Teraz jest 21 listopada 2024, o 12:39

Tami Hoag

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Tami Hoag

Post przez Duzzz » 28 maja 2015, o 00:49

Tami Hoag

Obrazek

O Autorce

Tami Hoag, nazwisko panieńskie Mikkelson (ur. 20 stycznia 1959 w Cresco, stan Iowa) – amerykańska pisarka. Wielokrotnie notowana na liście najlepszych autorów New York Timesa. Jej książki zostały przełożone w ponad 20 językach.

Tami Mikkelson urodziła się w amerykańskim mieście Cresco w stanie Iowa, jednak wychowała się na farmie w Harmony w Minnesocie. Jest młodza od swojego rodzeństwa o ponad 10 lat.

W 1977 roku wyszła za mąż za Daniela Hoag, jej szkolną miłość. Kilka lat później małżonkowie rozwiedli się. Zanim zajęła się literaturą wykonywała wiele różnych zajęć, m.in. asystenta fotografa, trenera koni pokazowych czy nawet sprzedawcy desek sedesowych. Rozpoczęła karierę jako autor w 1988 roku, pisząc romanse w kategorii Bantam Books Loveswept Line. Były to głównie pojedyncze powieści przejściowe. Po kilku latach sukcesów w tej dziedzinie, Hoag rozpoczęła prace nad powieściami kryminalnymi, które pisze w kilku cyklach do dziś. Wydała 13 książek, które pojawiły się jako bestsellery w New York Times, w tym 5 przez okres 20 miesięcy. Na podstawie powieści Nocne grzechy powstał miniserial telewizyjny.

Hoag jest właścicielem stadniny koni, ten motyw pojawia się w kilku z jej powieści. Brała udział w ujeżdżeniu na poziomie krajowym, ale w wyniku wypadku zrezygnowała z dalszej kariery. Powróciła po rehabilitacji do pełnej sprawności. W 2014 r. mieszkała w Malibu w Kalifornii i Wellington na Florydzie.

Twórczość

Wydane u nas:

Całym sobą
    Zabić posłańca
    Zabić posłańca; Rosie; Rocznica; Czarny ogień (antologia; wraz z Titchmarsh Alan, Gutman Amy, Sansom C. J.) książka zawiera skrócone wersje powieści

Cykl "Elena Estes"
  1. Czarny koń
  2. Alibi

Cykl "Miasteczko Deer Lake"
  1. Nocne grzechy
  2. Winny jak grzech

Cykl "Miasteczko Doucet"
  1. ---------------
  2. ---------------
  3. Fałszywy alarm
  4. Cienka mroczna linia

Cykl "Miasteczko Oak Knoll"
  1. Głębiej niż grób

Cykl "Sam Kovac / Nikki Liska"
  1. I w proch się obrócisz
  2. Z prochu powstałeś, wydane również pt. W proch i pył
  3. Za dawne winy, wydane również pt. Spirala zbrodni
  4. Dziewczyna #9

W oryginale:

Series
Hennessy

1. The Trouble with J.J (1988)
  2. Magic (1990)

Quaid Horses
  1. Rumor Has It (1988)
  2. Man of Her Dreams (1989)
  3. Tempestuous (1990)

Rainbow Chasers
  1. Heart of Gold (1990)
  2. Keeping Company (1990)
  3. Reilly's Return (1990)
  4. Magic (1990)

Doucet
  1. The Restless Heart (1991)
  2. Lucky's Lady (1992)
  3. Cry Wolf (1993)
  4. A Thin Dark Line (1997)

Deer Lake
  1. Night Sins (1995)
  2. Guilty As Sin (1996)

Broussard and Fourcade
  1. A Thin Dark Line (1997)
  2. The Boy (2017)

Kovac / Liska
  1. Ashes to Ashes (1999)
  2. Dust to Dust (2000)
  3. Prior Bad Acts (2006) aka Dead Sky
    3.5 The 1st Victim (2013)
  4. The 9th Girl (2013)
  5. The Bitter Season (2016)

Elena Estes
  1. Dark Horse (2002)
  2. The Alibi Man (2007)

Oak Knoll
  1. Deeper Than the Dead (2008)
  2. Secrets to the Grave (2010)
  3. Down the Darkest Road (2011)

Novels
    McKnight in Shining Armor (1988)
    Mismatch (1989)
    Straight from the Heart (1989)
    Sarah's Sin (1991)
    Heart of Dixie (1991)
    The Last White Knight (1992)
    Still Waters (1992)
    Dark Paradise (1994)
    Kill the Messenger (2004)
    Cold, Cold Heart (2014)

Collections
    The Putt at the End of the World (2000) (with Lee K Abbott, Dave Barry, Richard Bausch, James Crumley, James W Hall, Tim O'Brien, Ridley Pearson and Les Standiford)

Series contributed to
Heartthrobs

Taken By Storm (1992)

Strona www:
http://tamihoag.com/

Matka Chrzestna: Gosiurka

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 28 maja 2015, o 01:45

Mam bardzo dużo jej książek po niemiecku (harlequiny też) i kilka po polsku, ale ani jednej jeszcze nie przeczytałam.
Zaczęłam ją zbierać dlatego, że w Niemczech jedną z jej książek wydano w połączeniu z książką Charlotte Hughes, a Charlotte Hughes współpracowała z Janet Evanovich i wydało mi się to wtedy wystarczającym powodem do zainteresowania się nią.
Dopiero dużo później doszłam do wniosku, że tamto wspólne wydanie było przypadkiem i chodziło po prostu o wznowienie dwóch harlequinów udających powieści, nie mających ze sobą nic wspólnego.
Teraz boję się czytać Tami Hoag, bo dokładnie z tego samego powodu kupowałam także książki innej autorki, a te okazały się porażką.
Obrazek

Post przez Duzzz » 28 maja 2015, o 13:37

Ja bym sugerowała, żebyś jednak spróbowała :D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 28 maja 2015, o 14:00

Potwierdzam Janko, jako polecankę dostałam Fałszywy alarm i bardzo mi się podobało mimo ,że bardziej to był roman niż kryminał, ale wszystko miało ręce i n ogi , czyli miało sens. Teraz przez konkurs skupiam ,się na konkursowych książkach, ale zaraz potem idzie Czarny koń :smile:

Duzz dziękuję :*
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Post przez Duzzz » 28 maja 2015, o 14:22

Proszę bardzo kochana. Miała już dawno przygotowane, ale zapomniałam wkleić :red:

Dorzucam jeszcze recenzje z polecankowego i z działu recenzje sensacyjno-kryminalne:

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Janka » 28 maja 2015, o 22:09

Sięgnęłam sobie książkę Tami Hoag, na którą najdłużej mam ochotę, żeby już czekała na swoją kolejkę i przy okazji odkryłam oszukaństwo lub błąd wydawcy.

To są dwa wydania książki "The Last White Knight" (z 1992). Lewa jest z 2008, prawa z 1995.
Obrazek

Mają inne tytuły i innego tłumacza.
Na obu napisane jest, że to pierwsze niemieckie wydanie, a na lewej chyba jednak nie powinno.
Obrazek

Przez taki drobiazg można się dać nabrać i mieć w domu dwie jednakowe książki. (Jako i ja mam.)
Zupełnie jak nasza "kochana" Mira.
Obrazek

Post przez Duzzz » 31 grudnia 2015, o 13:31

Obrazek

Kovac and Liska #5

EVERY FAMILY HAS A SECRET. THEIRS WILL CHILL YOU TO THE CORE.

#1 New York Times Bestselling author Tami Hoag returns to the bestselling series of her career with a Kovac and Liska case that will delight fans and new readers alike.

A murder from the past. A murder from the present. And a life that was never meant to be... As the dreary, bitter weather of late fall descends on Minneapolis, Detective Nikki Liska is restless. After moving to the cold case squad in order to spend more time with her sons, she misses the rush of pulling an all-nighter, the sense of urgency of hunting a murderer on the loose. Most of all she misses her old partner, Sam Kovac.

Sam is having an even harder time adjusting to Nikki's absence, saddled with a green new partner younger than pieces of Sam's wardrobe. Sam is distracted from his troubles by an especially brutal double homicide: a middle-aged husband and wife bludgeoned and hacked to death in their home with a ceremonial Japanese samurai sword. Nikki's case, the unsolved murder of a family man, community leader, and decorated sex crimes detective for the Minneapolis PD, is less of a distraction: Twenty years later, there is little hope for finding the killer who got away.

On the other end of the spectrum, Minneapolis resident Evi Burke has a life she only dreamed of as a kid in and out of foster homes: a beautiful home, a family, people who love her, a fulfilling job. Little does she know that a danger from her past is stalking her perfect present. A danger powerful enough to pull in both Kovac and Liska and destroy the perfect life she was never meant to have.

Premiera: 12.01.2016

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 31 grudnia 2015, o 20:34

Szkoda, że u nas wydają tylko serię z Kovacem i Liską i to nie regularnie. Moje ulubione to Nocne grzechy i Winny jak grzech.

Post przez Janka » 27 lutego 2016, o 18:56

Zabrałam się wreszcie za poznawanie Tami Hoag. Czaiłam się wokół niej od wielu lat, nareszcie przyszła na nią pora.
Zaczęłam "Zabić posłańca".
Oj, mocne jest, napisane tak, że mam ciary przy czytaniu. Boję się straszliwie, żeby nie udało się nikomu skrzywdzić tytułowego posłańca. Nie zasłużył na to. Nie zajrzę na koniec książki, żeby sobie nie zepsuć przyjemności poznawania treści po kolei, ale już czuję, że moje nerwy będą w strzępach, zanim doczytam do końca.
Obrazek

Post przez Janka » 1 marca 2016, o 00:58

"Zabić posłańca"okazała się książką dla mnie doskonałą. Czytało mi się ją wspaniale. Nie mogłam się wcale oderwać. (Nawet na Oscary zerkałam tylko jednym okiem, bo drugie mi się przylepiło do kartek.)

Jest to powieść typu 3 w 1: kryminał, sensacja i thriller. Mamy kilka splotów wydarzeń, które się cały czas ze sobą zazębiają. Są tam morderstwa, które należy wyjaśnić, jest zagrożenie życia dla bohaterów, jest tajemnica do rozwiązania, są powiązania pomiędzy bohaterami, które należy rozpracować, jest spisek i knowania, są zdrady zaufania, szantaż, podłość i okrucieństwo.
Poznajemy przebieg akcji z punktu widzenia kilku bohaterów, ale najważniejsi są dwaj panowie, 19-letni chłopak i pan dobry policjant. "Dobry", bo źli tam też są.
Akcja dzieje się w Los Angeles i nawet troszeczkę ocieramy się o świat filmu, ale nie o sprawy związane z Hollywood tam chodzi.
Na początku coś złego się wydarzyło, to pociągnęło za sobą morderstwo, które z kolei było powodem szantażu, a dalej doprowadziło do następnego morderstwa. Dokładnie w tym punkcie zaczyna się akcja książki. Czyli już było namieszane w życiu bohaterów, zanim się dla nas cokolwiek zaczęło. Drugim torem szły rozgrywki pomiędzy prokuraturą i policją, które były jeszcze bardziej skomplikowane. Oba tory się przeplatały, a egoistyczne motywy postępowania większości bohaterów utrudniały prowadzenie śledztwa.
Na końcu sprawa zostaje wyjaśniona. Winny może być ukarany. Niestety nic już nie będzie takie jak kiedyś. Na każdym będzie ciążyć świadomość, że zło już się stało i nic go nie cofnie. Całkiem niepotrzebnie zginęły niewinne osoby, inne wiele wycierpiały. A na dodatek nie wszystko, co czarne, było tam czarne i nie wszystko, co białe, było białe.

Wszystko w książce było na swoim miejscu. I dlatego właśnie uważam tę książkę za doskonale napisaną.
Wątek kryminalny zakończył się rozwiązaniem w momencie najlepszym dla tego wątku i dla nas, nikt niczego nam nie zepsuł, nie podał wcześniej przestępcy na tacy, ani nie zostawił spraw niedopowiedzianych. Były rzucane małe wskazania dla tych, którzy chcieliby sami zgadywać, ale bez łopaty walącej czytelnika po głowie.
Wątek sensacyjny przebiegał pięknie, działo się dużo, a tempo było szybkie. Zwroty akcji następowały prawie taśmowo. Bohaterowie czasem okazywali się kimś innym, niż sądziliśmy. Było kilka niespodzianek.
No a thriller to już całkiem bajka, wręcz nazwałabym go podręcznikowym. Młodzi pisarze mogliby się na tej książce uczyć trzymania się jednej ścieżki równiutko idącej w górę. Zaczyna się od bardzo niebezpiecznej sytuacji dla głównego bohatera, następnie zagrożenie trwa dalej nieprzerwanie, a kończy się dopiero w momencie rozwiązania zagadki kryminalnej i całej sprawy, również bardzo niebezpieczną sytuacją.
W punkcie kulminacyjnym zbiegają się wszystkie trzy wątki książki i po ostatniej dramatycznej akcji, w której dzielni policjanci aresztują winnych i bronią niewinnych, możemy odsapnąć. Możemy, ale nie musimy, bo to nie koniec książki. Kilka niespodzianek pani autorka zachowała dla nas też na zakończenie, żeby nie odstawał od poziomu całości.

Książka zrobiła na mnie wielkie wrażenie od pierwszej strony i do samiutkiego końca to się nie zmieniło. Życzyłabym sobie jak najwięcej dokładnie takich kryminałów. Z mojego punktu widzenia, wszystko było zrobione dobrze.

Tylko jeden drobiazg był nie po mojej myśli, ale nie było to wadą książki: Miałam małą nadzieję, że wydarzy się jakiś cud i poznamy pochodzenie mamy młodszego z głównych bohaterów oraz dowiemy się, z jakiego powodu żyła dokładnie tak, jak jest to opisane.

No i jeszcze jeden malutki szczególik: chciałabym wiedzieć, czy
Spoiler:
Obrazek

Post przez Duzzz » 16 marca 2016, o 16:40

Janko, podrzucisz do działu z recenzjami swoją opinię? :prosi:

Post przez Janka » 17 marca 2016, o 22:56

Pan każe, sługa musi.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 18 marca 2016, o 13:24

Janko :evillaugh:

Ostatnio trochę zapomniałam o Hoag, muszę do niej wrócić, bo fajnie pisze.
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Post przez Duzzz » 18 marca 2016, o 13:36

Janka napisał(a):Pan każe, sługa musi.

:lovju: Nie musi, a może :prosi:

Post przez Janka » 18 marca 2016, o 13:39

Zaraz zrobię. Nie zapomniałam.

"Musi", jeśli sobie obieca, że będzie się grzecznie słuchał.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 9 listopada 2016, o 23:07

W promocji:
Obrazek
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez giovanna » 10 listopada 2016, o 00:09

Bardzo szkoda, że u nas już jej nie wydają :(. Harpercollins wydaje tylko serię z Kovacem i Liską, a mi jakoś ten cykl nie przypasował

Post przez Janka » 10 listopada 2016, o 00:21

Do tej serii mnie w ogóle nie ciągnie. Właściwie na żadną z jej serii nie mam ochoty. Ale pojedyńcze książki bardzo chętnie przeczytam.
Obrazek

Post przez Janka » 15 listopada 2017, o 21:46

Czytam właśnie "Alibi", a "Czarnego konia", czyli pierwszego tomu, nie mam po polsku (po niemiecku nawet nie wydano). I się zastanawiam, czy to nie będzie problemem, że czytam od razu tom drugi.

Very mówiła w innym wątku, że chciałaby przeczytać coś pani Hoag.
Mogę polecić tylko "Zabić posłańca", bo to jedyna, którą czytałam. Dla mnie była absolutnie doskonała i dla mojej mamy, którą namówiłam na czytanie, również.
Mama czytała jeszcze kilka innych książek Tami Hoag i z wszystkich była bardzo zadowolona.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 15 listopada 2017, o 23:11

Dzięki, zanotowane :padam:

Wszystkie inne polecane książki będę powoli czytać. Ostatnio troszkę tempo mi siadło :ermm:

Post przez Janka » 15 listopada 2017, o 23:32

W domu mam jeszcze "Za dawne winy" i "Głębiej niż grób" oraz bardzo dużo książek po niemiecku.
Mam plan, by je jak najszybciej przeczytać.
Obrazek

Post przez giovanna » 15 listopada 2017, o 23:49

Jakbyś gdzieś dostała http://lubimyczytac.pl/cykl/14293/miasteczko-deer-lake, bardzo dobre są te książki, ja jeszcze lubię Fałszywy alarm i Cienką mroczną linię z wątkami romansowymi

Post przez Janka » 16 listopada 2017, o 00:34

Trochę się już pogubiłam z tytułami. Właśnie tworzę sobie tabelkę, w której będą wszystkie tytuły oryginalne z ich odpowiednikami po polsku i po niemiecku. Będę mogła sobie zaznaczyć, co już mam, a czego mi brakuje.
Przy okazji odkryłam, że "Czarnego konia" jednak wydano po niemiecku. Będę musiała się rozejrzeć na eBayu.
Obrazek

Post przez giovanna » 16 listopada 2017, o 01:42

Jakby co, to ja chyba mam, muszę sprawdzić.

edit. Mam, jakbyś chciała daj znać.

Post przez Janka » 16 listopada 2017, o 01:58

Bardzo dziękuję, ale to nie będzie konieczne, bo wprawdzie tych akurat nie mam, ale sobie je bez problemu kupię na eBayu. Nawet już sprawdziłam, że po niemiecku wydano także tom nr 2, więc mogę mieć o jedną część więcej.
Obrazek

Następna strona

Powrót do H