Teraz jest 23 listopada 2024, o 15:21

Świąteczne smakołyki

Romansoholiczne inspiracje: prezenty, dekoracje, przepisy na Święta, przydatne linki | Boże Narodzenie – Nowy Rok – Walentynki – WIELKANOC – Halloween i wiele innych

Halloween — Zaduszki — Jesienne święta
Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 26 listopada 2014, o 22:59

...będe robić na 3 pierniki a z resztek ciasta jak zostanie to pierniczki gwiazdki :cheer: ....i fakt pamiętać musze o cieście.... :evillaugh:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 26 listopada 2014, o 23:11

No to masz kochana troszkę do zrobienia :D
Ale piernik jest serio, przepyszny :drool:
I trzeba go troszkę przed świętami zrobić, ale wszystko jest w przepisie od Sol, a jeśli nie to tak mniej więcej 20 grudnia, żeby na święta był dobry :D Zresztą Sol pewnie nam przypomni :shades:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 26 listopada 2014, o 23:37

Duzzz, swojska kapusta :padam: :padam: :padam:

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 26 listopada 2014, o 23:51

Tak kusicie tym piernikiem, że może też zrobię w sobotę. U mnie co roku robi się pierniki, które smakują jak Katarzynki i są mięciutkie od początku. Piernika jako takiego nigdy nie mieliśmy :mysli:

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 27 listopada 2014, o 02:12

Za klasycznym piernikiem nie przepadam, więc go nie robię, ale za to co roku piekę ogromną ilość pierniczków, które potem rozdaję w ramach prezentów gwiazdkowych, a część wieszam na choince. Tegorocznych jeszcze nie robiłam, ale może jutro, albo najdalej w sobotę, zagniotę ciasto.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 27 listopada 2014, o 02:26

Nie wiem, czy w Polsce leci taka reklama, ale w niemieckiej telewizji podpatrzyłam, że można zrobić ciasteczka/pierniczki w formie kółeczek różnej wielkości z dziurkami jak w guzikach. Potem poukładać je malejąco według wielkości, przez dziurki przewlec wstążeczkę i sprezentować komuś ciasteczkowe/pierniczkowe choinki.

Mówi to Janka, która sama w życiu nie upiekła niczego, nawet najmniejszego ciasteczka.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 27 listopada 2014, o 15:08

klarek napisał(a):Duzzz, swojska kapusta :padam: :padam: :padam:

Raz zrobiliśmy i się nam spodobało :mrgreen: No i że jej zawsze za dużo to rozdajemy po rodzinie, znajomych :D
Ale przyznaję, że najwięcej chyba śmiechu i frajdy jest z jej robienia. Wujaszek co nas wczoraj nawiedził też robi swoją :lol: Tyle, że on kupuje gotową poszatkowaną, a my szatkujemy prawie w taki sam sposób jak ta pani :lol:
Obrazek

Janko, ja widziałam tylko takie
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dorotka napisał(a):Za klasycznym piernikiem nie przepadam, więc go nie robię, ale za to co roku piekę ogromną ilość pierniczków, które potem rozdaję w ramach prezentów gwiazdkowych, a część wieszam na choince. Tegorocznych jeszcze nie robiłam, ale może jutro, albo najdalej w sobotę, zagniotę ciasto.

A przepis już był? :mysli:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 27 listopada 2014, o 15:15

Duzz, prześliczne.
Szczególnie środkowa.
Gdybym sama próbowała takie upiec, to pewnie wyszłyby mi pokraki.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 27 listopada 2014, o 16:13

Fajna dekoracja na stół z takich pierniczków :D I na prezent ładnie zapakowane też świetne :)
Nie wiem co mi by z tego wyszło. :lol: Pewnie ciastka jeszcze jako tako, ale lukier.. no nie wiem :]

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 27 listopada 2014, o 16:19

Kupiłam sobie niedawno pierwszą w życiu formę do pieczenia. W kształcie choinki.
Tylko jestem cwana i zamierzam ją wykorzystać inaczej. Znaczy po mojemu.
Zamiast ciasta z mąki itd, rozpuszczę polewę czekoladową i zmieszam z cornflakesami lub skórką pomarańczową, lub jednym i drugim na raz.
Wleję do foremki i popatrzę, co mi z tego wyjdzie.
Może choinka.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 27 listopada 2014, o 16:30

Janko :lovju: :evillaugh:
Nie lepszy blok czekoladowy ;) Do garnuszka rozpuścić masła, potem mleko w proszku, cukier, kakao i jak wszystko będzie jednolitą masą dać płatki kukurydziane pokruszone np. :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 27 listopada 2014, o 19:22

Duzz - wstawiałam już przepis na pierniczki, ale nie mogę go znaleźć, więc podam go jeszcze raz:

PIERNIKI - pyszne i delikatne.

Składniki:
- 5 jaj
- 0,5 kg cukru
- 1,5 kg mąki
- 0,5 kg miodu
- 0,5 kg tłuszczu [ja daję Kasię]
- 0,5 łyżki sody
- 1 proszek do pieczenia (15 - 20 g)
- 5 dkg kakao
- 5 dkg przyprawy do pierników
- zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce)

- Połowę cukru rozpuścić na złoty kolor [dobrze jest dodać odrobinę wody, żeby karmel się nie skawalił].
- Resztę cukru ubić z 5 jajkami.
- Gdy cukier się rozpuści dodać tłuszcz i miód - chwilę gotować.
- Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek - do tego wlać przestudzoną masę i ubite jajka.
- Wszystko dobrze wyrobić.
- Odstawić na parę dni w chłodne miejsce .
- Rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać foremką pierniczki [pamiętajcie o dziurkach, jeśli chcecie je wieszać na choince]. Piec w temp. 170 stopni około 12 minut.
- Na drugi dzień po upieczeniu zapakować do puszki .

To ciasto na pierniczki jest fenomenalne, bo jest bardzo plastyczne, nie klei się do rąk i stolnicy, świetnie się z niego wykrawa przeróżne kształty, a po upieczeniu pierniczki są pulchniejsze, ale nie zniekształcają się. No i rzecz chyba najważniejsza - to ciasto nie musi długo leżakować w chłodzie, jeśli nie ma się czasu, to jednego dnia je zagniatasz, a drugiego pieczesz. I można je upiec nawet na tydzień przed świętami i tak będą dobre.

Gdzieś miałam zdjęcia tych pierniczków, ale tu na forum wygasły, a nie mam teraz czasu ich szukać w domowych archiwach zdjęciowych. Ale jak znajdę, to wkleję, żebyście się przekonały, jakie cuda można z tego ciasta zrobić.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 27 listopada 2014, o 20:14

super Dorotko....będę je robić... :cheer:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 27 listopada 2014, o 23:17

robiłam je zw zeszłym roku z tego przepisu,pyszne były,zwłaszcza jak juz troszke poleżały...
w tym roku chyba zaryzykuje ten dojrzewający piernik,najlepiej w sobote go sobie zrobię...
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 27 listopada 2014, o 23:22

U nas również w podobny sposób się szatkuje kapustę, w tym roku znowu, bo ponoć do tej kupowanej dodaje się jakieś chemii.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 27 listopada 2014, o 23:27

Ja może nawet bym i poszatkowała, ale nie mam gdzie tego trzymać :]

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 28 listopada 2014, o 18:22

Dorotka napisał(a):Duzz - wstawiałam już przepis na pierniczki, ale nie mogę go znaleźć, więc podam go jeszcze raz: ....

Gdzieś miałam zdjęcia tych pierniczków, ale tu na forum wygasły, a nie mam teraz czasu ich szukać w domowych archiwach zdjęciowych. Ale jak znajdę, to wkleję, żebyście się przekonały, jakie cuda można z tego ciasta zrobić.

Kochana, widziałam gdzieś ten przepis i chyba nie wiem czy też nie spisywałam go gdzieś, ale u mnie przepadł.

Jak znajdziesz chwilkę, żeby poszukać zdjęć to byłoby super :D

A co do ciasta to jeszcze jedno pytanie odnośnie tego jak je wyrabiasz to jakie powinno być? Czy wyrabiane w KA czy też ręcznie i powinno ładnie odchodzić od dłoni?


Księżycowa Kawa napisał(a):U nas również w podobny sposób się szatkuje kapustę, w tym roku znowu, bo ponoć do tej kupowanej dodaje się jakieś chemii.

Nie tyle co chemii co po prostu octu :)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 28 listopada 2014, o 18:24

Chemii też ;)
kiedyś widziałam w takiej kapuście specyficzny nalot. Dosypują jakiegoś słabego kwasu. Albo dolewają, tu było na szybko bo ludzie się rzucili na tę kapustę i zapomnieli rozrobić. Wiecie chcieli w beczce wymieszać proszek z wodą ale za mało wody i... klops.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 28 listopada 2014, o 22:28

Czyżby kwasek cytrynowy? :zalamka: Masakra :zalamka:

Z octem się spotkałam. Czasem jak kupowałam to w takich wiaderkach plastikowych na targu i było i było wtedy. Jednak zraziłam się przez to, że właśnie trafiłam na taką z octem :]

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 28 listopada 2014, o 23:46

duzzza22 napisał(a):Nie tyle co chemii co po prostu octu :)

W dzisiejszych czasach wszystko jest możliwe, niestety, niekoniecznie w pozytywnym sensie.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 29 listopada 2014, o 00:18

duzzza22 napisał(a):
Dorotka napisał(a):Duzz - wstawiałam już przepis na pierniczki, ale nie mogę go znaleźć, więc podam go jeszcze raz: ....

A co do ciasta to jeszcze jedno pytanie odnośnie tego jak je wyrabiasz to jakie powinno być? Czy wyrabiane w KA czy też ręcznie i powinno ładnie odchodzić od dłoni?

To ciasto będzie gęste i konsystencją będzie przypominało plastelinę. Świetnie się wyrabia, świetnie się rozwałkowuje, nie lepi się do rąk ani do stolnicy, bez problemu wykrawa się z nich przeróżne kształty. Tylko trzeba przestrzegać grubości, bo jak będą zbyt cienkie, to szybciej stwardnieją. A co do wyrabiania, to jeśli twój KA je uciągnie, to czemu nie. Jutro chyba je wreszcie zagniotę, to sobie przypomnę co i jak, i dam ci znać. :wink:

A tu są fotki:

Pierniczki przed pieczeniem:
Obrazek

Obrazek

I po upieczeniu:
Obrazek

Obrazek

I polukrowane:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 29 listopada 2014, o 00:20

Znakomicie to wygląda i sporo tego jest.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 30 listopada 2014, o 14:14

Dorotka napisał(a):
duzzza22 napisał(a):
Dorotka napisał(a):Duzz - wstawiałam już przepis na pierniczki, ale nie mogę go znaleźć, więc podam go jeszcze raz: ....

A co do ciasta to jeszcze jedno pytanie odnośnie tego jak je wyrabiasz to jakie powinno być? Czy wyrabiane w KA czy też ręcznie i powinno ładnie odchodzić od dłoni?

To ciasto będzie gęste i konsystencją będzie przypominało plastelinę. Świetnie się wyrabia, świetnie się rozwałkowuje, nie lepi się do rąk ani do stolnicy, bez problemu wykrawa się z nich przeróżne kształty. Tylko trzeba przestrzegać grubości, bo jak będą zbyt cienkie, to szybciej stwardnieją. A co do wyrabiania, to jeśli twój KA je uciągnie, to czemu nie. Jutro chyba je wreszcie zagniotę, to sobie przypomnę co i jak, i dam ci znać. :wink:

Pytanie o konsystencję było zasadnicze, bo w piątek wyrobiłam je :lol: Tyle, że ręcznie nie dałam rady, ale to pewnie winna jeszcze zbyt słabo ochłodzonej mieszanki cukru, miodu, masła :lol: Moje pseudo KA dało sobie z tym rade, na szczęście ;) Ale zaczęłam się zastanawiać czy jednak wszystko dobrze zrobiłam czy mam od początku robić ciasto ;)
Stoi sobie w chłodnym pomieszczeniu, ale teraz kolejne moje pytanie czy może zmarznąć? Nic mu się nie stanie jak się troszkę przymrozi? Jeszcze nie jest aż tak zimno, ale wolałabym jak coś w czasie je przenieść do lodówki. Nie mam w niej miejsca, więc trzymam na ganku, takim wiatrołapie, nieogrzewanym :zalamka:

Pierniczki wyglądają super :bigeyes: Już się nie mogę doczekać wycinania :cheer:
I bez problemu może sobie leżeć dłużej?

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 30 listopada 2014, o 16:54

W chłodnym miejscu ciasto na pierniczki może leżeć i leżeć do dwóch, a nawet trzech tygodni. Jeśli trzymasz je na ganku, to owiń garnek folią, żeby wilgoć się do nich nie dostała.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 30 listopada 2014, o 17:05

Dzięki kochana :padam:
Przykryte mam ściereczkami, bo stoi obok piernika Sol :wink:
To spokojnie sobie zrobię jeszcze za tydzień :D Bałam się, że może zbyt wcześnie wyrwałam się z tym ciastem :mrgreen: Nie przeczę, że już bym zjadła chodź z jednego pierniczka, bo ciasto jest pyszne :drool:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Magia Świąt!

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości