Księżycowa Kawa napisał(a):Jakoś tak złożyło, że w końcu przeczytałam dwa tomy cyklu Wampir do wynajęcia, a od dawna miałam ochotę, tyle że wcześniej mi nie pasowało. Pomysł interesujący i inny, gdyż Samantha Moon jest nie tylko wampirem, ale również matką, która zmaga się z codziennymi sprawami. Całkiem przyzwoicie to ujęto. Szkoda tylko, że historia ma kilka mankamentów. Fabuła mimo wszystko nie porywa, chociaż jest w miarę w porządku. Na plus zaliczam rozwiązania, gdyż Samantha Moon nie miała przesadnych obiekcji moralnych w pewnych kwestiach, czyli nie uważała, że każde życie jest cenne, bo ludzkie (niektórzy bohaterzy w tej materii wręcz przesadzają!). I brakowało mi pewnej ciągłości i płynności – wprawdzie atak na nią nastąpił przed kilkoma laty, lecz chwilami to jest opisywane jakby to było przed kilkoma dniami, przynajmniej takie odnoszę wrażenie, gdy są wspominane jej rozterki i wątpliwości.
Niemniej jednak najbardziej rzuciła mi się w oczy ewidentna niekonsekwencja autorki. W pierwszym tomie „Luna” Samantha ma 37 lat, w kolejnym już 34 lata. Ciekawe, ile będzie miała w następnym? Sprawdzę to. Dodatkowo przy tym zdarzenia, które miały miejsce dwa, trzy tygodnie wcześniej w drugim tomie zostały opisane, że przed kilkoma miesiącami. W kilku miejscach się powtarza. I jakoby już jest rozwiedziona, chociaż czasowo to niezbyt mi pasuje, bo chyba aż tak ekspresowo to jednak sądy nie rozwodzą. Nie najlepiej to świadczy o autorce, no i wpływa na ocenę.
Oprócz tego skoro wampiryzm był w tej historii czymś rzadkim, to jednak zbyt wielu i zbyt łatwo nabierało podejrzeń. I fragment z łowcą – końcowy – był dość bezsensowny.
Tak w ogóle, denerwowała mnie jej bierna postawa wobec męża. Na całe szczęście w „Księżyc i wampirzyca” dała mu nieźle popalić i jeśli w międzyczasie jeszcze trochę mu przyłoży, będzie dobrze. Należało się palantowi!
Gdybym miała coś do powiedzenia w tej sprawie, to odesłałam owe książki z adnotacją do poprawy. Wyszłoby im na zdrowie.
Lilia napisał(a):w gwoli ścisłości: to autor, nie autorka https://www.goodreads.com/author/show/5753883.J_R_Rain
Taniec Wampirów napisał(a):Czytała z was może któraś serie Wampiraci ?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość