przez Księżycowa Kawa » 30 września 2014, o 23:32
„Tylko On” – jakoś nie bardzo do mnie przemawia ten defensywny ton podszyty desperacją, jak dla mnie to zbyt mocno zostało podkreślone. Jakby za chwilę miała nadejść apokalipsa, czyli bohaterzy rozpaczają, a czarne charaktery zacierają z uciechy ręce. Wolałabym trochę więcej subtelności pod tym względem.
Ale trzeba przyznać, że tutaj fabuła już występuje i znacząco wpływa na relacje bohaterów, które są całkiem interesujące, a także w ciekawy sposób dochodzą do pewnych wniosków. Christopher zamiast skupiać się na zadaniu, usiłuje przekonać Marię, aby mu zaufała, ta z kolei zastanawia się, czy to właśnie jednak nie byłoby dobre dla niej rozwiązanie. I tak ładnie to się komplikuje. Niemniej jednak niezbyt mi się podoba, że sporo tu tych kochanek i kochanków się przewija. I skoro Christopher jako pierwszy nieproszony wyjechał z propozycją wyłączności i to samo proponował Marii z własnej nieprzymuszonej woli, to jednak powinien tego się trzymać, a nie latać do burdelu. Wprawdzie scen seksu nie ma tak dużo jak w poprzedniej części, przynajmniej na początku, ale mam wrażenie, że wszystko kreci się wokół tej tematyki, to znaczy, jakby wszystko należało załatwiać wyłącznie poprzez łóżko, jakby inaczej się nie dało. Chociaż zmiana tłumacza wiąże się z nieco bardziej aluzyjnym słownictwem w kwestii erotyki, mimo to ta część wydaje mi się bardziej wulgarne, co bardziej wynika z ogólnej sytuacji, gdyż wszyscy zdają się sprowadzać do jedynie pionków albo graczy, którzy kombinują tylko, jakby tu tego drugiego wykiwać, a także ustalają, kto z kim ma sypiać. Jak dla mnie jest za bardzo przytłaczająco.
Podobała mi się prostota w rozwiązaniu patowej sytuacji.
Dobra, dobra, ale to nie mój klimat.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot
"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.