Dorotka napisał(a):A ja wojuje właśnie z pierniczkami. Już dwie godziny je wykrawam, a końca nie widać. Plecy mnie już bolą, a ciasta w garze nie ubywa.
Ale pocieszające jest to, że zrobiłam je z 1 1/2kg mąki, a moja znajoma zagniotła aż z 10 kg. Wszystkiego najlepszego jej życzę.
Składniki:
Kurczak
Rodzynki
Orzechy włoskie
Kukurydza w puszcze
Ananas w puszcze
Majonez
Sól
Przygotowanie:
Gotujemy kurczaka (przy okazji mamy super rosół jeśli dodamy kilka jarzyn). Kiedy mięso jest miękkie zostawiamy do ostygnięcia. Potem dzielimy na drobne kawałki i wrzucamy do salaterki. Dodajemy rozdrobnione ok. dwie garście orzechów włoskich, tyle samo rodzynek, odsączone i pokrojone kawałki ananasa i kukurydzę. Wszystko razem mieszamy z majonezem i dodajemy odrobinkę soli. Jeśli mięsa jest dużo, możecie spokojnie dać więcej ananasa i kukurydzy.
Żródło
Sałatka z paluszków krabowych z ananasem
Jeśli nie macie czasu na kuchenne ceregiele, warto zawsze mieć w lodówce paluszki krabowe i puszkę ananasów. Tym sposobem niespodziewana kolacja ze znajomymi, albo wilczy głód po pracy nie będą nieprzyjemne, a zmienią się w smakowite doświadczenie.
Składniki
Dwie małe paczki paluszków karabowych lub jedna duża
Puszka ananasów
Puszka kukurydzy
Tymianek
Sól
Majonez
Ananasy i paluszki kroimy na drobne kawałki/ chyba że macie puszkę ananasów rozdrobniowych - wtedy nie. Wrzucamy do salaterki i dodajemy odsączoną kukurydzę, szczyptę soli, łyżkę tymianku i dwie majonezu. I gotowe! Mniaam..
Źródło
Wigilia tuż tuż. Warto więc pomyśleć o tym, co będzie kusić na stole w ten wieczór. Podam teraz przepis na wspaniałe przepyszne placki z grzybami mojej babci, które były zawsze znacznie bardzie popularne niż pierogi. Szczególnym uczuciem pałały do nich dzieci. Smakują i na ciepło i na letnio.
Składniki:
Kapelusze suszonych grzybów, całe lub nawet lekko pokrojone (możecie kupowane suszone grzyby po prostu pooddzielać z ogonkami)
Cebula
Mąka
Jajka (2/3)
Mleko
Woda
Sól
Pieprz
Suszone grzyby moczycie przez noc w mleku, a potem gotujecie do miękkości. Drobno posiekaną cebulę trzeba podsmażyć. Ciasto zrobić jak na naleśniki, ale dodać trochę więcej soli, pieprz i więcej jajek. Musi być też gęste. Do ciasta dodajecie cebulę i odsączone grzyby. Smażycie i zajadacie, aż się uszy trzęsą!
Źródło
szuwarek napisał(a):u mnie z makiem to makówka. nigdy nie jadłam makaronu z makiem
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości