Nocny Anioł napisał(a):Przepis na proste ciasto (bez jajek i mleka) - najprostsze ciasto na świecie
Zdaję sobie sprawę, że przepisów na "najprostsze ciasto na świecie" jest mnóstwo, ale im nie wierzę. Ubić jajka? Roztopić masło? Odważyć mąkę? Zmiksować? I to ma być proste?
Mojego ciasta nie trzeba miksować ani ważyć, składniki odmierza się szklanką i miesza łyżką. Czasem w domu nie ma jajek, ani mleka, a jest ochota lub potrzeba przygotowania ciasta. Wtedy mój przepis jest jak znalazł Poza tym alergicy też się z takiego ciasta cieszą! I ta elastyczność modyfikacji... Ach!
Proste ciasto bez jajek, bez mleka, bez masła i margaryny, (bez czekolady?)
1,5 kubka mąki (może być zwykła, ale może też gryczana)
1/2 - 3/4 kubka cukru (białego lub nierafinowanego)
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli (zwykłej lub morskiej)
3 łyżki kakao (albo 1,5 łyżki karobu)
1 łyżeczka sody
1/3 kubka oleju
1 łyżka octu (balsamicznego, jabłkowego lub winnego)
1 kubek zimnej przegotowanej wody lub ulubionego płynu (soku, kompotu, mleka owsianego)
ewentualnie 2 garście malin (mrożonych lub świeżych) lub wiśni, bananów, jabłek
Suche składniki zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać łyżką tylko do ich połączenia. Dorzucić maliny i przelać ciasto do tortownicy 18-20 cm wyłożonej na dnie papierem. Piec w 180°C, przez ok. 25-30 minut, do suchego patyczka.
Pyszne, lekkie, niealergizujące. I takie proste! A do mycia jest tylko łyżka, szklanka i miska
(Kubek może mieć objętość od 250 do 330 ml, byle wszystkie składniki odmierzać jednym naczyniem)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości