Teraz jest 22 listopada 2024, o 17:24

Nasze zdrowie

Zdrowie, pielęgnacja, edukacja, zakupy, podróże

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 14 października 2014, o 12:27

gosiurko, z tego co widziałam w google, chałwa chałwie nierówna. zależy z czego jest zrobiona. na stronach pisali najczęściej "niektóre chałwy" w odniesieniu do glutenu, więc musiałabyś sprawdzać skład. najczęściej piszą, by zrobić samemu w domu, będzie najbezpieczniej :roll:
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 14 października 2014, o 12:34

Wiem ,dzięki :smile:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 14 października 2014, o 14:45

Kawka napisał(a):Ja uwielbiam chałwę. Po czekoladzie strasznie cierpi moja cera, o wiele bardziej niż po innych słodkich rzeczach. Zresztą tej najzdrowszej czekolady (czyli z dużą ilością kakao), to ja nie lubię. Tylko mleczną i białą.

Ooo widzę, że na jednej fali nadajemy :) Uwielbiam chałwę. Biała to moja miłość od nie pamiętam kiedy i mleczna jest na drugim miejscu ;) Jeszcze uwielbiam miętową, ale taką z drobinkami, które się przyjemnie rozgryza ;)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez gosiurka » 14 października 2014, o 14:49

Ja lubię taką z Rossmanna kiedyś mieli 90%, jak ciężko pracowałam przy zatowarowaniu sklepu , bardzo pomogła. Sama wrąbałam w dwa dni :P
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 14 października 2014, o 17:36

To o chałwie słyszałam, lubię ją od czasu do czasu.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 14 października 2014, o 22:49

nie znoszę chałwy.. fuj.
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 3 marca 2015, o 16:45

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 21 marca 2015, o 08:20

Dziewczyny, potrzebuję ciążowej rady. Właśnie zaczęłam 17tc i dopadła mnie kolka jelitowa. Trochę poczytałam w internecie, ale może Wy mi poradzicie jakieś sposoby walki z tym paskudztwem?

Nospa pomogła, ale ból zelżał, a nie ustał. Zaczęłam też pić rumianek. Poradzicie coś jeszcze?
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Ulubiona autorka/autor: SEP Garwood Sandemo Lindsey Maas

Post przez Hobbitka » 26 maja 2015, o 12:10

Hej Dziewczyny,

mam pytanie, zdiagnozowali mi pcos - zespół policystycznych jajników i ginekolog polecił mi w pierwszej kolejności zrzucić 10 kg i dopiero wtedy się u niego pokazać - optymistyczna wersja; gdyby nie udało mi się zrzucić to przyjść po leczenie farmakologiczne - pesymistyczna wersja.

Nasuwa mi się w związku z tym kilka pytań do tych z Was, które to mają - podobno to bardzo częsta choroba, dlatego pomyślałam, że Was zapytam:

1) Czy powinnam zmienić lekarza? To była wizyta prywatna, a odniosłam wrażenie, że nie chciał się ze mną użerać i uznał, że dietetyk powinien odwalić większość roboty, a jak nawali to wtedy on się pomęczy.

2) Czy i ile powinnam zrzucić, żeby objawy zelżały / ustąpiły - ginekolog powiedział, że jak schudnę te 10 kg to prawdopodobnie będę jak nowa i wszystko wróci samoczynnie do normy (owulacja, menstruacja i te sprawy).
It's never too late - never too late to start over, never too late to be happy. - Jane Fonda

We should all start to live before we get too old. Fear is stupid. So are regrets. - Marilyn Monroe

Post przez gosiurka » 26 maja 2015, o 12:52

Zmień lekarza, słyszałam takie opinie, i wszystkie o kant dupy można rozbić i to jest opinia mojego endykrynologa. PCOS ma moja siostra leczyła się trzy lata farmakologicznie , niestety z miernym skutkiem, musiała mieć zabieg ,żeby zajść w ciążę. Lekarz po operacji powiedział,że miała tak zaawansowaną chorobę ,że nigdy tabletami by nie wyleczyła. Teraz po zabiegu minęło 8 lat i nie ma potrzeby następnego, mimo ,że moja siostra bardzo mocno przytyła, miała kontrolę i dalej może zajść. Poszukaj drugiej opinii, mój lekarz powiedział,że jeżeli ma się zaburzenia hormonalne to każde odchudzanie, kiedy nie masz wyrównanych hormonów to szaleństwo, możesz pogorszyć stan nawet dietę musisz skonsultować z lekarzem, nie każda jest dobra, np musisz usunąć, kapustne warzywa, bo są wolotwórcze, a zwiększyć fasolę itp.

Z innej beczki :smile:

http://www.popularnie.pl/spanie-nago/

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 26 maja 2015, o 13:26

Hej, tu siostra Lilii. Też mam PCOS i sporo się na ten temat naczytałam. Jeżeli chodzi o zrzucenie wagi to zależy z jakiego poziomu startujesz, bo jeżeli masz dużą nadwagę i początkowe objawy PCOS to rzeczywiście zrzucenie wagi i dbanie o dobrą dietę może ustabilizować cykle. Poza tym przy dużej nadwadze nie jest zalecana kuracja antykoncepcją, która jest niestety 'wmuszana' pacjentkom z PCOS często na siłę [przy czym tabletki antykoncepcyjne nie leczą PCOS a jedynie pomagają przy acyklicznych krwawieniach, torbielach jajników i niektóre przy nadmiernym owłosieniu]. Ja niestety mam na tyle zaawansowany PCOS, że aktualnie krwawię już poza cyklem od pół roku i chyba będę musiała wrócić do tabletek antykoncepcyjnych, które kiepsko znosiłam, bo żadne Duphastony [sztuczny progesteron] czy naturalne zioła nie są w stanie przywrócić mi balansu hormonalnego.
Jeżeli masz początkowe, słabe oznaki PCOS to suplementacja witaminy D u 9/13 kobiet powróciła normalne cykle. Często-gęsto w regulacji pomaga także Inofem, albo inne środki z mio-inozytolem, którego nasz organizm nie wytwarza. Każda z nas jest inna, więc dla każdej potrzebne jest indywidualne "leczenie". Leczenie wrzuciłam w cudzysłów, bo de facto PCOS nie da się wyleczyć.

Zmiana lekarza, a może inaczej, konsultacje z innym nigdy nie zaszkodzą.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez gosiurka » 26 maja 2015, o 19:03

Przepraszam ,ze tak ostro zareagowałam, ale w Gdańsku był lekarz endokrynolog, odstawiał pacjentkom hormony i wszystkim kazał schudnąć , niektóre nawet przy ludziach pouczał, niezbyt miło, dlatego jak słyszę, że trzeba schudnąć :zalamka: , a ja pijąc samą wodę mogłam w ciągu dnia przytyć 3 kg, potwierdzone w szpitalu :?

Ulubiona autorka/autor: SEP Garwood Sandemo Lindsey Maas

Post przez Hobbitka » 27 maja 2015, o 07:35

No właśnie przy tym schorzeniu już raczej dożywotnio będę musiała się zastanowić nad tym co wkładam do buzi :smutny: :evillaugh:
It's never too late - never too late to start over, never too late to be happy. - Jane Fonda

We should all start to live before we get too old. Fear is stupid. So are regrets. - Marilyn Monroe

Post przez Levanda » 27 maja 2015, o 10:15

Kiedyś, w trakcie prywatnej wizyty, pani ginekolog stwierdziła, że mogę mieć policystyczne jajniki, bo na usg wyglądały jak ser. Po prostu było w nich pełno nieuwolnionych jajeczek. Przestrzegła, że może się to skończyć torbielami i kłopotami z zajściem w ciążę. Nic takiego nie nastąpiło. Z wagą też nie ma problemów.

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 27 maja 2015, o 10:16

Hobbitka napisał(a):No właśnie przy tym schorzeniu już raczej dożywotnio będę musiała się zastanowić nad tym co wkładam do buzi :smutny: :evillaugh:

współczuje i witam po ciemnej stronie mocy, nie jem, a tyję :*

takie przemyślenie
http://ekozakupy.pl/product_picture/fit ... f0eeaf.jpg
to jest fajna blebatka. Polecam

lev tylko się cieszyć, buziaki dla kluseczki :*
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Post przez Levanda » 24 czerwca 2015, o 20:27

Eh, byłam dziś na kontroli i lekarz nastraszył mnie skróconą szyjką macicy. Za tydzień mam się stawić w szpitalu na usg.

Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 24 czerwca 2015, o 20:41

będzie dobrze Lev... :smile: postraszył a mimo to będzie dobrze...zobaczysz...
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...

http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Post przez Dorotka » 24 czerwca 2015, o 21:46

Lev - musisz dużo odpoczywać i leżeć, leżeć, leżeć. Nic nie rób, tylko leż i czytaj. Staraj się nie denerwować, nie przemęczać, leń się po prostu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Levanda » 24 czerwca 2015, o 21:54

Dziękuję dziewczyny.

Szyjka jest skrócona, ale ciągle w normie. Rozwarcia na szczęście nie ma, ale póki mi tego usg nie zrobią będę się martwić. Póki co, mam się po prostu oszczędzać, co i tak robię. A leżenia plackiem nawet sobie nie wyobrażam :ohlala:

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 24 czerwca 2015, o 23:02

będzie dobrze Lev.. ;D
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez Levanda » 25 czerwca 2015, o 07:44

Dzięki Lia :) Na to liczę.

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 25 czerwca 2015, o 07:45

Oj Lev połóż ta swoją szacowną do łózka :* dbaj o siebie, będzie dobrze :*
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Post przez Levanda » 2 lipca 2015, o 20:14

Uf. Tydzień niepotrzebnych nerwów za mną. Byłam na USG i wszystko jest ok :) Przy okazji dowiedziałam się, że moja dzidzia waży około 1,9kg :) Duzia kobietka :)

Post przez gosiurka » 2 lipca 2015, o 20:16

Pewnie po kimś to ma Lev :P

Post przez Levanda » 2 lipca 2015, o 20:21

No mama przytyła póki co 5kg :P

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kącik Porad Wszelakich