Mimo wszystko nie dorobiłem się sinych jaj. Tamtego wieczoru umówiłem się z dziewczyną z kawiarni.
Okazało się, że jest instruktorką yogi.
Fajnie.
No co? No dajcie spokój, nie bądźcie takie. Bezapelacyjnie pragnę Kate. Jednak nie oczekujcie, bym żył jak
mnich do czasu, aż uda mi się ją dopaść. Kobiety nie rozumieją, że facet może pragnąć jednej kobiety, a mimo to bzykać inną. Do diabła, facet może kochać kobietę, a pieprzyć dziesięć innych. Tak już jest.
Seks to wyzwolenie. Czysta biologia. To wszystko.
A przynajmniej tym jest dla mężczyzn.
Dobra, już dobra —uspokójcie się — nie rzucajcie we mnie butami.
Przynajmniej dla mnie tym właśnie jest. Lepiej? Może zrozumiecie mój punkt widzenia, jeśli ujmę w ten sposób: myjecie zęby, prawda? Cóż, załóżmy,że wasza ulubiona pasta to Aquafresh. Ale nie ma jej w sklepie. Mają tylko Colgate. Zatem, co zrobicie? Użyjecie Colgate, prawda? Może nadal chcecie myć zęby Aquafresh, ale kiedy nie ma innego wyjścia, użyjecie czagokolwiek,by wasze ząbki pozostałe czyste i bielutkie. Rozumiecie mój sposób myślenia? To dobrze .
—O mój...
Burgundowe ściany pokryte zostały majestatycznym,niebieskim kolorem. Angielskie, skórzane kanapy stały się przeszłością. Ich miejsce zajęły dwie sofki w ciepłe, jasne pasy na tle tego samego błękitu, co ściany. Moje biurko zostało przesunięte w lewą stronę, by zrobić
miejsce dla jaśniejszego, wiśniowego, które jest ustawione obok, dzięki czemu moglibyśmy siedzieć ramię w ramię, jak para młoda na weselu. Okno z widokiem ubrano w zasłony z tego samego materiału, co sofy. A stolik do pokera nadal stoi w rogu, chociaż teraz ma brązową serwetę, a na niej stoi duży, zielony kwiat doniczkowy. Zazwyczaj rośliny mnie nie lubią. Działam na nie jak Morticia Adams. Jednak architekt wnętrz stwierdził, że kobiety je uwielbiają. Jakieś brednie o instynkcie opiekuńczym.
Zdumiewające, co można osiągnąć w tak krótkim czasie, gdy ma się do dyspozycji architekta wnętrz, załogę chętną do pracy i kupę forsy, prawda? Jednak zawieszenie zasłon to wyzwanie nie z tej ziemi —chciałem dodać jakiś własny wkład w przygotowania.
Chociaż kilkanaście razy miałem ochotę wywalić to cholerstwo przez okno, nim udało mi się zawiesić je prosto.
Uważnie obserwuję twarz Kate, jednak nie potrafię stwierdzić, o czym myśli. Nie ma żadnego konkretnego wyrazu poza oszołomieniem. Wygląda jak świadek podwójnego morderstwa.
Przełykam mocno ślinę i zaczynam najważniejszą przemowę życia:
— Jeszcze raz obejrzałem ''Pamiętnik''. — Nadal jest tak diabelnie gejowski. Ale... zrozumiałem, dlaczego Noah przygotował pokój dla Allie. Nie dlatego, że był mięczakiem; ale dlatego, że nie miał wyboru. Tym właśnie dla niego była. Nieważne,jak bardzo się starał,
nie było dla niego innej. Zatem jedyne, co mógł zrobić, to urządzić jej tamto miejsce i mieć nadzieję, że któregoś dnia z niego skorzysta. I to dość dokładnie wyraża to, co ja czuję w stosunku do ciebie. Zatem przygotowałem to... — Gestem wskazuję gabinet. — . . .ponieważ
chcę, byś była obecna w moim życiu. Na stałe. — Kate patrzy na mnie, a jej oczy wypełniają się łzami. — Chcę, żebyś ze mną zamieszkała. Chcę każdej nocy zasypiać z twoimi włosami na twarzy. I każdego ranka chcę się budzić z tobą owiniętą wokół mnie. Chcę, żebyśmy spędzali weekendy na golasa. Chcę, byśmy się mocno kłócili i jeszcze mocniej bzykali na zgodę. — Śmieje się
z ostatniego stwierdzenia. Pojedyncza łza spływa jej po policzku. — Chcę rozmawiać z tobą aż po wschód słońca, a w każdą niedzielę chcę ci przynosić płatki do łóżka. Chcę pracować długie, niekończące się godziny tym gabinecie, ale tylko kiedy będziesz obok ...
Lucy napisał(a):Owszem ,facet to dupek ,ale z rodzaju tych ,co wzbudzają sympatię. Może dlatego,że jest to historia opowiedziana z perspektywy faceta z poczuciem humoru. Mamy wgląd w jego myśli i co dziwne, niektóre szowinistyczne odzywki nie rażą tak bardzo ,a raczej wzbudzają uśmiech.
Lucy napisał(a):No ,no ktoś nie w sosie dziś
wiedzmaSol napisał(a):masz rację, dokładnie tak brzmi
i to może być fajniejsze, zwłaszcza jeśli ona ma charakterek
Powrót do Recenzje romansów współczesnych
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości