Teraz jest 21 listopada 2024, o 23:13

Kolekcjoner - Nora Roberts (wiedzmaSol)

Alfabetyczny spis recenzji ROMANSÓW WSPÓŁCZESNYCH

Ulubiona autorka/autor: hm...

Post przez KatiaBlue » 10 marca 2015, o 21:22

Już sobie zorganizowałam Kolekcjonera więc niedługo ruszam...

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 10 marca 2015, o 22:14

Kurcze, zła jestem na siebie, bo wszyscy mówią, że to super książka. Recenzja Sol jest świetna i mega zachęcająca, a ja jedynie mogę powiedzieć, że byś dobra. To pewnie tematyka, za którą nie przepadam :]

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 11 marca 2015, o 10:59

Albo zmęczenie Norką ;)
Ukryte skarby czytałaś?
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 11 marca 2015, o 13:26

Długo się nad nią zastanawiałam :mysli: recenzja mnie zachęciła.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 11 marca 2015, o 13:32

cieszę się ;)
czytajcie bo jestem ciekawa czy książka tylko na mnie takie aż wrażenie zrobiła czy generalnie jest objawieniem geniuszu Norki ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 11 marca 2015, o 14:42

wiedzmaSol napisał(a):Albo zmęczenie Norką ;)
Ukryte skarby czytałaś?

Czytalam i mialam podobne odczucia. Ale wydaje mi sie, ze tam bylo lepiej, ciekawiej. Tutaj od poczatku srednio. I zeby zostac dobrze zrozumiana, to jest dobra ksiazka. Szkoda ze nie bardzo dobra ;)

Ulubiona autorka/autor: Balogh, Proctor, McNaught, Long, Craven, Graham

Post przez aur_ro » 13 marca 2015, o 18:46

No więc przeczytałam... Z Roberts czytałam jeszcze serię z Quinnami i Świadka.
Jednak wolę typowy romans jak np. saga Quinnów. Lub typowy kryminało-sensacyjniak, jak... u Ludlum'a
W "Kolekcjonerze" watek romansowy mimo że zajmuje dużo miejsca jest taki jakiś malo emocjonujący. Nie wiem skąd fascynacja Asha Lilą i na odwrót. Tzn. wiem, ale wszystko takie jakies... zbyt łatwe. Z kolei watek kryminalny (choć egzotyczny, carska rosja, półchinka-zabójczyni, kolekcjoner z fobiami, który przypominał mi postać czarnego charakteru z bondów) tez niezbyt dopracowany. Wystarczy wspomnieć, że przez cała niemal ksiązkę Chinka nie stosowała żadnych sygnalów namierzających i nie korzystała z najnowszych technologii żeby śledzić bohaterów, a potem u Vasina sie okazuje, że można sie posługiwać nawet skanerem tęczówki! Lila w wątku sensacyjnym zachowywała się niepowaznie. Gadatliwa, lekkomyślna, często jakby nie do konca przejmująca sie faktem, że jest na celowniku zabójcy. Denerwowało mnie to. Nie widziałam w tym jej zachowaniu sugerowanego przez NR "bezpretensjonalnego wdzięku i uroku".
Ogólnie 6/10. Wiecej bym chyba nie dala.
Aha, no i muszę dodać, że ta opieka nad mieszkaniami... ach... chciałabym tak sobie pozarabiac od czasu do czasu. Pomieszkać tu, pomieszkać tam... Ach!

Ulubiona autorka/autor: Garwood, SEP, McNaught i wiele innych...

Post przez rewela » 14 kwietnia 2015, o 19:19

postawiłam na "Kolekcjonera" jako przerywnik w czytaniu sagi o Wiedźminie... po tych wszystkich, wiedźminach, elfach, krasnoludach, czarodziejkach książka pani Roberts okazała się przyjemną odmianą :) to co wcześniej czytałam w jakiś sposób wpłynęło na moją opinię o książce :) i choć można się przyczepić to kilku kwestii to i tak mi się podobało :) naprawdę podobało, najlepszy dowód szeroki opis książki w moim zeszyciku :)

zacznę od bohaterów.. Lila to łobuziara, taka wariatka, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu! dużo gada, o tak! buzia to jej się nie zamyka.. ma swoje zasady, swoje lęki, ma też swoje dziwne hobby, mianowicie, lubi obserwować ludzi i co niesamowite, wspaniale umie tych ludzi opisać, podsumować.. no tak w końcu Lila jest pisarką.. jest też Ashton, malarz - artysta! Sol wspomniała to jak Ash malował...o tak! pięknie Roberts to opisuje! sama chciałabym tak piękne kobiety na ścianie, w tak niesamowitej scenerii! (gdybym tylko miała więcej ścian :) ) Ash jest facetem, na którym można polegać, jest bardzo lojalny w stosunku do rodziny i przyjaciół...odgrywa znaczącą rolę w swojej dziwnej, wielkiej rodzinie, wszyscy, z każdym problemem gnają do niego! a Lila? ona zawsze wszystko sama! no ale co się dziwić, taka pozostałość z dzieciństwa, kiedy ojca na misji, i kiedy matka sobie z tym nie radziła, a jeszcze w dodatku często się przeprowadzano..

tych dwoje się spotyka i okazuję się, że cudownie się uzupełniają, wzajemnie przenikają i to natychmiastowe pragnienie Ash'a, by ją namalować, och, ach, ech.. to takie, można rzec, magiczne! (kurde ten Wiedźmin :P )

wątek kryminalny, choć w sumie od samego początku poznajemy tych złych.. mnie to gra! lubię wiedzieć kto i dlaczego, a nie czekać do samego końca i przekonać się np., że to jakiś przyjaciel rodziny, albo jakiś inny pan tudzież pani, którą się polubiło, a które ma problemy psychiczne...hihihi...

aur_ro dobrze zauważyła, że przez cały czas Chinka nie stosowała żadnych sygnałów namierzających itp. żeby śledzić bohaterów i rzeczywiście, troszkę brakowało tej technologii w rękach Jai, ale baba nadrabiała tupetem! miała swoje staroświeckie sposoby :)

powinnam rzucić romansidła, bo ci panowie, co się w nich pojawiają, zazwyczaj nie dają mi spokoju :P Ashton... o tak!

dzięki za recenzję! ode mnie plusik! :D zachęciła mnie i miło spędziłam dwa dni z bohaterami "Kolekcjonera" :) Pozdrooo!

Ulubiona autorka/autor: Nora Roberts

Post przez aniazlipca » 15 kwietnia 2015, o 17:41

Nora Roberts jest moją ulubioną autorką i mam wszystko przeczytane co u nas wydano (czasem kilkanaście razy :shock: )
Kolekcjonera zakupiłam oczywiście zaraz po premierze i chociaż uwielbiam styl Norki i książka bardzo dobrze się czyta, to nie stała się moją ulubioną. Z tych troszkę wcześniejszych na pewno bardziej spodobały mi się Poszukiwania (też z wątkiem kryminalnym i pieskami :bigeyes: ). Ale ja przyjmuje wszystko z zachwytem co Nora napisze :D
“Mercy laughed. “You have to excuse them—boys suffer from an incurable disability.”
“What?”
“Testosterone.”

Nalini Singh, Branded by Fire

Poprzednia strona

Powrót do Recenzje romansów współczesnych