Mechaniczny Anioł Cassandra Clare
Magia jest niebezpieczna, ale miłość jeszcze bardziej. Kiedy szesnastoletnia Tessa Gray pokonuje ocean, żeby odnaleźć brata, celem jej podróży jest Anglia za czasów panowania królowej Wiktorii. W londyńskim Podziemnym Świecie, w którym po ulicach przemykają wampiry, czarownicy i inne nadnaturalne istoty, czeka na nią coś strasznego. Tylko Nocni Łowcy, wojownicy ratujący świat przed demonami, utrzymują porządek w tym chaosie. Porwana przez Mroczne Siostry, członkinie tajnej organizacji zwanej Klubem Pandemonium, Tessa wkrótce dowiaduje się, że sama jest Podziemną z rzadkim darem zmieniania się w inną osobę. Co więcej, Mistrz - tajemnicza postać kierująca Klubem - nie zatrzyma się przed niczym, żeby wykorzystać jej moc. Pozbawiona przyjaciół, ścigana Tessa znajduje schronienie w londyńskim Instytucie Nocnych Łowców, którzy przyrzekają, że znajdą jej brata, jeśli ona wykorzysta swój dar, żeby im pomóc. Wkrótce Tessę zaczynają fascynować dwaj przyjaciele: James, którego krucha uroda skrywa groźny sekret, i niebieskooki Will, zniechęcający do siebie wszystkich swym sarkastycznym humorem i zmiennymi nastrojami… wszystkich oprócz Tessy. W miarę jak w trakcie swoich poszukiwań, zostają wciągnięci w intrygę, grożącą zagładą Nocnych Łowców, Tessa uświadamia sobie, że będzie musiała wybierać między ratowaniem brata a pomaganiem nowym przyjaciołom, którzy próbują ratować świat… i że miłość potrafi być najbardziej niebezpieczną magią.Sięgnęłam, bo porównywano Dziewczynę w stalowym gorsecie. I nie zawiodłam się. Blurb nawet pasujący, troszkę o tej magii za dużo.
Mamy Tess - naiwną dziewczynę bez pieniędzy, rodziny. Brat zaprasza ją do Londynu. Tutaj od razu trafia w ręce Sióstr Mroku, które wymuszają na niej cos dziwnego, magicznego. Coś, czego Tess nie rozumie. Wie tylko, że musi to robić by uratowac brata. W końcu Siostry zdradzają, że zostanie żoną Mistrza - no cóż, Tess raczej się nie cieszy. Z kłopotów ratuje ją przystojny, tajemniczy Will. Tess trafia do Instytutu Łowców - uczy sie kim są, kim były Siostry. Najtrudniej nauczyć się, kim sama jest. Bohaterowie zachęcaja do poznawania - nawet niemiła Jess. Tess obserwuje niby obcych sobie ludzi, jednak stanowiących rodzinę, której jej tak brakuje. W zamian za pomoc w odnalezieniu brata Tess pomoże odnaleźć tajemniczego Mistrza.
Świat opisany jest troszkę naiwny - dla początkujących czytelniczek paranormali jak najbardziej ok. Mamy wampiry, demony, Nefili i czarownice. Mamy zagadkę i mylne tropy. Zagadka nie jest oczywista, tzn. nam się wydaje łatwa lecz na końcu - no cóż, my wprawne czytelniczki domyślamy się prawdy.
Jest historia uczucia - nie napisałabym miłosna. Pierwszy tom to nie romans. Will intryguje Tess, przyciąga jak światło ćmę - porównanie pasuje. Bo Will nie ma najlepszej opinii - skrywa tajemnicę, której nikt nie zna. Balanguje (choć Tess przyłapuje go na kłamstwie w kwestii alkoholu), chwali się libertyńskim trybem życia, każda rozmowę obraca w żart i ironię. Jednak Tess ciągnie do niego, jego troska o przyjaciela, pomoc w najtrudniejszych chwilach, pojedyńcze chwile uczuć wobec pozostałych Łowców - one każą jej podejrzewać, że jest cos pod tym murem. Jes Jem - przyjaciel, pomocna dłoń w cięzkich chwilach...
Sama Tess jest taka normalna - wścieka się, ulega pokusom, jest ostrożna bo tego nauczyło ją życie. Spada na nią tyle nowości, jej świat ulega przemianie i ona nie gra bohaterki - chce świętego spokoju, miłości, rodziny. jest ludzka a to duży plus.
Jest i Brat Tess Nathan
, ale to na końcu.
Książka lepsza od Dziewczyny. Nie czujemy tutaj młodego wieku bohaterów, lepiej poprowadzona akcja, mniej naiwności i lukru. Jestem ciekawa co dalej, wciągnęła mnie tajemnica Tess, Willa i czarodziej (mam nadzieje na więcej)
. Dobrze napisana literacko - płynęła, nie zacinałam się na nonsensach.