Teraz jest 22 listopada 2024, o 07:47

Romans + kryminał, sensacja, thriller, mafia

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 8 listopada 2014, o 22:22

Wprawdzie i w ostatniej nie brakuje zabawnych scen, ale faktycznie ogólny wydźwięk okazuje się nieco inny.
I trochę mało było Romana.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Krentz

Post przez szuwarek » 9 listopada 2014, o 11:40

Prawda? Brak Romana to duża strata...
ale skarżysz się czy chwalisz - bo nie wiem jak reagować

Post przez Księżycowa Kawa » 9 listopada 2014, o 16:24

Trudno z tym się nie zgodzić, szczególnie że na niego liczyłam. Dopiero w końcówce, gdy wszystkiego dopilnował.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez szuwarek » 9 listopada 2014, o 16:24

a mógł Rusłana poznac i naklepać!

Post przez Księżycowa Kawa » 9 listopada 2014, o 16:26

O tak, przydałaby się mu porządna kara. W sumie przemawia do mnie wizja, jak idzie siedzieć za zbrodnię, której nie popełnił :hyhy:
Denis Diderot

*
*

Post przez szuwarek » 9 listopada 2014, o 16:52

Ale Roman mógł mu naklepać- to tak do niego pasuje :wink:

Post przez Księżycowa Kawa » 9 listopada 2014, o 16:58

Mógłby, mógłby (i myślałam, że tak będzie), ale wtedy on już siedział i nie było mowy, że go wypuścili.
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: Roberts/SEP/Brown/Kleypas/Lindsey/Gaskell/McNaught

Tami Hoag ,,Głębiej niż grób "

Post przez giafia » 29 listopada 2014, o 00:41

Jestem fanką Tami Hoag odkąd przeczytałam ,,Cienką mroczną linię " i czytałam wszystko oprócz serii o o Kovac i Lisce ( ale jest przede mną !) Uwielbiam autorkę za ciekawy styl pisania, wiarygodność i świetni skonstruowanych bohaterów , więc jak tylko zobaczyłam na Merlinie Głębiej niż grób od razu kliknęłam kup! Książka zdecydowanie różni się od poprzednich, które czytałam ponieważ nie opisuje w sposób naturalistyczny tortur i obrażeń ofiar a swoim klimatem przypominała mi pierwsze sezony ,,Gotowych na wszystko". Za fasadą idealnych domów , rodzin i dzieci rozgrywają się dramaty i mieszka ZŁO. Akcja dzieje się w małym malowniczym miasteczku w Kalifornii, ale przez cały czas czytania miałam wrażenie, że jest ono spowite we mgle...Narracja jest w pierwszej osobie i tak możemy obserwować każde zdarzenie z różnej perspektywy , także z punktu widzenia sprawcy. Autorka bardzo sprytnie rozprasza uwagę czytelnika, który oprócz ,,szukania " seryjnego mordercy dodatkowo zapoznaje się z procesem tworzenia się psychopatycznej osobowości niemal od poczęcia , która daje o sobie znać w wieku dorastania. Książka bardzo interesująco i wiarygodnie pokazuje poplątane relacje lokalnych filarów społeczności, gdzie niemal każdy skrywa sekret i niezwykle jest patrzeć na całe zamieszanie związane z seryjnym mordercą oczami małych bohaterów. Akcja książki przenosi nas do kolorowych lat 80 i pokazuje początki rozwoju nowoczesnej kryminalistyki gdzie badania DNA były w powijakach a odciski były dopasowane przez doświadczonych techników daktyloskopii. Para głównych bohaterów różni się od siebie niemal na każdej płaszczyźnie - wiekiem, doświadczenie życiowym, stylem życia ale są dla siebie stworzeni i to naprawdę czuć. Choć akcja książki toczy się zaledwie klika dni to cieszyłam się, że
Spoiler:
trafili na siebie, gdyż nic lepszego nie mogło ich spotkać w życiu a całość historii choć jest tylko dodatkiem do śledztwa - jest wiarygodna, gorąca i naprawdę pokrzepiająca! Inaczej niż śledztwo, które choć zostało zakończone zostawiło mnie przeczuciem, iż nie tylko morderca wiedział o swoim procederze, ale jeszcze ktoś to z nim dzielił... :mysli: Polecam wszystkim a akcja w latach 80 to niemal jak retro :mrgreen:
...so many books so little time ...

Post przez Księżycowa Kawa » 29 listopada 2014, o 00:48

Coś tej autorki czytałam, ale nie zrobiło to na mnie wrażenia.
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 29 listopada 2014, o 12:03

zapisałam sobie i poszukam w bibliotece...bo brzmi interesująco.... :bigeyes:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...

http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 29 listopada 2014, o 18:17

Hoag świetnie pisze .Cienka mroczna linia, Fałszywy alarm, I w proch się obrócisz i Nocne grzechy są super . Seria z Eleną Estes i Sam Kovac / Nikki Liska mi nie podeszła :]
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 29 listopada 2014, o 18:48

To są mocne książki? Bardzo brutalne?

Post przez Lucy » 29 listopada 2014, o 19:04

A czytałaś coś Karen Rose ? Trochę mi ją przypomina.
Zawsze też jakiś romans był :P nie wiem jak w tych nowszych.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez klarek » 29 listopada 2014, o 19:06

Bez tej ostatniej, wszystko co u nas wydano. Bardzo mi się podobało. Niemal przez cały czas, ale przyznaję, że w pewnym momencie poziom "okropieństw" przygniótł mnie na tyle, że emocjonalnie odcięłam się od historii.
Ale to dobrze jak podobna do Karen.
Mam Fałszywy alarm jako polecankę ;)

Post przez Lucy » 29 listopada 2014, o 19:07

Ta bardzo ciekawa jest :D

Post przez klarek » 29 listopada 2014, o 19:11

To dobrze :) Mam wypożyczoną na papierku, ale jakoś wydaje mi się, że na nią pójdzie mi więcej czasu i że nie jest to książka, którą można rozłożyć na ileś tam dni. Może na święta poczekam, wtedy nikt mi nie będzie dziamgał nad głową ;)
Dzięki, Lucy za informację :)

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 29 listopada 2014, o 19:21

Giafio, czy możesz to wrzucić do działu z recenzjami? :prosi:

Aralku, już się boisz ? :hyhy: Może pojawić się mały problem odnośnie siostry bohaterki i jej losów, ale zobaczymy ;)

Lucy, tak nawiasem mówiąc Aralk dostała ode mnie polecankowo ten "Fałszywy alarm" :wink: A nad "I w proch się obrócisz" dość mocno się zastanawiałam czy nie dać.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Lucy » 29 listopada 2014, o 19:35

Obie są bardzo dobre :cheer:

Post przez klarek » 29 listopada 2014, o 19:35

Duzzz, teraz dopiero to ja się boję :evillaugh:
"I w proch się obrócisz" jest bardziej straszne :shock:

Jak mi autorka podejdzie, to pewnie przeczytam ;)

Post przez Duzzz » 29 listopada 2014, o 19:51

Nie pamiętałam dokładnie co jest w "I w proch się obrócisz" :wink: I to głównie dlatego tego nie dostałaś. "Fałszywy alarm" bardziej utkwił mi w pamięci i wydaje mi się, że właśnie przez Savannah(tak się chyba zwała ta siostra). Nie jestem właśnie pewna jak przyjmiesz jej postać i to co będzie z nią dalej. Jednak mam nadzieję, że w końcowym rozliczeniu będzie dobrze.
I jak dobrze pójdzie to będziesz mieć więcej książek z dreszczykiem do poznania :P

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez klarek » 29 listopada 2014, o 19:53

Mam nadzieję, że mi się spodoba, bo jednak lubię dobrą sensację, a jej książek jest w moich bibliotekach całkiem sporo :)

Ulubiona autorka/autor: Roberts/SEP/Brown/Kleypas/Lindsey/Gaskell/McNaught

Post przez giafia » 29 listopada 2014, o 20:09

duzzza22 napisał(a):Giafio, czy możesz to wrzucić do działu z recenzjami? :prosi:

Aralku, już się boisz ? :hyhy: Może pojawić się mały problem odnośnie siostry bohaterki i jej losów, ale zobaczymy ;)

Lucy, tak nawiasem mówiąc Aralk dostała ode mnie polecankowo ten "Fałszywy alarm" :wink: A nad "I w proch się obrócisz" dość mocno się zastanawiałam czy nie dać.

Poszło - do recenzji :)
Klarku w Fałszywy alarm jest bardzo ciekawe - tło kajuńskiej Luizjany, bagna, obrzędy itp
Tak szczerze oprócz ostatniej i ,,Winny jak grzech" czytałam resztę książek na tyle dawno, że mogę do nich wrócić ;) i dobrze, że są na półce.
...so many books so little time ...

Post przez Duzzz » 29 listopada 2014, o 21:18

Aralku, trzymam kciuki :D

Gafio, bardzo dziękuję :) Mamy nowy rodzaj recenzji więc trzeba korzystać :D
Tak, te bagna zwłaszcza :P Zastanawiam jak ktoś może tam mieszkać :wink: Ja bym się bała, że się natknę co chwila na jakiegoś krokodyla albo trupa :lol:

Ulubiona autorka/autor: S. Brown, SEP, J. Quinn

Post przez sunshine » 20 stycznia 2015, o 19:47

Polecicie jakiś dobry kryminał?
niekoniecznie musi być z romansem, bo to dla kumpeli na prezent.
nie czyta ona raczej romansów, ale kryminały lubi.
Każdy jest jaki jest.
Nigdy nie rezygnuj z własnych pragnień. Inaczej będziesz tego żałować.
Uwierz mi. Moim zdaniem brak Ci odwagi, by przeżywać własne życie. Chcesz rady? Ciesz się życiem, ile tylko możesz.

Prawdziwy facet kocha swoją kobietę w ubraniu, pożąda w bieliźnie, a ubóstwia w jego koszuli. ;)

Post przez Lucy » 20 stycznia 2015, o 20:25

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...