Teraz jest 22 listopada 2024, o 01:11

Polska strefa

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 12 sierpnia 2014, o 19:31

A mogłabyś zaspojlerować głupotę z końcówki? Wiesz jak dla mnie też będzie nie do przebolenia to szkoda mi czasu ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 12 sierpnia 2014, o 23:31

Spoiler:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 12 sierpnia 2014, o 23:38

To wszystko w spoilerze brzmi niesamowicie realnie. Jak prawdziwe życie.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 13 sierpnia 2014, o 00:23

Ponuro to brzmi.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Janka » 13 sierpnia 2014, o 01:25

No, ponuro. A to podobno komedia.
Tytuł "Histerie rodzinne" wydaje się bardzo pasujący.
Obrazek

Post przez •Sol• » 13 sierpnia 2014, o 10:17

ech to ja nie wiem czy chcę... W sumie o HEA być mowy nie może, a jeszcze dokładając do tego że ma to być zabawne... No nie wiem.

Post przez Janka » 13 sierpnia 2014, o 13:28

Jak nie przeczytasz, to się nie dowiesz, czy lubisz.
Ja bym na Twoim miejscu ją spuściła na dół listy.
Na pewno masz dosyć innych rzeczy, o których prędzej się da powiedzieć, że to pewniaki.
Obrazek

Post przez •Sol• » 13 sierpnia 2014, o 16:28

to prawda, nie dowiem się. Ale właśnie wolę wziąć pewniaka niż tak na pół gwizdka mieć gwarancję podobania.
i to ile mam takich rzeczy? Zwłaszcza że na nie mam ochotę a na to jak na razie niekoniecznie ;)

Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 14 sierpnia 2014, o 17:17

Księżycowa Kawa napisał(a):Ponuro to brzmi.

dokładnie....
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...

http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Post przez Lucy » 15 sierpnia 2014, o 18:28

Obrazek

Doszłam do połowy i mam szczerze powiedziawszy dość . Książa ma dobre recenzje ,ale mnie klaustrofobia ogarnęła.
Akcja dzieje się w kancelarii adwokackiej ,a właściwie w biurze głównej bohaterki Kasi. Radca prawny ,który z nimi współpracował ,zostaje zatrzymany za zamordowanie kochanka żony (z którą był w separacji) . Kasia postanawia udowodnić jego niewinność . Dlaczego ? Trudno powiedzieć ,bo nie zna go dobrze i prawie wcale go nie widywała. Chyba tylko nuda wchodzi w grę . Nie chodzi po ludziach ,tylko siedzi za biurkiem i dedukuje . To mnie denerwowało ,bo lubię jak coś się dzieje . Drugie miejsce ,gdzie toczy się trochę akcji, to mieszkanie Kasi i jej chłopaka o imieniu D. Też sobie siedzą i rozmawiają o sprawie. Ogólnie dziwni ci bohaterowie ,bo nie znamy wieku ,ani nie wiemy jak wyglądają . Brunetka ,szatynka ? :bezradny:
Mamy też wgląd w pracę prawnika i dużo wyjaśnień typu : czym się różni radca prawny od prawnika .

Niestety zdarzają mi się polskie książki ,które uważam za niewypały . Tę w żadnym razie nie mam za co chwalić.
Wydaje mi się też ,że włożenie jej w "kryminał" jest trochę nie na miejscu. Bardziej to powieść obyczajowa ze szczyptą kryminału.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Księżycowa Kawa » 15 sierpnia 2014, o 20:58

Zgodnie z tytułem, że na boku :wink:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez Lucy » 15 sierpnia 2014, o 22:19

Bardzo bardzo na boku :P

Post przez Lucy » 6 września 2014, o 19:06

Obrazek

Zwięźle i na temat .
Karina to suka .Można powiedzieć ,że go kwadratu. Pracuje w korporacji na kierowniczym stanowisku i jest wrzodem na tyłku. Lubi jątrzyć ,pastwić się nad podwładnymi i powodować konflikty.Dostać można za byle co : zły kolor długopisa ,ziewanie ,zły rozmiar zszywek.
Po trupach do celu ,to jej motto. Musi postawić na swoim i mieć ostatnie zdanie. Ktoś w końcu nie wytrzymuje i wynajmuje opryszków ,żeby trochę ją nastraszyć . Kończy się to pobiciem i utratą pamięci . Dalej mamy walkę o odzyskanie wspomnień i odnalezienie winnych.

Na początku książka była ok. ,mimo iż bohaterka nie z mojej bajki. Pomimo utraty pamięci ,zdarzały się jej przebłyski wredoty . :] Miałam nadzieję na lepszy wątek kryminalny ,ale niestety prawie cała książka ,to walka o przywrócenie wspomnień. Nie powiem ,że autorka nie przyłożyła się do tego. Brakowało mi natomiast jakiegoś kopa ...

Malutko ludzi . Z Kariną ,to wychodzi ,że było ich w książce czterech najważniejszych. Trudno więc nie zgadnąć ,kto był winny. Dlaczego ,to już inna kwestia. Żadnych kolegów ,przyjaciół - zero . Smutne to i przykre ,ale kto chciałby się z taka **** przyjaźnić ?
Mówią ,że miłość jest ślepa i niestety to prawda. Facet z którym spiknie się bohaterka jest jakimś masochistą . Został przez nią oskarżony o molestowanie seksualna ,a na końcu zwolniony z pracy . Powód? Dla mnie dość dziwny . Niby ona go kochała ,ale myślała ,że nie zaakceptuje jej przeszłości . I żeby go od siebie odsunąć ,wymyśliła te molestowanie . Takie coś przecież ciągnie się za człowiekiem ...

Mam mieszane odczucia :mysli: Z jednej strony autorka dobrze i ciekawie piszę ,ale z drugiej brak jakiegoś przyspieszenia i ta bohaterka mnie rozczarowały.

Post przez Księżycowa Kawa » 6 września 2014, o 22:40

Bohaterka wydaje się być ciekawą postacią, ale...
Denis Diderot

*
*

Post przez Lucy » 6 września 2014, o 23:18

To fakt.
Abo ja polubisz ,albo znienawidzisz.

Post przez Księżycowa Kawa » 8 września 2014, o 22:27

Bardziej mnie martwi, że może być przerysowana albo nagle jej się odmieni cały charakter bez porządnego uzasadnienia.
Denis Diderot

*
*

Post przez Agrest » 16 września 2014, o 09:42

Kawo, ostatnio tak zachwalałaś Kordel, że kupiłam mamie na urodziny :lol: Ciekawe jak jej podejdzie ;)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Lucy » 16 września 2014, o 09:59

Księżycowa Kawa napisał(a):Bardziej mnie martwi, że może być przerysowana albo nagle jej się odmieni cały charakter bez porządnego uzasadnienia.

Bohaterka na pierwszych stronach zostaje zaatakowana i nie mamy podglądu jej osoby przed amnezją .Prawdziwy jej obraz, poznajemy przez przytaczane historie jej kochanka. Mimo iż nic nie pamięta, zachowuje się nieprzyjemne i zjadliwie wobec swojego ''narzeczonego''.Już to i wieczne : muszę nieć ostatnie zdanie i zawsze mam rację ,powoduje ,że dużo się nie zmieniła . Niby była jeszcze gorsza i dlatego mogę zrozumieć ,że ktoś chciał jej dać nauczkę.

Post przez Księżycowa Kawa » 16 września 2014, o 21:52

Powiedziałabym, że wszystko jak zwykle zależy od wykonania.

Agrest napisał(a):Kawo, ostatnio tak zachwalałaś Kordel, że kupiłam mamie na urodziny :lol: Ciekawe jak jej podejdzie ;)

Skoro to moja wina, daj znać, jaka będzie opinia.
Jak dla mnie, to było zabawne bez wymuszonego humoru oraz trochę takie obyczajowe; w zasadzie logiczne.
Denis Diderot

*
*

Post przez Agrest » 17 września 2014, o 08:35

O tej konkretnej książce chyba nie pisałaś, tak że spoko, bezpośredniej odpowiedzialności nie ma ;)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Księżycowa Kawa » 17 września 2014, o 21:24

Kilka mi jeszcze do przeczytania zostało.
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: Garwood, Nora Roberts

Post przez ewajoanna23 » 17 września 2014, o 22:01

Agrest napisał(a):O tej konkretnej książce chyba nie pisałaś, tak że spoko, bezpośredniej odpowiedzialności nie ma ;)

a którą część zakupiłaś rodzicielce???

Post przez Lucy » 22 września 2014, o 00:38

Obrazek

Rewelacja dla mnie ! Druga książka tej Pani i jeszcze lepsza od pierwszej. Uwielbiam takie poczucie humoru. :love:

Jesteśmy w Zakopanym ,a konkretnie w Zawilcu , gdzie przyjeżdża Miśka - zawodowy lokator do wynajęcia. Wraz z kolegą i ochroniarzem Noldim ,mają zaopiekować się pewnym domem w którym jak jest burza, latają przedmioty :hahaha: i mieć na oku staruszki ,które mieszkają obok. To nie jakieś schorowane babulinki ,tylko prawdziwe pomioty szatana. Piją herbatkę z prądem ,marycha to dla nich nie nowość, szczują złodziei granatem , zasadzają wybuchające krzaki i ciagle coś knują . Ich pomysłowość jest niewyczerpywalna. :evillaugh:
Jakby z nimi nie było dość problemów ,zostają znalezione na posesji zwłoki miśka (facet ,którego można spotkać na Krupówkach w przebraniu). Co dziwne po przybyciu policji, ślad po nim zaginął. Czyżby jednak żył ? A może jednak ktoś go wykradł ? Po paru względnie spokojnych dniach ,zostają odkryte kolejne zwłoki ,tym razem żony właściciela domu. Śledztwo zostaje przydzielone policjantowi z miasta ,którego mieszkańcy nie znoszą i utrudniają pracę jak mogą . Biedaczek na koniec książki, będzie mieć zszargane nerwy . :evillaugh:
Wszyscy włączają się w śledztwo ,żeby "obcemu" nie przypadł w udziale splendor rozwiązania sprawy.
Okazuje się ,że komuś chodzi o skarb i za wszelką cenę postanawia go znaleźć .

Historia przezabawna ze szczyptą romansu. Bohaterowie kompletnie odjechani ,których nie można nie polubić . Jeżeli ktoś nie lubi sięgać po polską literaturę ,ta pozycja powinna go przekonać do zmiany decyzji :hyhy:

Post przez Agrest » 22 września 2014, o 00:53

ewajoanna23 napisał(a):
Agrest napisał(a):O tej konkretnej książce chyba nie pisałaś, tak że spoko, bezpośredniej odpowiedzialności nie ma ;)

a którą część zakupiłaś rodzicielce???

Wymarzony dom :)

Emily Byrd Starr

Post przez Janka » 22 września 2014, o 12:59

Lucy napisał(a):Obrazek

Lucy, mnie przekonałaś na 100 procent. Ja ją chcę koniecznie!
Czy dobrze widzę, że na okładce jest napisane: Iwona Banach "Lokator do wynajęcia"?
A pierwsza jej udana książka, to która? "Szczęśliwy pech"?
Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...