Teraz jest 25 listopada 2024, o 07:36

Romans historyczny

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 28 września 2014, o 11:18

ale łatwe to nie jest :P
Ciężko się czasem skupić ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 28 września 2014, o 13:36

Racja. Tyle że jakoś później mnie wciąga historia, to przestaje mieć znaczenie, następnie bywa już z górki.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 28 września 2014, o 13:40

na razie tylko momentami mnie porywa ;)
ale jak trafiam na etap opisów to idzie jak ślimak z anemią.
Może taki nie za szczęśliwy pierwszy wybór, no ale wzięłam krótkie opowiadanie.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Księżycowa Kawa » 28 września 2014, o 13:45

Ja tam za bardzo nie wnikałam w opisy, z reguły mi wystarczało, że wiedziałam, co jest opisywane, szczególnie później – bardziej mnie interesowała akcja.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Ulubiona autorka/autor: SEP/Long/Stuart/Quinn/Enoch/Balogh

Post przez mad_line » 28 września 2014, o 19:57

Desdemona napisał(a):
klarek napisał(a):
Alias napisał(a):Ja chcę się zabrać za kolejną Canham i mam dylemat, bo większość brzmi naprawdę interesująco. Nie mogę się zdecydować :mysli:

to jedna z autorek przy których szlag mnie trafia na nieznajomość języka i brak zainteresowania jej książkami u polskich wydawców :]

...tu się podpisuję....

Pamiętam jak przeczytałam W jaskini lwa (to zakończenie :mur: ) i chciałam sprawdzić na BBN tytuł kolejnej części. Chyba pijusy spod budki z piwem zarumieniliby się pod wpływem mojej wiązanki :]
“Where is he? Bridgerton!" he bellowed. Three chestnut heads swiveled in his direction.
Simon stomped across the grass, murder in his eyes. "I meant the idiot Bridgerton."
"That, I believe," Anthony said mildly, tilting his chin toward Colin, "would refer to you.”

Julia Quinn, The Duke and I

Post przez Agrest » 28 września 2014, o 20:05

A ja to czytałam po angielsku i tak samo mogłam drugą część przeczytać, ale i tak byłam zła, chyba przez niespodziewany rozstrzał między rzeczywistością a oczekiwaniami (halo, czemu ten romans nie zawiera się w jednym tomie!) :rotfl: Co więcej, do dziś tej drugiej części nie przeczytałam :rotfl: Muszę to kiedyś nadrobić, choć teraz to i pierwszą część musiałabym powtórzyć...
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: E. Hoyt, K. Byrne, R. Quasi, A. Giusti

Post przez Viperina » 28 września 2014, o 20:16

Zaczęłam to W jaskini lwa wczoraj w nocy, ale odpadłam na rozmowie w salonie (jakoś tak 30. strona książki mniej więcej), może nie miałam siły na czytanie, bo była 3. nad ranem, ale faktem jest, że odłożyłam i z ulgą sięgnęłam po coś innego.
Przeciętna kobieta zakochuje się siedem razy w roku, w tym sześć razy w butach.

All woman desire a Mr. Darcy.
Unfortunately, all man have no idea who that is.

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 28 września 2014, o 20:38

Agrest napisał(a):A ja to czytałam po angielsku i tak samo mogłam drugą część przeczytać, ale i tak byłam zła, chyba przez niespodziewany rozstrzał między rzeczywistością a oczekiwaniami (halo, czemu ten romans nie zawiera się w jednym tomie!) :rotfl: Co więcej, do dziś tej drugiej części nie przeczytałam :rotfl: Muszę to kiedyś nadrobić, choć teraz to i pierwszą część musiałabym powtórzyć...

Agres, jak przyjdzie to kiedyś, to szepnij co i jak, bo mnie nadal to męczy i nadal jestem zła, że nie wiem co i jak ^_^

Post przez Agrest » 28 września 2014, o 20:58

Dawno nie czytałam Canham, ale mam mały zapasik jej książek i jak się do niego w końcu dobiorę, to może się wkręcę i tamto też nadrobię ;)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: KA/Wylde/Jewel/Evanovich/Mitchell/Kleypas..

Post przez Lestat » 29 września 2014, o 13:07

Księżycowa Kawa napisał(a):Mam wrażenie, że coś tej autorki czytałam kiedyś, ale nie bardzo potrafię sobie przypomnieć.

Lestat napisał(a):a to go kupiłam :evillaugh: :evillaugh: ale jeszcze nie tknęłam paluszkiem :rotfl:

Daj znać, jak to zrobisz.

:P skolejkowany na 1 miejscu czeka
Obrazek
and in the and .. love doesn't conquer all..

"YOU? You hate me! You once told me that calling me Satan was an insult to Satan!" - D.S. evil1

Freakin' Book Lover ;)

Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 29 września 2014, o 19:22

Agrest napisał(a):Dawno nie czytałam Canham, ale mam mały zapasik jej książek i jak się do niego w końcu dobiorę, to może się wkręcę i tamto też nadrobię ;)

aż sobie wyciągam z biblioteczki aby w najbliższym czasie ją poczytać....
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...

http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Post przez Księżycowa Kawa » 30 września 2014, o 23:39

Ostatnio tak mnie naszło i się zastanawiam nad tą ogromną ilością występowania hulaków w historykach, wręcz hurtowych. Być może to częściowo się wiąże z tym, że w tamtych czasach oni zwykle nie mieli nic innego do roboty poza obracaniem się w towarzystwie i tym podobne. Chyba jedynym poważnym obowiązkiem, jaki mieli, to było spłodzenie potomka i przeważnie przed tym ogromnie wzdrygali się albo odciągali w czasie tak długo, jak tylko się dało. I tak mi wychodzi, że jednak najprościej w tej sytuacji dla autorki bywa stworzenie hulaki i tyle. Przecież jakby nie było, to coś powinien robić, a to wygląda na najatrakcyjniejszą opcję wśród występujących możliwości. Sporo autorek w tych okolicznościach odczuwa również potrzebę dodania jeszcze jakieś wielkiej traumy, która usprawiedliwiała takie zachowanie, przez co często wychodzi przerysowana postać. Od czasu do czasu to jednak bywa coś interesującego, a nawet intrygującego. Ewentualnie niekiedy udaje hulakę w jakimś celu, co prawie na jedno wychodzi.
Przypuszczam, że o ile na początku chodziło o nowe pomysły pod tym względem, to obecnie stanowi coraz częściej powielaną kalkę, czyli kolejne wariacje tego samego. I nie zawsze to wychodzi źle, lecz z reguły trzeba się przekopać przez wiele powieści, aby trafić na coś wartego uwagi.
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: Krentz

Post przez szuwarek » 1 października 2014, o 08:14

Myślę Kawo, że dochodzi jeszcze taki typ czytelniczki, która oczekuje zdobycia serca wiecznego uwodziciela- coś jak we współczesnym miejscowy oblatywacz i nagle trach, tarci serce i głowę dla tej jedynej. takie dodatkowe podkreślenie, że ona jest wyjątkowa, że tylu kobietom to się nie udało itd. Ale racja, rozumiem zapotrzebowanie ale przesyt i wysyp jest.
I zauważ w jak rożnych wariantach:
hulaka wspomniany, czyli z opisu znamy jego opinię lecz jest to tylko przeszłość i żaden ślad jej nie wraca (waniliowe Laurens Quinn)
hulaka znudzony - tu poznajemy go często z kochanką, którą właśnie porzuca znudzony i poszukujący
hulaka rozpędzony, czyli trochę potrwa zanim porzuci dawny tryb życia , plączą mu się kochanki przez jakiś czas. W wersji lightowej tylko się plączą, w wersji dramatozowej jeszcze z nimi sypia.
taki co sypia przez pół książki z kochankami to może być hulaka .. hmm brak mi określenia :lol:

Co do realiów to ostatnio na stronie ciekawostek historycznych cytowano poradnik dla zdradzanej żony - jak zachować klasę i zaprzyjaźnić sie z kochanką. Ale nie o realizm nam w romansach chodzi!
ale skarżysz się czy chwalisz - bo nie wiem jak reagować

Post przez Agrest » 1 października 2014, o 08:40

Myślę Kawo, że dochodzi jeszcze taki typ czytelniczki, która oczekuje zdobycia serca wiecznego uwodziciela- coś jak we współczesnym miejscowy oblatywacz i nagle trach, tarci serce i głowę dla tej jedynej. takie dodatkowe podkreślenie, że ona jest wyjątkowa, że tylu kobietom to się nie udało itd. Ale racja, rozumiem zapotrzebowanie ale przesyt i wysyp jest.

No właśnie, jak wiadomo z romansów, najlepszych mężem jest nawrócony hulaka, a żeby był nawrócony hulaka, to najpierw musi być zwykły hulaka :lol:

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: Balogh, Proctor, McNaught, Long, Craven, Graham

Post przez aur_ro » 1 października 2014, o 09:45

szuwarek napisał(a):taki co sypia przez pół książki z kochankami to może być hulaka .. hmm brak mi określenia :lol:

Ja mam, nawet rymowane, ale nie podam. Ale, prawde mówiąc, jak przeczesuje pospiesznie obszary mej pamięci, hihi, to chyba nie spotkałam sie z takim ekstremalnym przypadkiem. No nie, jeden był, ale... tez nie do konca :niepewny: . Sinjin St. John z "Sinful" S. Johnson. Może i Lord Belzebub?

Post przez Agrest » 1 października 2014, o 09:55

Ale czy Dain spał z kimś już w trakcie trwania książki? Pomijając Jessicę ;)

Ja kilku znam, ale to wcale niekoniecznie jest przedstawiane jako coś atrakcyjnego (np Zatańczymy? Balogh). Tylko gdzie jest granica między hulaką rymowanym a hulaką rozpędzonym w wersji dramatozowej? :lol:

Emily Byrd Starr

Post przez aur_ro » 1 października 2014, o 10:01

Nie wiem, ale wiem ze trzymał różne takie na kolanach :lol:
A hulaka rymowany, to, jak myślę, ekstremalna wersja hulaki dramatycznie rozpędzonego. Rozpędzony zatrzymuje sie gdzieś w 1/4 ksiązki.

Post przez Agrest » 1 października 2014, o 10:06

A nie, to się chyba ograniczało do tych kolan. Coś jak w Diabelskich sztuczkach Carlyle. Z rozrzewnieniem wspominam uwagę o Indze, Ilsie i mosiężnym świeczniku :lol:
Ostatnio edytowano 1 października 2014, o 10:49 przez Agrest, łącznie edytowano 1 raz

Emily Byrd Starr

Post przez aur_ro » 1 października 2014, o 10:09

A, i muszę dodać, że opcja: hulaka+kochanka/i 'robi' ksiązkę. Autorka nie musi za bardzo się wysilać i tak jest jak u Hitchcocka: Zaczyna sie od wielkiego bum, a potem napięcie stale rosnie.
Zadne tam porwania i rozbójnicy nie podniosą tak napięcia jak wredna kochanka ;)

Post przez Agrest » 1 października 2014, o 10:30

Porwania to nuda, ale wredne trzecie też do najciekawszych nie należą ;)
A, tydzień temu czytałam książkę, gdzie kochanka była nawet bohaterką romansu drugoplanowego. No ale to Morsi, u niej wszyscy są jak ogry i cebula :lol:

Emily Byrd Starr

Post przez szuwarek » 1 października 2014, o 10:48

Belzebub to nawet nie był rozpędzony, minimalistycznie.

Ulubiona autorka/autor: E. Hoyt, K. Byrne, R. Quasi, A. Giusti

Post przez Viperina » 1 października 2014, o 11:29

Ja ostatnio przesiewam książki także pod kątem zajęcia głównych bohaterów. Nierób-hulaka zdecydowanie odpada. Zapracowany hulaka to oksymoron, chociaż już zapracowany libertyn (jakiś agent Korony czy cuś) jest bardziej możliwy. Obserwuję natomiast, że w tych najnowszych romansach historycznych odchodzimy powoli od schematu "największy jeba...a w okolicy" na rzecz "miłego mężczyzny, który ma życzenie spotkać miłą kobietę i ją poślubić celem założenia rodziny". Problemem mogą być jego/jej koligacje bądź ich brak, jakaś choroba, niedostatek fizyczny bądź emocjonalny, ale nawrócony hulaka jest ostatnio zdecydowanie passé.
Przeciętna kobieta zakochuje się siedem razy w roku, w tym sześć razy w butach.

All woman desire a Mr. Darcy.
Unfortunately, all man have no idea who that is.

Post przez szuwarek » 1 października 2014, o 12:05

miło nam to słyszeć - wszystko z czasem w nadmiarze obrzydnie.
Chociaż pierwszy typ hulaki wspomnianego zapewne pozostanie, on często jest dobrym zarządcą i Panem (Anthony Bridgeton?)

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 1 października 2014, o 12:52

aur_ro napisał(a):Nie wiem, ale wiem ze trzymał różne takie na kolanach :lol:

Mnie się wydaje,że on takim pozerem trochę był :wink: I chciał pokazać,że mimo iż brzydal z niego to kobiet ma na pęczki :hyhy:

Post przez szuwarek » 1 października 2014, o 13:38

hulaka znudzony.. :-) :hyhy:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...