Teraz jest 21 listopada 2024, o 14:39

Z miłości - Susan Elizabeth Phillips (Księżycowa Kawa)

Alfabetyczny spis recenzji ROMANSÓW WSPÓŁCZESNYCH

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Z miłości - Susan Elizabeth Phillips (Księżycowa Kawa)

Post przez Księżycowa Kawa » 19 listopada 2014, o 17:32

Obrazek Obrazek

Życie Georgie się rozpada... Sławny mąż - gwiazdor kina akcji - porzucił ją na oczach milionów. Jej kariera filmowa się załamuje. Jej image bohaterki romantycznych komedii znudził się fanom.
Co może zrobić blednąca gwiazda, gdy czujne obiektywy aparatów paparazzich czyhają na jej każdy krok... i każdą łzę?
Postanawia przechytrzyć wszystkich, fanów i wrogów: wziąć ślub na niby i udawać zakochaną i szczęśliwą. To będzie dla Georgie życiowa rola - zagrana bez reżysera, bez scenariusza, za to z zupełnie nieprzewidywalnym partnerem...

Uważam, że „Z miłości” zaczyna się naprawdę paskudnie. Osobiście sama nigdy nie miałam do czynienia z paparazzi (z całą pewnością nie chciałabym), lecz po przeczytaniu wielu książek mam o nich jak najgorsze zdanie i po raz kolejny w nim się utwierdzam. Żadna kara na nich nie spada, niestety! I jako że miałam akurat kiepski nastrój, zrobiłam sobie małą przerwę, a potem strasznie mi się nie chciało wracać i czytać, jak paparazzi znęcają się nad Georgie. Wydawało mi się to zbyt przygnębiające.
Niemniej jednak w końcu zdobyłam się na to, aby zajrzeć do środka i stawić czoło dalszej akcji. W zasadzie miało być tylko na chwilę, tyle że nieoczekiwanie owa chwila znacząco się wydłużyła. Następnego dnia było podobnie. Inaczej mówiąc, jak już zaczęłam czytać na poważnie, szło mi dobrze, nawet się wciągnęłam. Aczkolwiek mogłam obejść bez dokładnego opisu o tym, jak Georgie przygotowywała się do wyjścia oraz bez kolejnych powtórek tego. Jak na mój gust było zbyt szczegółowe. Poza tym większość w mniejszy bądź większym stopniu jakoś się broni.
Chyba powinnam wspomnieć jeszcze o jednym, a mianowicie niespecjalnie przepadam za opowieściami związanymi z życiem wielkich gwiazd i w ogóle o aktorach w roli głównej (jak co do czego przychodzi, nie bywa tak wspaniale, jak to wygląda na pierwszy rzut oka). Ostatecznie tutaj to nieszczególnie mi przeszkadzało. I przy okazji zaczynam podejrzewać, że jestem nieuważnym czytelnikiem, gdyż wcześniej dużo słyszałam, że Phillips wyżywa się na znanych nazwiskach i że to raczej wywołuje negatywne reakcje. Owszem, kilka znanych nazwisk zostało wymienionych, przeplata się przez akcję, lecz nie odniosłam wrażenia, że SEP jakoś specjalnie im dogryzała. Jeśli już, bardziej tym, którzy nie zostali wymienieni z nazwiska (widocznie po prostu pewne sytuacje aż prosiły się o komentarz). Tak czy inaczej, dla mnie ten wątek nieszczególnie się wyróżniał. I gdyby nie wcześniejsze opinie, zapewne w ogóle bym na to nie zwróciła uwagi. Oprócz tego mam niejasne wrażenie, że w innej książce było więcej na ten temat.
W gruncie rzeczy zainteresowała mnie postać Bramwella, ponieważ jak na bohatera posiadał naprawdę sporo wad, a także postępował raczej nie bohatersku (głównie względem bohaterki), co wydaje mi się całkiem miłą odmianą wśród innych postaci. Dopiero w epilogu zdaje się być inny, ale widocznie małżeństwo mu służyło, powiedzmy. Rzecz w tym, że Bramwell sprawia wrażenie postaci wiarygodnej, przynajmniej w moim przekonaniu. Dodatkowo przy tym mi nie przeszkadzało, że Bram jest przedstawiony jako przystojny, wyjątkowo atrakcyjny itp., gdyż wyszło jakoś tak naturalnie, czyli bez niepotrzebnej nachalności. Z kolei Georgie – jak dla mnie – to postać, która za bardzo daje się sobą kierować oraz za bardzo nad sobą użala się, co niezbyt mi odpowiada. Rozumiem jednak, że tak musiało być. Również postać jej ojca, Paula, okazuje się z czasem coraz ciekawsza, czy też sama Chaz. W moim odczuciu to jest przyzwoita historia, mimo że nie zrobiła na mnie większego wrażenia, ale na koniec Phillips zgrabnie ujęła osiągniecia filmowe Brama. I zasadniczo nie podoba mi się wątek, w którym bohaterzy robią tyle dużo, aby ukryć pewną prawdę, pod koniec zwykle informują o tym każdego, kto ich chce słuchać, bo nagle to przestaje być ważne. Po prostu to mnie nie przekonuje, po raz kolejny.
Fabularnie również jest nieźle, przynajmniej jak na taką historię. Niemniej jednak zastanawia mnie trochę, dlaczego Lance, który tak aktywnie wtrącał się w życie byłej żony, nagle sobie odpuścił. I w ogóle tak znienacka znika z opowieści, że potem nie ma żadnej o nim wzmianki. Pojmuję, że tak mógł postąpić rozsądny człowiek, ale tego nie da się powiedzieć o Lansie. Tak swoją drogą, Lance oddałby przysługę światu, opuszczając go, zanim by się rozmnożył (może i tak zrobił, skoro w końcu się odczepił od Georgie?). Po zastanowieniu przychodzi mi do głowy ponadto, że o parach drugoplanowych mogłoby być bardziej jednoznacznie, a także powinno pojawić się doprecyzowane przedstawienie ich uczuć, w szczególności w przypadku Chaz i Aarona, skoro autorka już zaczęła to i owo sugerować na ich temat. Jedynie Paul i Laura doszli do jakiegoś porozumienia (szczęściarze!).
Jeszcze jedno mi przyszło na myśli przy powieści „Z miłości”, a mianowicie bohaterzy Phillips często miewają w zwyczaju odwalać krecią robotę, czyli sami pod sobą kopią dołki, aż gdy gorzej już być nie może, a wtedy obrywają w łeb cegłą i raptem dostają olśnienia, a co za tym idzie, rozpaczają, że wszystko spieprzyli, a następnie zaczynają kombinować, jak odzyskać bohaterkę. Po prostu jakby bez utrudniania sobie ponad wszelką miarę życia się nie dało. Pocieszające w tym jest jedno, że to miewa logiczne uzasadnienie i mimo wszystko bohater nie wychodzi na ostatniego kretyna. W pewien sposób wydaje się bardziej ludzki.
Ogólnie rzecz ujmując, książka „Z miłości” jest w porządku i nie mam pojęcia, dlaczego wywołuje raczej negatywne emocje, kojarząc się powszechnie z nudą itp. No cóż, tak się składa, że sama jakoś owej nudy nie odczuwałam. W gruncie rzeczy spodziewałam się czegoś znacznie gorszego…

PS. Pozwolę sobie zauważyć, że wydawnictwu Amber tym razem przynajmniej z jedną okładką całkiem nieźle wyszło i kto wie, gdybym miała dostęp do tej z fioletowym kwiatem, może tak bym się nie ociągała z czytaniem.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 19 listopada 2014, o 18:07

Dla mnie ta z fioletowym kwiatem jest paskudniejsza :evillaugh:

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 19 listopada 2014, o 18:07

Dla mnie też.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 19 listopada 2014, o 18:08

Może w końcu i ja się przekonam do przeczytania tej książki :)
Kawo, bardzo fajnie ci wyszło :)

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 19 listopada 2014, o 18:09

Janka napisał(a):Dla mnie też.

Kochana, :paluszki: oraz :evillaugh:

Post przez Księżycowa Kawa » 19 listopada 2014, o 19:32

Nawet w kwestii okładek mamy odmienne zdanie :lol: Fiolet do mnie przemawia. Kompozycja w sumie też może być.

klarek napisał(a):Może w końcu i ja się przekonam do przeczytania tej książki :)
Kawo, bardzo fajnie ci wyszło :)

Dzięki. Ciekawe, jaka Twoja opinia będzie na ten temat?
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez klarek » 19 listopada 2014, o 19:33

Ja tez jestem ciekawa i pewnie niedługo sięgnę po coś tej Pani. raz na jakiś czas nawet ja mogę przeczytać ;)
Leży u mam na półce i prosi o przeczytanie :)

Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 19 listopada 2014, o 19:33

ja tez jestem za fioletową...i dobrze ze tą właśnie upolowałam....
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...

http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Post przez Księżycowa Kawa » 19 listopada 2014, o 19:37

Tej z fioletową nie widziałam…

Jakby nie było, to SEP raczej sensownie pisze, czyli można czytać.
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 19 listopada 2014, o 19:49

nie pamiętam tej książki.. a bbn mówiła, że czytałam i podobała mi się na 6.. :zalamka:
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez Księżycowa Kawa » 19 listopada 2014, o 19:58

Czasem wystarczy zajrzeć do środka tu i ówdzie, aby cokolwiek sobie przypomnieć, natomiast niektóre książki nie zapadają w pamięci i „Z miłości” nie wydaje się aż tak wyjątkowa.

Oni tam przypadkowo biorą ze sobą ślub – po prostu nie należy brać drinków od nieznajomych, bo nigdy nie wiadomo, co znajduje się w środku. Aczkolwiek dbając o swój wizerunek medialny, udają, że to z miłości.
Denis Diderot

*
*

Post przez klarek » 19 listopada 2014, o 20:09

LiaMort napisał(a):nie pamiętam tej książki.. a bbn mówiła, że czytałam i podobała mi się na 6.. :zalamka:

Lia, cudna ocena :)
Ja zwykle nie pamiętam złotego środka. 3,0-4,0 ;)

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 19 listopada 2014, o 20:16

tylko czemu aż taka... skoro jej nie pamiętam. :mysli: może zawyżona. :wink:
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez Księżycowa Kawa » 19 listopada 2014, o 20:19

Być może :wink:
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 19 listopada 2014, o 22:51

Księżycowa Kawa napisał(a):Tej z fioletową nie widziałam…

Jakby nie było, to SEP raczej sensownie pisze, czyli można czytać.

to będzie chyba moja kolejna SEP do poczytania....
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...

http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Ulubiona autorka/autor: Balogh, Proctor, McNaught, Long, Craven, Graham

Post przez aur_ro » 19 listopada 2014, o 22:57

Księżycowa Kawa napisał(a): niespecjalnie przepadam za opowieściami związanymi z życiem wielkich gwiazd i w ogóle o aktorach w roli głównej (jak co do czego przychodzi, nie bywa tak wspaniale, jak to wygląda na pierwszy rzut oka)

Oj, ja też.

Post przez Księżycowa Kawa » 19 listopada 2014, o 23:52

W sumie tutaj nie było tak źle :wink:

Desdemona napisał(a):to będzie chyba moja kolejna SEP do poczytania....

Wspominałaś, wspominałaś. Zobaczymy wtedy, co będziesz miała do powiedzenia :)
Denis Diderot

*
*

Post przez Janka » 20 listopada 2014, o 00:16

Nie chciałabym się tą książką więcej zajmować, bo szkoda mi już na nią czasu, ale jednak króciutko powtórzę coś, co napisałam w wątku autorskim:
Księżycowa Kawa napisał(a): wcześniej dużo słyszałam, że Phillips wyżywa się na znanych nazwiskach

Jestem pewna, że w wątku SEP takie zarzuty w stosunku do tej książki nie padały. Całego forum oczywiście nie czytałam, ale skoro w wątku SEP tego nie ma, to zakładam, że gdzieś indziej też nikt czegoś takiego nie palnął. Nawet nie wiem, po co ktoś miałby coś takiego wymyślać.
Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 20 listopada 2014, o 00:20

Po prostu pozostało mi takie wrażenie w tej kwestii, ale nie sprawdzałam.
Denis Diderot

*
*

Post przez Janka » 20 listopada 2014, o 00:54

Kawo, rzeczywiście tak mógł ktoś gdzieś palnąć, jeśli nie czytał książki, coś zasłyszał i przekręcił.
Sprostowałam to tylko na wypadek, że zajrzy tu ktoś, kto ją czytał i by się miał zdziwić, bo niczego takiego nie pamiętał. (I słusznie, bo nie było, ale po co ma się niepotrzebnie zastanawiać.)
Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 22 listopada 2014, o 16:55

Dobrze, wiadomo, że niektóre wrażenia i przekonania bywają błędne i nieraz tak bywa ze mną.
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: Balogh, Proctor, McNaught, Long, Craven, Graham

Post przez aur_ro » 22 listopada 2014, o 17:48

Za sprawą tej recenzji wzięłam sie za czytanie ksiązki. Bram rzeczwiście zachował sie paskudnie wobec Georgie, mozna zdrętwieć jak sie to czyta. Dupek. Pozniejsze jakiekolwiek relacje miedzy nimi (łóżkowe) są po czyms takim nierealne, skoro postać pn. Georgie jest kreowana na kobietę dumną. A tam dosyc gładko to idzie.

Post przez Księżycowa Kawa » 22 listopada 2014, o 17:55

Czy ja wiem, czy ona była aż taka dumna? Może trochę pod koniec. Ale mimo wszystko jakoś do siebie pasują :wink:
Denis Diderot

*
*

Powrót do Recenzje romansów współczesnych