Teraz jest 23 listopada 2024, o 16:38

Świąteczne smakołyki

Romansoholiczne inspiracje: prezenty, dekoracje, przepisy na Święta, przydatne linki | Boże Narodzenie – Nowy Rok – Walentynki – WIELKANOC – Halloween i wiele innych

Halloween — Zaduszki — Jesienne święta
Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 23 grudnia 2014, o 13:41

Ale fajne. I ciastka i pojemniki :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 23 grudnia 2014, o 18:22

ja własciwie skończyłam,zostało mi jeszcze wymieszanie sałatki,lukrowanie pierników i przełożenie jednego placka.resztę mam zrobioną
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 23 grudnia 2014, o 18:24

ufff..też prawie wszystko ogarnięte...została tylko polewa na piernik i bigos podgrzać znowu.... :smile:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 29641
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:17
Lokalizacja: Pozostanę tam, gdzie jestem.
Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 23 grudnia 2014, o 19:51

jakie cudne. :bigeyes:
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 23 grudnia 2014, o 23:54

Fajne pierniczki. Moje w tym roku nie będą polukrowane, nie chciało mi się lukrować.
To co miałam dzisiaj zrobić, zrobiłam, jutro ugotuję zupę grzybową, kompot z suszonych owoców i zrobię rybę po grecku. Zastanawiam się czy wuzetkę upiec jutro czy dopiero w pierwszy dzień świąt, bo słodkości mam już trochę: sernik [wyszły mi 4 sztuki], , makowiec [też 4 sztuki], keks [dwa wielgachne], pierniczki i krajankę piernikową z marcepanem. :mysli:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 24 grudnia 2014, o 02:08

Dzięki dziewczęta :)
Joakar, super są :mrgreen:

Właśnie wyjęłam rolady z karpia i na razie koniec. :zalamka:
Dobrze, że weszłam jeszcze na chwilkę na forum, bo zapomniałam fasolę namoczyć na noc :zalamka:

Dorotko :padam:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 1 stycznia 2015, o 03:00

Tak wyglądały moje tegoroczne świąteczne wypieki:

Obrazek


A tu moje pierniczki i krajanka marcepanowo-piernikowa:

Obrazek


Obrazek


Makowce tuż przed upieczeniem [tak ciasno powinny być zawinięte, żeby wyszły równiutkie i bez pęknięć]:

Obrazek


A tak wyglądały zaraz po upieczeniu [wyraźnie widać, że rozrosły się wzdłuż, ale są równe i bez jednego pęknięcia]:

Obrazek


A tu jeszcze keksy - nieskromnie powiem, że wyszły przepyszne:

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 29641
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:17
Lokalizacja: Pozostanę tam, gdzie jestem.
Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 1 stycznia 2015, o 13:32

ciasteczka cudne Dorotko. :D
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Avatar użytkownika
 
Posty: 2067
Dołączył(a): 12 stycznia 2013, o 18:17
Ulubiona autorka/autor: McNaught/Howard/Brown/Andrews/Robb

Post przez faris » 1 stycznia 2015, o 14:45

Makowiec <3 <3 <3
Pierniczki <3


Piękne i smaaaaaczne na pewno!

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 1 stycznia 2015, o 19:15

Dorotko...rany ale cudne wypieki.... :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes: :padam:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 1 stycznia 2015, o 19:21

bardzo smakowicie wyglądają :bigeyes:

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 2 stycznia 2015, o 19:56

Ojej, aż się głodna zrobiłam :dribble:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 2 stycznia 2015, o 23:43

Cudne mniam :bigeyes:

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 2 stycznia 2015, o 23:49

A jak tam twoje makowce, Klarku? Zrobiłaś?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 2 stycznia 2015, o 23:53

Nie. Przyznaje sie bez bicia. Balam sie tego rolowania. Zrobilam sama ciasto kruche, a na nim wylozylam mak wedlug twojego przepisu :) bylo calkiem niezle. Ale pokusze sie na urodziny/imieniny slubnego. A to juz bardzo blisko :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 3 stycznia 2015, o 01:09

Zrób koniecznie a przekonasz się, że to bajecznie proste. A jak już się o tym przekonasz, to z tego ciasta [lekko zmodyfikowanego] będziesz mogła robić kapitalne paszteciki do czerwonego barszczu - boskie na każdą imprezę. :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 6 stycznia 2015, o 00:15

Dorotko, prześliczne.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 6 stycznia 2015, o 00:29

Dorotka napisał(a):Zrób koniecznie a przekonasz się, że to bajecznie proste. A jak już się o tym przekonasz, to z tego ciasta [lekko zmodyfikowanego] będziesz mogła robić kapitalne paszteciki do czerwonego barszczu - boskie na każdą imprezę. :wink:

Dorotko, przymierzam się do spróbowania :) Tym bardziej, że wspomniałaś o tych pasztecikach. To coś za co moja rodzina sprzedałaby mnie od zaraz :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 6 stycznia 2015, o 15:15

No to zacznij od pasztecików. Przepis na ciasto jest niemal identyczny jak to na makowce według przepisu Zofii Nasierowskiej. A jak pokochasz to ciasto, to i odważysz się zrobić makowce.
Klarku - ten przepis jest specjalnie dla ciebie. :wink:

Paszteciki krucho - drożdżowe - robi się prosto, szybko i są rewelacyjne zarówno świeżo zrobione, jak i odmrażane.
Wychodzi około 25 niedużych pasztecików.

Ciasto:
250 g mąki tortowej
100 g masła
2 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
25 g świeżych drożdży
1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 22 %
2 żółtka
1/2 jajka (pozostałą połówkę zostawić do posmarowania pasztecików)
do posypania na wierzchu sezam lub kminek - co kto lubi.

- najpierw należy przygotować dowolny farsz, schłodzić go.

Przygotować ciasto:
- drożdże rozpuszczamy w śmietanie.
- mąkę tortową siekamy z masłem i pozostałymi składnikami.
- Dodajemy do nich drożdże i zagniatamy gładkie ciasto [łatwo i dość szybko się zagniata].
- przykrywamy ściereczką i na godzinkę odstawiamy do lodówki [ale nie jest to konieczne].
- dzielimy ciasto na cztery równe części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości około 10 cm.
- farsz też dzielimy na cztery równe części.
- Na środku każdego rozwałkowanego kawałka ciasta układamy farsz, zlepiamy brzegi ciasta na górze [nad nadzieniem], a następnie lekko spłaszczamy wałek ciasta i delikatnie przekładamy szwem do dołu. Wyrównujemy go.
- każdy wałek tniemy na mniejsze części [grubość zależy od tego, jak duże chcemy mieć paszteciki, ale przyjęto, że z każdego wałka powinno ich wyjść około 6 sztuk].
- układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconą półówką surowego jajka [która nam została] posypujemy kminkiem, sezamem, czy co nam pasuje i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 - 30 minut.
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 - 25 minut.
- podawać na ciepło lub na zimno do czerwonego barszczu. Można je też wystudzić [najlepiej na kratce] i zamrozić na później.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 6 stycznia 2015, o 16:05

Dorotko :padam: :padam: :padam:
robię w sobotę :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 6 stycznia 2015, o 23:36

Okej, czekam na relację. Fotka też mile widziana. :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 25 kwietnia 2015, o 16:40

klarek napisał(a):1. Ładny kawałek schabu środkowego, tak do 1,5 kg, który trzeba pozbawić błonek wszelakich. Obrobić ładnie.
2. Wymyć. Wysuszyć ręcznikiem papierowym.
3. Obsypać cukrem - 1/2 do 2/6 szklanki. Obtoczyć ze wszystkich stron.
4. Do naczynia żaroodpornego i do lodówki na 24 godziny. Bez przykrycia.
5. Kiedy będzie wytapiała się woda i soki odlewać.
6. Po 24 godzinach wyciągnąć, opłukać i mocno obsuszyć na papierowym ręczniku.
7. Obsypać 1/2 szklanki soli. Do naczynia żaroodpornego i do lodówki na 24 godziny. Bez przykrycia. My lubimy słone więc wkładam na 48 godzin.ej wody i soków więc odlewać sukcesywnie.
8. Wyjąć, wypłukać. Obsypać według smaku. Ja obsypuję: czosnkiem granulowanym, papryką, pieprzem i majerankiem.
9. Zapakować do cienkiej podkolanówki (ja pakuję w dwie) i powiesić w ciepłym przewiewnym, ciepłym miejscu.
10. Po 5 dniach, zdjąć, wyjąć i smakować :)
11. Cienko kroić :)

Może nie świątecznie, ale kiedyś spróbować trzeba :evillaugh:
Schab w cukrze trafił do lodówki, jestem ciekawa co z tego wyjdzie :)
Mój kręci nosem, ale niech tylko poczeka :evillaugh:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 15 maja 2015, o 19:49

No cóż jestem zdziwiona, ale mięsko było boskie :) słone, ale smaczne :) Zarówno na kanapki jak i do sałaty :hyhy:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 29 listopada 2015, o 22:15

Upiekłam dziś swój piernik :wink:
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/1 ... ki-wg.html
Nie wiem jak będę stała z czasem w weekend więc chociaż jeden piernik, a właściwie dwa mam z głowy. :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 14 grudnia 2015, o 17:16

A ja skończyłam właśnie zawijanie ostatniego makowca. Siedem ich zrobiłam!!! Pięć już upiekłam, a dwa ostatnie właśnie podrastają sobie w piekarniku. Jak przestygną to wrzucę je do zamrażalnika. Tylko pytanie czy się zmieszczą, bo tam jest już worek zamrożonych pierogów z kapustą i grzywami i drugi z ruskimi pierogami - tydzień temu je zrobiłam. Kurcze, farsz do wigilijnych pierogów ponad godzinę dosmaczałam, żeby nie był mdły i tym razem wyszedł mi naprawdę mniamniusi. Palce lizać.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Magia Świąt!

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości