Teraz jest 24 listopada 2024, o 14:28

O pielęgnacji i stylizacji włosów

Zdrowie, pielęgnacja, edukacja, zakupy, podróże

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 25 sierpnia 2014, o 18:07

Ten zabieg nazywa się poprawie kreatynowe prostowanie włosów, i ma działaś regenerująco na włos. Koszt 300 zł jest wysoki. Fryzjerka twierdzi, że to nic nie daje i jest przereklamowane.
Zaznaczę też, że nie jestem maniaczką prostowania włosów i robię to sporadycznie.
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 25 sierpnia 2014, o 19:40

Przykro mi Lev, ale jesteś w błędzie. Zabieg nazywa się keratynowe prostowanie włosów. Nawet jeśli wpiszesz wersję kreatynowe prostowanie włosów to odsyła Cię do prawidłowego.
Keratyna jest wykorzystywana w kosmetyce, na paznokcie, włosy itp.
Kreatyna za to do różnego rodzaju odżywek dla sportowców. Na mięśnie. Poza tym zawiera w sobie kwas.

Często niestety mylone i przez to jest wiele błędów w sieci.

Czy ten zabieg zregeneruje Ci włos, wątpię. Na tyle na ile mówią, że będą włosy wyprostowane czyli no jakieś 3 miesiące będą one po prostu miękkie, błyszczące, przylizane. Dokładnie takie jak po prostowaniu z tym, że niektórym nada połysku.
Jednak po tym czasie wrócisz do tego co miałaś. Powoli substancja będzie Ci się wypłukiwać.
Do tego po takim zabiegu tylko i wyłącznie specjalne szampony i odżywki, bo nie mogą zawierać bodajże tych wszystkich z grupy sodium soulfate.... coś tam :wink: Inaczej zaraz wypłuczesz sobie to co zostało 'wprasowane' :wink:

Edit: Nawet wyjaśniono różnicę.
http://www.snobka.pl/artykul/tajemnice-kosmetykow-kreatyna-vs-keratyna-9597

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez Wiesława67 » 29 sierpnia 2014, o 08:59

Myślę, że to zwykłe przejęzyczenie. Mój mąż trenuje na siłowni i bierze kreatynę i ja często nieświadomie mylę te słowa, mimo że wiem doskonale, że na włosy jest keratyna, a na mięśnie kreatyna.

Post przez Duzzz » 31 sierpnia 2014, o 21:21

Możliwe, ale niestety i salony fryzjerskie w swoich ofertach również się mylą :bezradny:

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Levanda » 31 sierpnia 2014, o 21:28

Fakt, pomyliłam słowa :P

Póki co jestem umówiona na zabieg wygładzania włosów. Ma je troszkę ujarzmić :)

Ulubiona autorka/autor: jeszcze nie wiem

Post przez Zephire » 4 września 2014, o 13:43

Ja Zefirek włosy obcinała ;)

2 najważniejsze punkty co do obcinania włosów samodzielnie. 1 - nożyczki muszą być bardzo ostre. To ułatwi ewentualne wyrównywanie. Absolutnie nie wolno nakładać przed obcinaniem odżywki, inaczej włosy będą się ślizgać.
Ja włosy obcinam na mokro zaraz po umyciu. Mi to bardzo ułatwia sprawę. Pułapka jest taka, że mokre włosy są oklapnięte a po wysuszeniu podnoszą się, co trzeba uwzględnić przy obcinaniu. Jeżeli obcinacie na mokro a nie macie wprawy, to dobrze jest mieć przy sobie spryskiwacz z wodą, żeby móc w razie konieczności zwilżać włosy

Samo obcięcie jest proste.
1. Trzeba pochyli głowę i zaczesać dokładnie włosy do przodu i ostrożnie spiąć gumką min 5 cm od głowy
znalazłam zdjęcie, które pokazuje, o co chodzi tyle, że tu dziewczyna ma gumkę zaraz przy głowie. Jak przesuwam, bo to ułatwia mi potem chwycenie włosów jeszcze nieco niżej.
Obrazek
Włosy obcinałam mniej więcej 3 cm poniżej gumki.

2. rozpuszczamy włosy i zaczesujemy przedziałek przez środek głowy. Zaczesujemy włosy na jedną i drugą stronę.
Obrazek

3. Teraz będzie minimalnie trudniej. Jak wycieniować włosy z przodu. To jes proste. Naciągamy kosmyki, które chcemy wycieniować, w dół. Ustawiamy nożyczki pod kątem 10 stopni (lub większym zależnie od tego, jakie cieniowanie chcemy zrobić. Im ostrzejszy kont, tym mniej kosmyków da się wycieniować). Te włosy będą ładnie okalać twarz

4. Teraz ostatnie cięcie. Pozostałą część włosów tniemy prosto. Dzięki zaczesaniu włosów jak w punkcie 2, po wysuszeniu włosy nie będą całkiem proste tylko delikatnie wycieniowane.

Jeżeli chcecie włosy obciąć całkiem na prosto, to metody są dwie.
1. Zaczesać włosy do tyłu tuż nad szyję i obcinac poniżej gumki (ryzyko polega na tym, że o ile przód wychodzi pięknie, to tył lubi wyjść bardzo nierówno)

2. Zaczesać włosy na 2 części jak w punkcie 2 pierwszego cięcia i po prostu ciąć prost, a po zaczesaniu do tyłu tylko wyrównać.

A grzywkę obcinamy tak
http://3.bp.blogspot.com/-1HFw6WRo2sE/Utw6pztH63I/AAAAAAAACRA/gFUxxmJZEuk/s1600/jak_obciac_samemu_grzywke_2.jpg

Ogólnie polecam następujące strony:
http://kosmetyczna-hedonistka.blogspot. ... -domu.html (fajnie opisane cieniowanie szczególnie zwróciło moja uwagę)

http://polki.pl/uroda_wlosy_galeria.htm ... d=10001990 (tu jest przedstawiony pierwszy etap obcinania przeze mnie włosów)

Bardzo duże daje też po prostu uważne obserwowanie fryzjerek przy pracy.

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 4 września 2014, o 13:53

moja siostra obcina włosy za pomocą gumki. ja też raz obcinałam, kilka miesięcy temu :)
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Zephire » 4 września 2014, o 13:56

No proszę, a zwykłe gumki są takie niedoceniane ;)

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 5 września 2014, o 23:51

Muszę ten pomysł pokazać przyjaciółce, która mi obcina włoski i każdemu, kogo dopadnie, i sobie samej też.
Wczoraj mi obcinała. Mam teraz króciutkie i słodziutkie. Mogę sobie znowu robić rozczochraną czuprynkę.

Jak mnie ścinała, to ją zrobiłam w konia. Bo ona jest strasznie chytra na ścinanie, nie chce mnie obcinać tak krótko, jak proszę.
Przy ścinaniu lewej strony przechyliłam głowę, żeby wyszło krócej niż po poprawej i kazałam jej potem wyrównywać prawą stronę. Ale wtedy też postarałam się, żeby nie było równo z lewą i musiała z kolei poprawiać lewą. W efekcie mam skrócone włoski o 5-6 centymetrów, a na początku zgodziła się na 3. :cheer:
A potem skorzystała, że u mnie już był bałagan, to za jednym sprzątaniem, na szybkiego, obcięła włosy sobie. Normalnie byłam w szoku. Moje ścinała i cieniowała kilkanaście minut, może nawet więcej niż 20, a swoje tylko minutę lub dwie i wyszło idealnie. Nawet z tyłu.
Pokażę jej tę metodę z gumką, może wykorzysta, bo o taką fryzurę jej właśnie chodzi.
Obrazek

Post przez Alias » 18 września 2014, o 11:26

Alias napisał(a):Ja przeszłam pierwszą kuracj Bursztynem, za tydzień kolejne wcieranko. Póki co efektów nie widać, ale jestem cierpliwa ;)

Dzisiaj dodam, że szampon z tej serii jest po prostu fatalny. W dniu umycia jest jeszcze w miarę spoko, ale na drugi dzień wygladam jakbym z pól litra oliwy wtarła sobie w skórę głowy :disgust:
Odstawiam to cudo...
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 18 września 2014, o 16:24

Ja też źle znosiłam ten szampon :]

Post przez Levanda » 3 października 2014, o 19:36

Kupiłam dziś zestaw do laminowania włosów Marion.

http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=62057

Od dawna myślałam o trwalszym prostowaniu, ale skoro zabieg w salonie jest drogi, szukam tańszych alternatyw :) Lubię proste włosy więc postanowiłam wypróbować. Za 3 zł dostajemy 2 saszetki. 1 saszetka starsza na moje włosy - mam za łopatki.

Jestem właśnie po pierwszej aplikacji. Od razu zauważyłam, że nawet mokre włosy mi się nie kręcą. Po wysuszeniu suszarką mam jednak puszące się włosy więc lekko przeciągnęłam po nich prostownicą. Jest ładnie. Zobaczymy, jak długo się utrzyma.

Post przez Zephire » 4 października 2014, o 16:44

Oooooo, to jak mi włosy urosną to też muszę przetestować. Moje włosy lubią szaleć.

Post przez Levanda » 4 października 2014, o 17:04

Za tę kasę zdecydowanie warto. Dziś mam ładne, gładkie włosy :)

Post przez Duzzz » 8 października 2014, o 15:34

Alias napisał(a):
Alias napisał(a):Ja przeszłam pierwszą kuracj Bursztynem, za tydzień kolejne wcieranko. Póki co efektów nie widać, ale jestem cierpliwa ;)

Dzisiaj dodam, że szampon z tej serii jest po prostu fatalny. W dniu umycia jest jeszcze w miarę spoko, ale na drugi dzień wygladam jakbym z pól litra oliwy wtarła sobie w skórę głowy :disgust:
Odstawiam to cudo...

O którym mowa?

Kupiłam sobie tunele-gumki w końcu i jestem zadowolona. Fajna ozdóbka :D

Post przez Levanda » 25 października 2014, o 21:27

Wygląda na to, że w przyszłym tygodniu wybiorę się na zabieg wygładzania włosów. Jestem bardzo ciekawa efektów.

Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 25 października 2014, o 21:29

super Lev :cheer: ...daj znać jak wyszło...koleżanka robiła i była bardzo zadowolona z efektów, a miała włosy bardzo puszące się, a teraz ładna gładka fryzurka...
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...

http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Post przez Levanda » 25 października 2014, o 21:40

Moje też się puszą. Mam naturalnie falowane i podatne na działanie wilgoci.

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 26 października 2014, o 17:45

kupiłam rudą farbę, teraz tylko myślę czy końce, czy całe
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Post przez Desdemona » 26 października 2014, o 18:55

o kurczę...to szykuje się metamorfoza Aniołku... :hyhy:

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...

Post przez Nocny Anioł » 26 października 2014, o 19:02

już parę razy byłam ruda
Obrazek

Post przez Desdemona » 26 października 2014, o 19:05

o kurczę... :missdoubt: ale masz piękne włsoy więc ten kolor zdecydowanie Ci będzie pasował...ognisty Aniołek będzie.... :hyhy:

Post przez Nocny Anioł » 26 października 2014, o 19:07

teraz trzymać kciuki co by chyciło
Obrazek

Post przez Desdemona » 26 października 2014, o 19:12

trzymamy.... :cheer:

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 26 października 2014, o 20:28

Aniołku, i co postanowiłaś?

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kącik Porad Wszelakich