Teraz jest 23 listopada 2024, o 16:46

Świąteczne smakołyki

Romansoholiczne inspiracje: prezenty, dekoracje, przepisy na Święta, przydatne linki | Boże Narodzenie – Nowy Rok – Walentynki – WIELKANOC – Halloween i wiele innych

Halloween — Zaduszki — Jesienne święta
Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 20 grudnia 2012, o 22:05

No i zrobiłam te pierniczone muffiny. 50 sztuk mi wyszło. Bawiłam się z nimi aż 3 godziny. Teraz się studzą, a potem będę je jeszcze polewała czekoladą. Ledwo żyję. :heat: :heat: :heat:

Avatar użytkownika
 
Posty: 6862
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:21

Post przez Alias » 20 grudnia 2012, o 23:31

Dzisiaj pół dnia robiłam te piep... pierogi. Chyba jestem najwolniejszą kuchtą na świecie :zalamka:
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 21 grudnia 2012, o 00:08

Moje piernikowe muffiny "zaczekoladowane". Teraz muszę poczekać aż polewa na nich zastygnie, potem do pudeł je i wiśta wio. Niech idą w świat. Ja tam ich jadła nie będę, bo żadnych "spierniczonych" nie lubię. :P

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 21 grudnia 2012, o 00:10

Chwała, ja pierogi to dwa tygodnie temu zrobiłam i paszteciki. I sam pasztet. W sumie jakoś niewiele mam w tym roku do roboty :mysli: Kapusta z grochem stoi. Bigos od tygodnia w gotowaniu i balkonowaniu ;) Ciasta na sam koniec jedynie, bo u mnie nikt starszego do gęby nie weźmie :]

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 21 grudnia 2012, o 20:55

aralk napisał(a):
ewa.p napisał(a):tez mi sie nie chce piec ciastek,choc ciasta juz w lodówce się chłodzą.

już :shock: :shock: :shock:


na ciastka jedynie.
Zresztą,juz upiekłam część,reszta ciastek jutro.Same ciasta w niedzielę i poniedziałek
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 21 grudnia 2012, o 21:58

to mnie uspokoiłaś trochę :)
ja też w niedzielę i poniedziałek, a na noc Pavlova :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 4500
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 10:32
Lokalizacja: Lublin

Post przez maddalena » 21 grudnia 2012, o 22:05

pracujecie niczim pszczółki
BRAWO :cheer:
Oto miłość. Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem, a okazuje się, że czekali na siebie całe życie. O'Cangaceiro

Avatar użytkownika
 
Posty: 6172
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Babolandia
Ulubiona autorka/autor: wiele ich jest ...

Post przez Renata7 » 21 grudnia 2012, o 22:17

Ja jutro zabieram się za ciasta :smile:

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 22 grudnia 2012, o 00:08

Dziewczyny - może jeszcze wam się przyda jako dodatek do wigilijnej kolacji lub zapakowany w ozdobną butelkę na prezent pod choinkę:


SYROP PIERNIKOWY:
(około 220ml)

•200ml wody
•150g cukru
•1 łyżka przyprawy do piernika
•1/2 łyżki cynamonu
•1/4 łyżki gałki muszkatołowej


wodę wlewam do rondelka. wsypuję tam cukier. podgrzewam i mieszam, aż cukier całkowicie się rozpuści. wsypuję przyprawę do piernika, cynamon i gałkę muszkatołową. gotuję na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż syrop zgęstnieje i nabierze koloru. trwa to około 15 minut. przecedzam dokładnie, a następnie przelewam do słoiczka.
przetrzymuję w lodówce.
przed każdym użyciem potrząsam słoiczkiem lub mieszam syrop łyżeczką.

kawa z syropem piernikowym:

podgrzewam mleko (1/2 filiżanki). do filiżanki wsypuję łyżeczkę ulubionej kawy rozpuszczalnej. zalewam wrzątkiem do 1/2 wysokości filiżanki. wlewam łyżeczkę syropu i dokładnie mieszam. wlewam gorące mleko (nie wrzące). podaję od razu.
smacznego! :-))

syrop piernikowy można podawać również z gorącą czekoladą!
Przepis zapożyczyłam stąd: http://brulionzprzepisami.blox.pl/html/ ... tml?533541



KAWA PIERNIKOWA:
Składniki(2 szklanki):
•1 szklanka mleka
•2 łyżki kakao
•2 łyżeczki cukru
•1/2-1 łyżeczki przyprawy do piernika
•3/4 szklanki zaparzonej mocnej kawy

Opcjonalnie:
•śmietana kremówka ubita z cukrem pudrem

Mleko zagotować z kakao i cukrem. Odstawić z gazu. Do garnuszka wlać świeżo zaparzona kawę. Dodać przyprawę do piernika. Wymieszać dokładnie. Podawać z bitą śmietaną lub spienionym mlekiem.
A ten przepis mam stąd: http://atinabc.blox.pl/2012/11/Kawa-pie ... Komentarzy

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 22 grudnia 2012, o 00:17

A ja dziś wrzuciłam ciasta do zamrażalnika i jutro będę z nimi dalej działać. Dziś też odmroziłam składników na pasztet, który piec będę jutro. Bigos już zrobiłam, jutro znowu pierogi i uszka. Na tym się kończy moja działka świąteczna. :heat: Reszta mamusia i siostra :]

Oczywiście jeszcze muszę ciasta upiec. :ermm:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 22 grudnia 2012, o 18:04

kolejne ciasto na ciastka sie chłodzi,pierogi zrobiłam i zamroziłam.Za chwilę ostatnie zakupy,a później pieczenie ostatniej porcji ciastek(bo te wcześniej upieczone już prawie zjedzone),potem zrobię spód do sernika i upiekę ciasto rumowe do Fal Dunaju.Jak się wyrobie to upiekę tez spody do karpatki
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 22 grudnia 2012, o 18:11

Zrobiłam śledzie w oleju, śledzie w żurawinie, ugotowałam warzywa na sałatkę jarzynową i rosół na galaretę. Zrobiłam też ostatnie zakupy, kupiłam już wszystkie prezenty. Teraz ubieram choinkę - trochę mi się zejdzie, bo wielka jest pod sufit.

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 22 grudnia 2012, o 18:22

taka wielka jest najlepsza
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 23 listopada 2014, o 12:33

moje drogie znacie dobry, nieskomplikowany i sprawdzony przepis na piernik...bo podobno ciasto na niego robi się już kilka tygodni wcześniej... :niepewny: marzy mi się taki ...3 warstwy przekładane powidłami śliwkowo -cynamonowymi...powidła mam, ale poszukuje właśnie sprawdzonego przepisu na ciasto... :prosi:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 23 listopada 2014, o 13:22

Des, podawałam przepis w wypiekach ;) viewtopic.php?p=889853#p889853
jest sprawdzony przez Duz i mnie ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 23 listopada 2014, o 14:59

dzięki Sol...spisałam sobie :lovju:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 23 listopada 2014, o 15:19

proszę bardzo ;)
daj znać jak Ci wyszedł ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 25 listopada 2014, o 15:06

wiedzmaSol napisał(a):Des, podawałam przepis w wypiekach ;) viewtopic.php?p=889853#p889853
jest sprawdzony przez Duz i mnie ;)

Sol, nie krzycz, ale jeszcze nie zrobiłam ciasta :zawstydzony: Będę wracać z pracy to wpadnę do sklepu i dokupię co trzeba i może uda mi się zrobić je dzisiaj :shifty:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 26 listopada 2014, o 18:20

wiedzmaSol napisał(a):proszę bardzo ;)
daj znać jak Ci wyszedł ;)


w weekend będę robić.... :cheer:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 26 listopada 2014, o 18:59

Ja w weekend wstawiam już bigos :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 26 listopada 2014, o 21:50

U mnie piernik został dopiero dziś zrobiony, ale już stoi sobie w chłodnym miejscu i niech dojrzewa :mrgreen: Sol, mam nadzieję, że przypomnisz o czasie kiedy trzeba go piec. ;) W tym roku chyba robię ciastka z niego. Kupiłam sobie w Polo foremki za całe 5,99 :evillaugh: Może je właśnie wykorzystam :mrgreen:


Aralku, a masz jakiś sprawdzony przepis. Albo może inaczej jakieś specjalne dodatki?
Ostatnio zauważyłam, że pełno różnych wersji od bardziej na słodko po wytrawnie :wink: Szczerze powiedziawszy deczko nie wiem co próbować :lol:


Oooo i jeszcze dotarły do mnie przepisy odnośnie karpia w galarecie, ale na słodko. Robi któraś może?

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 26 listopada 2014, o 22:08

Duzzz, przyznam, że nie mam specjalnego przepisu. Ważne jest, aby gotował się długo po trochu. Kapusta, kiełbasa, trochę różnego mięska - wołowe, wieprzowe, trochę boczku, przyprawy, grzyby, cebula. Z takich mniej typowych to dodaję: wodę w ugotowanych grzybów, śliwki, wino czerwone. No i ja dodaję swojskie powidła śliwkowe :) Wcale nie jest słodki. Przydałoby się aby zmarzł na balkonie ze dwa razy ;)

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 26 listopada 2014, o 22:51

O powidłach nie słyszałam. :shifty: Trzeba będzie spróbować :hyhy: Lubię takie nowinki i poszukiwanie nowych smaków :mrgreen:
Śliwki i ten wywar(mam zamrożony nawet w butelkach, w sumie w swojej zamrażarce mam chyba wszystko :evillaugh: ) również daję, a wino czerwone wytrawne albo półwytrawne, które jest akurat otwarte :P A jak wydaje mi się za wytrawne daję odrobinę miodu.

Tego nie sprawdziłam, ale podobno można dać jeszcze rodzynek.

A jeśli chodzi o bardziej wigilijny bigos to daję często coś z tego tzw. 'suszu', gruszkę, czy śliwki. Nie za wiele, ale tak by złapało smak. :)

PS. Kolejny rok będę mieć własną kiszoną kapustę. Już jest poszatkowana i leżakuje sobie w beczce :)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 26 listopada 2014, o 22:53

Duzzz ja robię ciasto na piernik w weekend...rany mam nadzieję ze coś z tego wyjdzie.... :evillaugh:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 26 listopada 2014, o 22:57

Wbrew pozorom jest bardzo proste :) No i trzeba się uzbroić w cierpliwość i o nim nie zapomnieć :D
Czekam na relacje :cheer:
Moje chyba troszkę za rzadkie wyszło mi w tym roku, ale zobaczymy ;)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Magia Świąt!

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości