"Hero" Samantha Young
On, główny bohater, Caine Carraway, 33-latek, milioner, jego życiem jest praca, praca i praca. Osierocony przez rodziców, matka zmarła po przedawkowaniu, ojciec w niedługim czasie po śmierci matki zastrzelił się. Henry Lexington to najlepszy przyjaciel Caine'a, ale również i wspólnik w niektórych biznesowych sprawach. Caine ma również uroczą sąsiadkę. Aaa i Caine to typ bohatera, który się nie wiąże na stałe, jest z kobietą, ale od początku jest szczery, nie robi niepotrzebnych nadziei na więcej by danej kobiety nie zranić. Ma też interesującą 'mroczną' przeszłość. Związaną z tym jak mu się udało z niczego zostać milionerem
Ona, główna bohaterka, Alexa (Lexie) Holland, 28-latka, pracująca jako asystentka fotografa, gdy poznaje Caine'a, później jego Gdy zaczyna się akcja książki, bohaterka kilka miesięcy wstecz traci matkę, z ojcem od 7 lat nie utrzymuje kontaktu, jedynym członkiem rodzinny, z którym od czasu do czasu się kontaktuje jest jej dziadek Edward Holland. Lexie ukrywa przed większością osób swoje pochodzenia, a raczej kim był jej ojciec. Nie chce zamieszania w rodzinie Hollandów ani tym bardziej kontaktów z nią. Ma przyjaciółkę Rachel. Później również zaprzyjaźnia się z Effie
Sąsiadka Caine'a, pani Flanagan, dla przyjaciół Effie, to przecudna i przeurocza postać. 77-latka ma niesamowity charakter i do tego piecze nieziemskie ciasta i ciasteczka Effie, jest dla Caine'a jak babcia, a on dla niej jak wnuczek. Stara się połączyć naszą parę głównych bohaterów. Nie raz nie dwa mówi Lexie, aby się nie poddawała, aby dała kolejną szansę bohaterowi.
Henry Lexington, najlepszy przyjaciel Caine'a, ale również sympatyczny, zabawny flirciarz. To on namiesza, tak, że Lexie i Caine w końcu rzucą się sobie w ramiona Sam jednak też przepadnie, czego bardzo żałuję, bo wolałabym dla niego oddzielną część,
Aż ciśnie się na język powiedzonko 'przyszła kryska na Matyska'
Historia z motywem 'romans z szefem', ale z ciągłym odpychaniem bohaterki przez bohatera. To on jest tu tym, który nie daje się zdobyć, a nawet jak się daje to na chwilę i dalej dla dobra bohaterki się z nią rozstaje... Durny i śfiniowaty jest ten nasz Caine, ale bohaterka nie jest taka znowu strachliwa, naiwna i głupia. Wręcz przeciwnie ma dziewczyna charakterem i potrafi charakternie odgryźć się. Ma cięty język i poczucie humoru, które w wielu sytuacjach ją ratuje. Pomimo tego, że czuje się samotna, że ciągle ktoś rzuca jej kłody pod nogi to jednak z każdej sytuacji jakoś wychodzi, nie poddaje się i walczy.
Akcja toczy się dość szybko, książkę czyta się z przyjemnością i mogę powiedzieć, że Young mnie o dziwo zaskoczyła. I to miło. Pojawia się bowiem wątek kryminalny Ale nie zdradzę jaki i czego dotyczy, musicie same sięgnąć. Ja osobiście dobrze się bawiłam i miło spędziłam czas. Książkę wchłonęłam właściwie w ciągu jednego dnia, z drobnymi przerwami. Są jakieś niedociągnięcia jak choćby może troszkę inaczej mógłby być zakończony ten wątek kryminalny, ale i tak to nie zamazuje ogólnego wrażenia jakie po sobie pozostawia książka.
Na GR "Hero" oceniam na 5/5 i oby więcej takich książek wyszło spod pióra SY