniez jej matka, odsuwają tytuły z listy ;)

Ulubiona autorka/autor: Nora Roberts

Post przez aniazlipca » 31 maja 2015, o 19:18

Kto nie czytał Zapomnij Ze Mną J Lynn z cyklu Czekam Na Ciebie to polecam jako fajną, nieskomplikowaną książkę :wink: może nie była aż tak ciekawa jak poprzednia, ale czyta się szybko (zwłaszcza jak ma się 2 tomy :wink: ), mimo czasem absurdalnych rozwiązań (głupota bohaterki na koniec). Czekam na część Nick'a :-D
“Mercy laughed. “You have to excuse them—boys suffer from an incurable disability.”
“What?”
“Testosterone.”

Nalini Singh, Branded by Fire

Ulubiona autorka/autor: hm...

Post przez KatiaBlue » 1 czerwca 2015, o 21:44

Też bym sobie poczytała o Nicku... Lubię książki Lynn, chcę ich więcek! :D

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 3 czerwca 2015, o 14:42

Dziewczynki, czytała któraś?
http://www.matras.pl/utrata,p,222778
warto sięgnąć? i czy tam będą jakieś traumy związane z nowotworem? bo tego nie zniosę

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 3 czerwca 2015, o 15:00

Nie, ale ostatnio zauważyłam "Toxic", które mnie zainteresowało, ale okazuje się, że to drugi tom i właśnie przekopałam się przez swoje zbiory, no i mam jedynkę, ale była w fantastyce - nie mam pojęcia, dlaczego tak to mi się skojarzyło :hyhy: :roll:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez klarek » 3 czerwca 2015, o 15:24

O, to jest ponoć fajne. I ma wyjść teraz kolejna część :)

Post przez joakar4 » 3 czerwca 2015, o 15:40

No ja właśnie mam ebooka Toxic i najpierw postanowiłam przeczytać Utratę
Spoiler:

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 3 czerwca 2015, o 16:31

klarek napisał(a):O, to jest ponoć fajne. I ma wyjść teraz kolejna część :)

jak coś będzie na Aralka. ;) mnie zainteresowała właśnie ta druga część. ;P
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez klarek » 3 czerwca 2015, o 16:34

Nie na mnie. Na Małą ;) Mówiłam, że słyszałam ;)
To niewielka rekomendacja, ale dziecię pochłonęło z wypiekami na twarzy :)

Edit, coś mi nie pasowało i już wiem co. Toxic to również druga część cyklu Denazen - Accardo Jus. I to Mała czytała i to bardzo chwaliła. O tym Toxic nic nie wiem ;) Zwolniona z odpowiedzialności ;)

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 3 czerwca 2015, o 17:18

no dobra najpierw na Małą a potem na Aralka. ;)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez klarek » 3 czerwca 2015, o 17:50

Kurcze, nawet nie wiem czy pytam w dobrym miejscu :]
Dziewczyny, dzisiaj mi Mała przyniosła z biblioteki przesyłkę od Pani Bibliotekarki. Bray Libba cykl Magiczny krąg. Wszystkie trzy opasłe części. Wiecie coś na ten temat? Pani bibliotekarka mnie lubi czy wręcz przeciwnie :hyhy:

Post przez Agrest » 3 czerwca 2015, o 17:56

Czytałam to kiedyś, ale tylko 2 tomy z 3, więc nie wiem jak z zakończeniem. Ciekawe czemu to przesyłka dla ciebie, a nie dla Małej, bo to w sumie typowo młodzieżowe fantasy, nastoletnie bohaterki, szkoła z internatem, te rzeczy.

Emily Byrd Starr

Post przez klarek » 3 czerwca 2015, o 18:32

Aaaa, to w zasadzie ja też nie wiem. Dostałam, może przekaz był inny, a wytłumaczenie dopasowane do sytuacji, bo pewnie bym się lekko zdenerwowała gdybym wiedziała, że dla Małej takie cegły. Chyba podpytam wieczorem, bo raczej ciężko uwierzyć, że tak młodo wyglądam, aby mnie za target uznać ;)

Post przez Księżycowa Kawa » 3 czerwca 2015, o 18:57

Sama czytałam tylko "Mroczny sekret" - po części to faktycznie było historyczne, ale i trafiło się trochę fantastyki, stylizowane na grozę i tego typu klimaty. Młodzież może to bezpiecznie czytać, bo nic tam takiego nie ma, starszego czytelnika raczej nie zainteresuje...
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez klarek » 3 czerwca 2015, o 18:59

To tym bardziej ciekawe :rotfl:
kawo, dzięki za informację. Nie czuję się już zobowiązana zobowiązana do lektury "przed" ;)

Post przez Księżycowa Kawa » 3 czerwca 2015, o 19:04

Większość dzieje się w szkole z internatem, czyli typowe bzdury, że jedna drugiej nie lubi i próbuje zaleźć za skórę, poza tym te panienki łażą po nocy tam, gdzie nie powinny, jakieś tajemnice, a nawet zagadka i coś tam kombinują, choć któraś na koniec ginie.
Denis Diderot

*
*

Post przez Agrest » 3 czerwca 2015, o 19:27

Joakar, nie wiem czy cię to pocieszy, ale w 1-gwiazdkowych recenzjach na goodreads (a tam zawsze należy szukać odpowiedzi na najważniejsze pytania, haha) piszą, że jego choroba jest potraktowana bardzo nierealistycznie i zdecydowanie zbyt lajtowo (jak na to, jak niby jest chory).

Emily Byrd Starr

Post przez klarek » 3 czerwca 2015, o 20:25

O, losie. Może nie będę musiała jednak tego czytać ;) Jestem uprzedzona po Akademii Wampirów. I po cyklu Proroctwo sióstr, którego końcówki nie dałam rady przeczytać ^_^

Ulubiona autorka/autor: Nora Roberts

Post przez aniazlipca » 3 czerwca 2015, o 20:33

joakar4 - ja to już kiedyś chyba miałam u siebie na czytniku...ale jakoś tak..muszę w końcu przeczytać Utratę bo Toxic mnie zainteresowało :wink:
“Mercy laughed. “You have to excuse them—boys suffer from an incurable disability.”
“What?”
“Testosterone.”

Nalini Singh, Branded by Fire

Post przez joakar4 » 3 czerwca 2015, o 21:57

Agrest, przejrzałam sobie i faktycznie na końcu nastąpiło
Spoiler:

Post przez Księżycowa Kawa » 3 czerwca 2015, o 22:51

A „Proroctwo sióstr” to masz na myśli Zink? Akademii Wampirów zaliczyłam ledwie niewielki fragment, a to mi wystarczyło, aby nie brać za więcej.
Denis Diderot

*
*

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...