klarek napisał(a):Duzzz, swojska kapusta
Dorotka napisał(a):Za klasycznym piernikiem nie przepadam, więc go nie robię, ale za to co roku piekę ogromną ilość pierniczków, które potem rozdaję w ramach prezentów gwiazdkowych, a część wieszam na choince. Tegorocznych jeszcze nie robiłam, ale może jutro, albo najdalej w sobotę, zagniotę ciasto.
Dorotka napisał(a):Duzz - wstawiałam już przepis na pierniczki, ale nie mogę go znaleźć, więc podam go jeszcze raz: ....
Gdzieś miałam zdjęcia tych pierniczków, ale tu na forum wygasły, a nie mam teraz czasu ich szukać w domowych archiwach zdjęciowych. Ale jak znajdę, to wkleję, żebyście się przekonały, jakie cuda można z tego ciasta zrobić.
Księżycowa Kawa napisał(a):U nas również w podobny sposób się szatkuje kapustę, w tym roku znowu, bo ponoć do tej kupowanej dodaje się jakieś chemii.
duzzza22 napisał(a):Nie tyle co chemii co po prostu octu
duzzza22 napisał(a):Dorotka napisał(a):Duzz - wstawiałam już przepis na pierniczki, ale nie mogę go znaleźć, więc podam go jeszcze raz: ....
A co do ciasta to jeszcze jedno pytanie odnośnie tego jak je wyrabiasz to jakie powinno być? Czy wyrabiane w KA czy też ręcznie i powinno ładnie odchodzić od dłoni?
Dorotka napisał(a):duzzza22 napisał(a):Dorotka napisał(a):Duzz - wstawiałam już przepis na pierniczki, ale nie mogę go znaleźć, więc podam go jeszcze raz: ....
A co do ciasta to jeszcze jedno pytanie odnośnie tego jak je wyrabiasz to jakie powinno być? Czy wyrabiane w KA czy też ręcznie i powinno ładnie odchodzić od dłoni?
To ciasto będzie gęste i konsystencją będzie przypominało plastelinę. Świetnie się wyrabia, świetnie się rozwałkowuje, nie lepi się do rąk ani do stolnicy, bez problemu wykrawa się z nich przeróżne kształty. Tylko trzeba przestrzegać grubości, bo jak będą zbyt cienkie, to szybciej stwardnieją. A co do wyrabiania, to jeśli twój KA je uciągnie, to czemu nie. Jutro chyba je wreszcie zagniotę, to sobie przypomnę co i jak, i dam ci znać.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości