<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Duszone schabowe</span>
Przygotowanie: 30 min, kaloryczność: 510 kcal, dla 4 osób
SKŁADNIKI:
* 80 dag małych ziemniaków
* 50 dag schabu środkowego bez kości
* sól, pieprz
* suszone oregano, tymianek i rozmaryn
* 2 cebule
* 2 ząbki czosnku
* 4 łyżki oleju
* gotowy sos pieczeniowy ze śliwką
* kilka gałązek świeżych ziół
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Schab pokrój na cienkie kotlety, rozbij je dłonią, oprósz z obu stron solą, pieprzem i ziołami, odłóż na kilka minut. Cebul i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju. Włóż kotlety, usmaż na złoto z obu stron. Dołóż ziemniaki, podsmażaj, aż się zezłocą. Zalej przygotowanym sosem, przypraw do smaku, duś na małym ogniu ok. 10 min. Posyp siekanymi ziołami.
RADA: Smak dania idealnie podkreśli sałatka z pikli: kilka kawałków marynowanej papryki, 4 ogórki konserwowe, garść marynowanych pieczarek, garść marynowanych cebulek pokrój, wymieszaj z sosem z 2 łyżek oleju utartych z pieprzem i kilkoma kroplami octu balsamicznego.