Teraz jest 23 listopada 2024, o 00:21

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 29 marca 2015, o 19:10

podane na ciepło z lodami :drool:
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 29 marca 2015, o 19:14

Dziewczyny, dziękuję za przepisy! Rafaello lub krówka!
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 29 marca 2015, o 19:18

Przez Was zjadłam właśnie tiramisu.
Miałam sobie na wieczór odmrozić deser z zamrażalnika, ale jak zaczęłam czytać przepisy na te jakieś pianki, Rafaela, krówki itd, to się okazało, że dłużej nie wytrzymam i muszę działać szybko.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 2 kwietnia 2015, o 21:59

Upiekłam dziś dwa keksy i kruche spody na mazurki w różnych kształtach [ale najwięcej owalnych] - zrobię je z masą kajmakowo-czekoladową, a wierzch ozdobię płatkami migdałowymi [miały być solone orzeszki ziemne dla przełamania słodyczy kajmaku, ale boli mnie ząb, więc wszystko co twarde odpada]. A w planach mam jeszcze serniki i ciasto z masą makową z bakaliami. Dostałam mini sękacza i małą babkę drożdżową, więc to mam z głowy.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 29 kwietnia 2015, o 15:00

Zapomniałam się pochwalić moimi mazurkami, wyszły obłędne. :bigeyes:
Najpierw upiekłam jeden, ale ok 13 w wielką sobotę zjedliśmy połowę, więc musiałam dorobić drugi.

http://www.mojewypieki.com/przepis/mazu ... -porzeczka - ten był cudny, na początku mocno było czuć alkohol, ale potem smaki się przegryzły i zniknął w mgnieniu oka.
http://www.mojewypieki.com/przepis/mazu ... oc-i-dzien - ten tez był smaczny, ale bardziej smakował mi ten pierwszy


I mam prośbę: czy znacie jakiś sprawdzony przepis na pleśniaka? Zazwyczaj korzystam z tego moich wypieków, ale zawsze mam z nim jakieś przeboje.

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 29 kwietnia 2015, o 15:05

noc i dzień też piekłam ;)
jak wrócę do domu to mogę go nawet pokazać bo zrobiłam mu fotę ;)

a porzeczkowy może bym zrobiła tak o skoro taka bomba? :mysli:

nie robiłam nigdy jeszcze pleśniaka to nie pomogę :(
a sprawdzałaś na chillibite czy ona nie ma jakiegoś przepisu?
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 1 maja 2015, o 21:12

Pleśniak zawsze robię z tego przepisu

2 szkl mąki,1 szkl cukru,4 jajka,kostka masła,marmolada(lub powidło),płaska łyżeczka proszku do pieczenia,1 i pół łyżki kakao.

Mąkę z proszkiem usiekać z żółtkami i masłm.Wyrobione ciasto podzielić na 3 części,do jednej dodać kakao.Jednym kawałkiem wyłożyć blacę,posmarować marmoladą,posypać kruszonką z ciemnego ciasta.Wyłożyć pianę z białek ubita z cukrem a na góre zetrzeć pozostałe ciasto.Upiec na złoto
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 1 maja 2015, o 22:31

Dziękuję Ewo, na pewno wypróbuję :smile:
Zrobiłam wczoraj wieczorem ten i dzisiaj został już tylko jeden kawałek. Wyszedł przepyszny, ale ciasto jest tak sypkie, że nie mogłam go wyrobić. W końcu podzieliłam okruchy na 3 kupki i każdą wsypałam na blaszkę. Chociaż nie usiałam trzeć ciasta.
http://www.mojewypieki.com/post/plesniak

Avatar użytkownika
 
Posty: 5249
Dołączył(a): 4 marca 2015, o 17:59
Ulubiona autorka/autor: n.roberts, l.adrian,d.palmer i jeszcze wiele

Post przez phantera onca » 6 maja 2015, o 11:22

Dziewczyny powiedzcie jak najlepiej i najszybciej przeciąć biszkopt na trzy części, bo za każdym razem tak go pokroję że tragedia :zalamka:
ObrazekObrazekObrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 6 maja 2015, o 11:24

nitką ;)
albo nożem z piłką.
Ale nitką najlepiej, są też takie przecinaczki z metalową cieniutką linką ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 5249
Dołączył(a): 4 marca 2015, o 17:59
Ulubiona autorka/autor: n.roberts, l.adrian,d.palmer i jeszcze wiele

Post przez phantera onca » 6 maja 2015, o 11:36

Muszę się chyba wybrać do sklepu :P nożem wogóle nie wychodzi :zalamka: dzięki
ObrazekObrazekObrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 14 maja 2015, o 08:31

a kto mi powie, mam fajny przepis na jabłecznik
a jak zamiast jabłka na truskawki, to tak może być :niepewny:
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 14 maja 2015, o 09:28

Ja mam świetny, ale to w jak będę w domu. Bo mam go wpisany w zeszyt.

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 14 maja 2015, o 09:31

tylko ten mój jest bezglutenowy
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 14 maja 2015, o 10:13

źle zrozumiałam, myślałam, że chcesz przepis na jabłecznik :zawstydzony:
Z tymi truskawkami to nie wiem, ale chyba nic nie powinno się dziać. Mrożonych bym nie dawała, bo maja za dużo soku i będzie zakalec. Ale świeże powinny być ok.
A czym zastępujesz gluten?

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 14 maja 2015, o 10:20

mam świeże truskawki
np tym
Obrazek
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 14 maja 2015, o 10:46

jabłecznik to szarlotka z jabłkami, kiedyś tak ktoś mi wmawiał :P że szarlotka może być ze wszystkim, jest to metoda pieczenia/robienia ciasta.
W sumie teoria ciekawa :P
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 14 maja 2015, o 13:09

Bo tak po części jest :) Ja robię z jednego ciasta z różnymi owocami(truskawkami, śliwkami, jagodami), ale owoce obsypuję kaszą manną. Wtedy jak puszczają sok to kasza go łapie i nie ma zakalca. :D

Mi za to przydałby się jakiś przepis na ciasto cytrynowe albo na jakąś tartę. Mam sporo cytryn w domu i może coś bym z nich upiekła :mysli:
Ostatnio edytowano 14 maja 2015, o 15:49 przez Duzzz, łącznie edytowano 1 raz

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 14 maja 2015, o 13:14

duzzza22 napisał(a):owoce obsypuję kaszą manną. Wtedy jak puszczają sok to kasza go łapie i nie ma zakalca.

ale genialna metoda ;)

Duz, przeglądałaś mojewypieki? ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 14 maja 2015, o 13:26

Boję się, bo jak tam wejdę to jeszcze co innego znajdę :) A poza tym nie bardzo mam czas :)
Liczę na was, że mi coś sprawdzonego i smacznego podeślecie. :D

A kasza to rewelacyjna metoda, kiedyś używałam bułki tartej, ale kasza stanowczo lepiej się spisuje :)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 14 maja 2015, o 13:27

na pewno kasza smaczniejsza ;)

wiesz co cytrynowego nic nie robiłam jakoś, ale może Dziewczyny ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 14 maja 2015, o 13:37

Ja robiłam
http://www.mojewypieki.com/przepis/cytr ... ort-bezowy - uwielbiany u mnie w domu
http://www.mojewypieki.com/przepis/tarta-cytrynowa - ta jest mocno cytrynowa, dla mnie aż za kwaśna
http://www.mojewypieki.com/przepis/mocn ... e-babeczki - te są przepyszne, najczęściej robię z podwójnej porcji na blaszce (z pojedynczej wychodzi keksówka).

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 14 maja 2015, o 14:48

Z bezą nie będę się bawić, ale może tarta albo te babeczki :mysli: Dziękuję kochana :padam: :*

Kwaśne mi nie przeszkadza o ile jest jeszcze w miarę słodkawe, ale nie przy słodkie :)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 14 maja 2015, o 14:58

Tam jest jeszcze taka kostka cytrynowa, mi średnio smakowało, bo chyba za długo piekłam. I było trochę suche.

http://www.mojewypieki.com/post/cytrynowe-kwadraciki

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 14 maja 2015, o 15:28

Zapisuję sobie go też. Jak coś będę mieć na uwadze by zerknąć na czas pieczenia i jak coś skrócić. Bardzo dziękuję :* :* :*

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości